Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Orta Boy

Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca)

Bediüzzaman Said Nursî

Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca) Gönderileri

Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca) kitaplarını, Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca) sözleri ve alıntılarını, Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca) yazarlarını, Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kabrin arkası için çalışınız. Hakiki saadet ve lezzet ondadır.
Allah birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma. Onlara tezellül edip minnet çekme. Onlara temellûk edip boyun eğme. Onların arkasına düşüp zahmet çekme. Onlardan korkup titreme. Çünkü Sultan-ı Kâinat birdir. Herşeyin anahtarı Onun yanında, herşeyin dizgini Onun elindedir. Herşey Onun emriyle hâlledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun..
Reklam
Ramazan-ı Şerifte en zenginden en fakire kadar herkesin nefsi anlar ki: Kendisi malik değil, memluktür; hür değil, abddir..
Evet, Ramazan-ı Şerif, bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta, bâki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bâkiyeyi tazammun eder, kazandırır..
(Tahkîk-Delil)
Yedinci Sebeb: Nev‘-i insanın yüzde sekseni ehl-i tahkîk değildir ki, hakîkate nüfûz etsin. Ve hakîkati hakîkat tanıyıp kabul etsin. Belki sûrete, hüsn-ü zanna binâen, makbûl ve mu‘temed insanlardan işittikleri mesâil-i taklîden kabul ederler. Hatta kuvvetli bir hakîkati zaîf bir adamın elinde zaîf görür. Ve kıymetsiz bir mes’eleyi kıymetdar bir adamın elinde görse, kıymetdar telakkî eder. İşte ona binâen, benim gibi zaîf ve kıymetsiz bir bîçârenin elindeki hakāik-i îmâniye ve Kur’âniyenin kıymetini, ekser nâsın nokta-i nazarında düşürmemek için bilmecbûriye i‘lân ediyorum ki, ihtiyârımız ve haberimiz olmadan birisi bizi istihdâm ediyor. Biz bilmeyerek bizi mühim işlerde çalıştırıyor. Delilimiz de şudur ki, şuûrumuz ve ihtiyârımızdan hâriç bir kısım inâyâta ve teshîlâta mazhar oluyoruz. Öyle ise, o inâyetleri bağırarak i‘lân etmeye mecbûruz.
Sayfa 253 - Altınbaşak NeşriyâtKitabı okudu
Reklam
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم يُرِيدُونَ أَنْ يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَنْ يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ Allah’ın nûrunu ağızlarıyla (güyâ) söndürmek istiyorlar; hâlbuki kâfirler hoşlanmasa da Allah, mutlakā nûrunu tamamlamak ister.. Tevbe Suresi, Ayet- 32
Cüziyyat külliyattan geri değildir. Çiçekler yıldızlardan aşağı değildir.
Ve وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُون۪ٓى اَسْتَجِبْ لَكُمْ fermanını dinle. اَگَرْ نَه خَواه۪ى دَادْ، نَه دَاد۪ى خَواهْ denildiği gibi, “Vermek istemeseydi, istemek vermezdi.” 24. Mektub duanın sırrı azimine dair birkaç nükte
Dalâlet cehaletten gelse izâlesi kolaydır. Fakat dalâlet fenden ve ilimden gelse izâlesi müşkildir
Reklam
Şükrün mikyası ; kanaattir ve iktisattır ve rızadır ve memnuyettir. Şükürsüzlüğün mizanı hırstır ve israftır hürmetsizliktir haram helal demeden rast geleni yemektir
Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca)
Mektubat Mecmuası-1 (Osmanlıca)
Hırs sebeb-i mahrûmiyettir. Tevekkül ve kanâat ise vesîle-i rahmettir.
Ey ehl-i îmân! Sâbıkan, adâvet ne kadar zararlı olduğunu anladın. Hem anla ki, adâvet kadar hayat-ı İslâmiyeye en müdhiş bir maraz-ı muzırdahi hırstır. Hırs sebeb-i haybettir ve illet ve zillettir. Ve mahrumiyet ve sefâleti getirir. Evet, her milletten ziyâde hırs ile dünyaya saldıran Yahûdî milletinin zillet ve sefâleti, bu hükme bir şâhid-i kātı‘dır. Evet, hırs, zîhayat âleminde en geniş bir dâireden tut, tâ en cüz’î bir ferde kadar sû’-i te’sîrini gösterir. Tevekkülvârî taleb-i rızık ise, bil’akis medâr-ı rahattır. Ve her yerde hüsn-ü te’sîrini gösterir. İşte bir nevi‘ zîhayat ve rızka muhtaç olan meyvedâr ağaçlar ve nebâtlar, tevekkülvârî, kanâatkârâne yerlerinde durup hırs göstermediklerinden rızıkları onlara koşup geliyor. Hayvanlardan pek fazla evlâd besliyorlar. Hayvanât ise, hırs ile rızıkları peşinde koştukları için, pek çok zahmet ve noksâniyet ile rızıklarını elde edebiliyorlar. Hem hayvanât dâiresi içinde zaaf ve acz lisân-ı hâliyle tevekkül eden yavruların meşrû‘ ve mükemmel ve latîf rızıkları hazîne-i rahmetten verilmesi; ve hırs ile rızıklarına saldıran canavarların gayr-i meşrû‘ ve pek çok zahmet ile kazandıkları nâ-hoş rızıkları gösteriyor ki, hırs sebeb-i mahrûmiyettir. Tevekkül ve kanâat ise vesîle-i rahmettir.
262 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.