Kırık Bir Ada Hikâyesi

Mart 2026
Mona Kitap

2026 64. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 14:01
Herkese Merhaba Bugün sizlere Cevat TuranCevat Turan kaleminden MeriMeri kitabının yorumu ile geldim Mart ayının sıradaki kitabı 2026 yılı basımlı 118 sayfalık bir kitap Herkesin Bir Meri’si Vardır... Rüzgârın hiç dinmediği, her köşe başında sırların fısıltıyla bile olsa asla gizli kalmadığı o puslu ada.. Hani bazı kitaplar vardır ya, bittiğinde kapağını kapatıp bir süre uzaklara bakarsınız; işte bu tam olarak öyle bir hikâye. Kitabı bitirdiğimde aklımda kalan ilk cümle şu oldu: Biz birini gerçekten olduğu gibi mi görüyoruz, yoksa onda sadece kendi görmek istediklerimizi mi izliyoruz? Aslında kitabın en can alıcı noktası burası. Meri sadece bir karakter değil; adadaki herkesin kendi içindeki boşluğu, arzusunu veya günahını yansıttığı bir ayna gibi. Kimine göre çocuksu bir masumiyet, kimine göre tehlikeli bir arzu, kimine göre bir günah... Cevat Turan öyle bir atmosfer kurmuş ki, adadaki o sert rüzgârı okurken yüzünüzde hissediyorsunuz. Cevat hocamın kalemiyle tanışma kitabım, çok naif ama bir o kadar da sarsıcı. Aşkın yanına şiddeti, inancın yanına ihaneti öyle bir koymuş ki, insan dediğimiz varlığın ne kadar karmaşık olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Göçün, hapisliğin ve toplumsal yaraların gölgesinde bir kadının ve aslında bir toplumun çırpınışını okuyoruz. Eğer insan ruhunun karanlık dehlizlerinde dolaşmayı severim diyorsanız, bu kırık ada hikâyesine mutlaka bir şans verin. Bir oturuşta bitecek kadar akıcı ama etkisi günlerce sürecek kadar derin. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞim t u b i s ʚĭɞ
2026 35. kitabı
#meri #cevatturan . . Yazarın kalemi ile tanışma kitabım olan Meri ile geldim. . Son zamanlarda kitap sürekli karşıma çıkıyordu , kapağında kırık bir ada hikayesi diye yazınca bir bakayım diye elime aldım o gün bitti kitap sizi içine bir alıyor elinizden bırakmanıza izin vermiyor. . İmroz adası (Gökçeada) böyle bir güzel kadın görmemiş hiç ,Meri.. Herkesin dilinde,hayalinde gıpte ettiği bir kadın e haliyle ona yâr olana yarası olmayana da belası olmuş. Hal böyle olunca da Meri hakkında her kafadan ses çıkıyor. Babası annesi ile ikisini Rum -Türk olaylarından dolayı öldürüleceğini bildiği için terk eder sonrasında kadın başlarına hayat mücadelesi başlar,herkes ondan kötü kadın olarak bahseder. Ama Meri hep ada dışından birine aşık olup İstanbul’a gitmek ister. . Çocukluk aşkı var Ferit ,yaşadığı olaylardan dolayı arası bozulur,onun için intihar edenler var,onun olmadı diye evini yakanlar bile oldu,Meri çocuğunu bile kaybetti. . Adada yaşayan çoğu kişiden onu dinliyoruz ,ben okurken içim yandı içim gitti,yazar çok güzel yazmış bana gerçekten böyle bir hikaye var yazarımız onu kaleme almış gibi hissettirdi,severek okudum gönülden tavsiye ediyorum. Ama kitabın sonunda ayrı bir içim yandı onu da okuduğunuzda göreceksiniz
2026 95. kitabı
Bir ada hikayesi… Deli Garip’i tanımakla başlıyoruz öncelikle. Çok küçükken gelmiş adaya. Öyle çelimsiz öyle zayıflamış ki, rüzgâr onu alıp götürmesin diye kendisini sahiplenenen ailenin yığma taş evinden dışarı çıkmazmış bile. Bugünlerde kimsesi yok. Aynı zamanda bir keçi çobanı. Adada ne olup biter her şeyden haberi vardır ama kimselere bir şey söylemez. İşte Meri’yi de onun ağzından dinliyoruz ilk olarak. Güzeller güzeli ve herkesin ona aşık olduğu bir kadın. Herkesin Meri’si kendine bu hikâyede. Babasının gidişini ve annesiyle başbaşa kalışının hüzünlü hikayesini yine Deli Garip’ten öğreniyoruz. Daha sonra anlatıcılar farklılaşmaya başlıyor ve herkes bu hikâyede Meri’yi anlatıyor ama ne anlatmaktır öyle. Öyle betimlemeler var ki siz de kendi hayalinizdeki silüetini düşünüyorsunuz. Nasıl bir hayranlık böyle diyorsunuz. Herkesi etkileyen bir kadın ve yaşadıkları sayfa aralarına serpiştirilmiş. Aslında herkesin kendi menfaati için mağdur edilmiş bir kadın portresi var. Bir kadının tutkuyla istenilen varliginin yanında aslında kadına olan bakış açısı, onun üzerindeki hakimiyet isteği ve tüm bunların aslında bir insanın yaşamını nasıl yerle bir ettiğinin etkileyici bir anlatımı olmuş. Akşamları sirtaki oynayan, geç saatlere kadar arkadaşları ile vakit geçirip eğlenen, adada yaşayan genci ve yaşlısının hayali olan bir kadının tek bir hikayesi olamaz değil mi? Kim bilir ömrüne kaç hikaye sığdırırdı böyle bir kadın…
2026 117. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 14:40
Kırık bir ada hikayesi ... Resmen bir duygu şöleni yaşadım bu kitapta. Ilk kez okuduğum bir kalem oldu benim yazar ama gercekten çok etkilendim . Meri ...Gerçek adı Maria ama herkesin Merisi o .Imroz Adasında herkes onu konuşuyor. Müslümanlarla Rumların birarada yaşayıp gittigi bir adada varsa Meri yoksa Meri ..Ama herkes onu farklı anlatıyor. Bir gazetecinin röportajlarıyla herkes kendi Meri sini anlatıyor. Papaz ,Zangoç,devletin sert yüzüyle karşılaşan bir mahkum ,taa Dogu dan gelip ,Rumların bu verimli topraklarda yaşayıp kendilerinin verimsiz topraklarda olmasına sinirlenen adam ,en yakın arkadaşı Helen ,Vasili... Herkese göre farklı bir insan o .Ama başına gelenler sonucunda yaşam enerjisine son verilen bir Meri .. Rüzgarın hiç dinmedigi bu puslu adada herkes onu kendi istediği gibi görüyor, görmek istedigi gibi ..Kimse demiyor ki icinde ne fırtınalar kopuyor Meri nin . Aşkını yaşayanlar ihaneti de yaşatmış ve her bir şeyin günahı Meri ye kalmış. Herkes kendi yaşadığını çuvala basmış, Meri nin yaptıklarını duvara aşmış. Onun içindeki naifligi ,güzelliğini gören az sayıda insan var .Çünkü kıskançlık insanların etrafını sarmış.. Kısacık bir hikaye ama beni öyle içine aldı ki ,yavaş yavaş okumayı tercih ettim kitabı ..Ruhum Imroz da,aklım Meri de kaldı diyebilirim.. Kitapla kalın dostlar... MeriMeri Cevat TuranCevat Turan
2026 68. kitabı
Okunma: 12 Mart 2026 00:00
"MERİ" "Onu mu anlatayım? Ne söylesem az kalır. Benim de vicdanım çok yaralı. Canım yanmaz mı kardeşim, o benim de çocuğumdu. Bazen düşünürüm, o talihsiz gece yaşanmasaydı şimdi boyu posu atmış olurdu. Düşünürüm elbet sesi, gözleri, saçları neye benzerdi diye. Elden ne gelir ki, ben de suçluyum elbette. Geçmişi değiştirmeye kimin gücü yeter ki?" Rüzgârın hiç dinmediği bir ada düşünün. O rüzgâr sadece saçlarınızı dağıtmakla kalmaz, hafızanıza da işler, dilinize de. Eser, böyle bir coğrafyada başlıyor: Rüzgârın, söylentilerin ve suskunluğun kol gezdiği bir adada. Meri... Kimine göre masum bir kız çocuğu, kimine göre baştan çıkarıcı bir kadın. Keçi çobanı Deli Garip onu hangi gözle görüyor? Asker Faysal'ın kör tutkusu nereye sürüklüyor herkesi? Mahpus Yunus'un gizli yarası hangi gecede kanıyor yeniden? Meyhanelerde fısıldanan dedikodular, kahvehanelerde şekillenen söylentiler... Yazar, Meri'nin hikâyesini tek bir ağızdan değil, adanın tüm sakinlerinin dilinden aktarıyor bize. Her anlatıcı, Meri'de kendi arzusunu, kendi korkusunu, kendi hayalini görüyor. Meri âdeta bir ayna; ama bu aynaya bakan herkes kendi yıkımıyla yüzleşiyor. Kitap, yalnızca bir kadının hikâyesi değil. Meri'nin bedeni üzerinden kurulan iktidarlar, devletin sert yüzü, göçün acımasızlığı, mahpusluğun çaresizliği... Yazar, bireysel tutkularla toplumsal çöküşü iç içe geçirirken bizi de bu karmaşanın tam ortasına bırakıyor. Aşk ile şiddet, inanç ile ihanet arasındaki ince çizgide ilerleyen anlatı, bir adanın suskun hafızasında yeniden kurulan bir yaşamın izini sürüyor. Meri'nin gerçekliğinden kimse kendini uzak tutamıyor; biz de öyle. Yazarın bu kitabında farklı bir anlatım dili tercih ettiğini belirtmek gerek. Parçalı anlatı, çok seslilik, söylenceyle gerçeğin iç içe geçtiği bir doku... Meri, bizleri
2026 54. kitabı
Sizlerle küçük yaşta İmroz Adası'nda yetim kalmış güzeller güzeli Rum kızı Meri'nin güzelliğinin başa bela olmasıyla başlayan hayat hikayesinde yer alan birçok insanın bakış açısıyla cevat.turan kaleminin büyüsüne tanık olalım. Yazarın kaleminden okuma yapmayı sevdim, sade ve anlaşılır hiç sıkmıyor. 118 sayfa ne ara başladım ve bitti anlamadım bile. Meri annesiyle yaşadığı adada aşkları, dostluğu en önemlisi güzelliğiyle sınanır. O yılkı atı gibidir, ruhunu bir köşeye bağlamaz özgürce dolu dizgin yaşar hayatı. Genç kızın başına gelenlere seyirci kalan halka ayrı sinirlendim, sanki onların dile getiremediği o güzelliği hep kıskanıyor durumundaydılar. Eser boyunca onu can korkusuyla terk eden babası olsaydı böyle olmazdı dedim ama kader belki de her şey olması gerektiği gibi gelişti. Kitap sonunda babanın akıbeti de ortaya çıkıyor sürprizle. Tavsiye ederim, reklam değil. @monakitap "Hayat öyle olmuyor işte, zaman her şeyin ilacı. Acı bitmiyor ama üstü zamanın külleriyle örtülüyor." ~ "Herkesin kıyameti kendisineymiş, o gün anladım. Ne ırkın ne inancın acısı farklıymış. Acının ve ölümün rengi aynı tonda yüzümüzün rengine dönüşüyormuş, o an anladım." #meri
2026 122. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 00:00
Herkesin Bir Meri’si Vardır... ​Bazı kitaplar bittiğinde kapağını kapatıp uzaklara bakarsınız; Cevat Turan’ın naif ve sarsıcı kalemiyle yazılan bu roman, benim için tam olarak böyle bir duygu şöleni oldu. ​ İmroz'un Rüzgârında Bir İsim: Meri Müslümanlar ve Rumların bir arada yaşadığı bu adada, herkesin dilinde tek bir isim yankılanıyor: Meri (Maria). Yazar, adaya gelen bir gazetecinin röportajları üzerinden çok sesli bir anlatım sunuyor. Keçi çobanından askerine, papazından mahkumuna kadar herkes kendi Meri’sini anlatıyor. ​Tam bu noktada o sarsıcı soru akla düşüyor: Biz birini gerçekten olduğu gibi mi görüyoruz, yoksa sadece görmek istediklerimizi mi? ​Aslında Meri, adanın aynası. Kimine göre çocuksu bir masumiyet, kimine göre tehlikeli bir arzu... İnsanoğlu kendi kötülüğünü, hırsını gizleyip ne varsa Meri’nin hayatına yüklemiş. Kimse onun içindeki fırtınayı görmeyi seçmemiş. ​Kitabın Katmanları ​Cevat Turan bu kırık ada hikâyesinde sadece bir kadının trajedisini değil, şunları da önümüze seriyor: ​Göçün acımasızlığı ve toplumsal yaralar ​Aşkın hemen yanındaki o ince ihanet çizgisi ​Kadın bedeni üzerinden kurulan güç savaşları ​ "Herkesin kıyameti kendisineymiş, o gün anladım. Ne ırkın ne inancın acısı farklıymış. Acının ve ölümün rengi aynı tonda yüzümüzün rengine dönüşüyormuş..." ​Bir oturuşta bitecek kadar akıcı ama etkisi günlerce sürecek kadar derin bir roman. Ruhum İmroz'da, aklım Meri'de kaldı. İnsan ruhunun karanlık dehlizlerini seviyorsanız, bu kitaba mutlaka şans verin. ​Peki, sizin Meri’niz hangisi?

Cevat TuranYazar · 7 kitap
Cevat Turan, 1966 yılında Çorum’da doğdu. Çivi Yazıları Yayınevi’nden çıkan Usuldan Bir Hüzün ve Günizi Yayıncılık’tan çıkan Gözlerine Sakla Beni adlı iki şiir kitabı bulunuyor. Ayrıca Komşu Yayınları – Deli Sarmaşık Kitapları tarafından İnsanın Üşüdüğü Yer adında bir de öykü kitabı yayımlandı. Halen Mis Group Şirketler Topluluğu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.