Mem ile Zin

Cizre de Gerçek Bir Aşk Hikayesi
2023 21. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 19:25
Ehmedê Xanî
, 1651 yılında kendi ifadesinde de belirttiği üzere doğmuştur. Doğum yeri Doğubayazıt tır. İran da uzun yıllar bulunmuş ve orada mistisizm öğrenmiştir. Kürtçe ye olan ilgisi ile ün salmıştır.
Botanda Bir Aşk
2023 29. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 00:05
Öncelikle bu eseri okuma grubumuz olan https://1000kitap.com/bidunyakitapgrubu grubumuzun efsane kategorisinden seçilmesi ile okuma fırsatı bulabildim. Ahmede Xani 1651 yılında Hakkari'nin Hani köyünde dünyaya
2021 41. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2021 10:43
Kitabın başlığı Allah'ın ismidir Onun ismi olmadan tamam değildir . * Kitapta şöyle bir cümle geçiyor "kavuşmanın da bir korkusu vardır " kim bilir nasıl güzel bir korkudur . Kitap bünyevi bir aşkın manevi aşka nasıl dönüştüğünü anlatıyor Mem ve zîn'in hikayesi genellikle Kürtlerin bildiği bir aşk hikayesidir. İki aşığın sonu farklı biten aşk hikayesini anlatıyor. Mem'i yakıp kavuran sevda ateşinin sonunda gerçeğe , ilahi olana yönelmesini hikaye alan bir kitaptır . Kitabı fazlaca özetlemek istemiyorum , ki lügatım da anlatmaya yetmez . Sadece biraz yarattığı duygulara değinmekle yetineceğim. Kavuşmak.... "Kimi kavuşmayı ister Tacdin gibi Kimi çileyi seçer mem ve zîn gibi" Herkesin kavuşmak istediği bir hayali vardır ; kimi karşılıklı ,kimi hiçbir karşılık bulamadan bir hayali sever . Kimi hayaline kavuşur ,kimi vazgeçer ,kimi de yokluğa alışır. Fakat sevdanın her türlüsü zordur . Yavaşça öldüren bir zehir ,vücudun her tarafında gezindiğini hissediyorsun . Canını yakıyor ama elinden hiçbir şey gelmiyor . Sadece bekliyorsun. En acısı da bu ya bekliyorsun sonuna dair hiçbir fikrin yok ,ne olacağını bilmiyorsun . O zehir her gün başından parmak uçlarına kadar sızlayacak ve yavaş yavaş senin sonunu hazırlayacak . Ölüm bile bazen çok geç buluyor insanı Kitabi çok beğenerek okudum ve sizlerin de okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum . Vesselam
Aşk
Mem ile ZinEhmedê Xanî · Everest Yayınları · 20192,697 okunma
Yüreği kendiyle alıp götürdü...
Puan vermedi
Hani, Allah'ın nurundan nasiplenmiş biridir. Yüreğindeki yaralar, şimdi herkesin yüreğinde... Aşk ne kadar çetinse bile, uzun ve aydın bir yol önündediydi. Bu uzun yolda sadece beşeri aşk değil, her
Feryad-ı Isyan
2023 25. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2023 15:08
Mem ve Zin ile ilk tanışmam Mazlum Çimen'in Feryad-ı Isyanım eseriyle olmuştu. Mem nelere garkolmadı Zin'in ateşi için diye başlar... Okuma grubumuzla efsane kategorisinden seçilmesi ile de okuma fırsatı buldum. Kitabın basılı formatına ulaşabilmek gerçekten zor. Türkçe'ye çevrilmiş az yayın var. Üzerine yazılmış yorumlamalar vb. kitaplar var. Bu nedenle pek tercih etmedigim pdf okumasına mecbur kaldım. Eser manzume şeklinde yazılmış. Bu alışkın olmadığım bir tecrübe olduğu için ilk başlarda zorlansam da ilerleyen süreçte klâsik düz yazıdan daha kolay ilerlediğimi farkettim. Okuduğum pdf'in son kısmında sözlük de eklenmiş, sonradan farkettim ve okurken ihtiyaç da duymamıştım. Genelinde bakarsak Romeo ve Juliette ya da Leyla ile Mecnun gibi bir aşk hikâyesi olarak görülse de özelinde bir toplumun bir zamanda sosyal, kültürel yaşayışına da tanıklık ediyoruz. Memo'nun yoldaşı Tacdin ile Zin'in kardeşi Sıti'nin sevdaları da bu minvalde sınanmakta. Beyazperdeye de uyarlanmış, youtube'dan filmi de izlenebilir.
Efsane