Meselelerimizi Konuşmak

Hüsamettin Arslan

Meselelerimizi Konuşmak Gönderileri

Meselelerimizi Konuşmak kitaplarını, Meselelerimizi Konuşmak sözleri ve alıntılarını, Meselelerimizi Konuşmak yazarlarını, Meselelerimizi Konuşmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir de dindarların yaptığı bir şey var. Peygamberimizin sözüne atıfla, ilim Çin'de de olsa gidiniz ve alınız. İşte bunu çok farklı şekilde yorumluyorlar. Buradaki bilimle, yani Kur'an'da geçen ilimle modern bilimin aynı olduğunu zannediyorlar. Hâlbuki hiç alakası yok. Kur'an'da geçen ilim dediğimiz şey ilahiyat ilmi, hikmet yani. Hikmeti bilimin doğruları şeklinde anlıyorlar. Böyle bir şey olamaz. Hikmet müminin kaybolmuş malıdır, öyle mi? Nerede bulsa almalıdır, ama bu hikmet değil. Genetik mühendisliği hangi anlamda hikmet olabilir? Böyle bir şey yok. Türkiye'de, belki siz de çevrenizden bilirsiniz, öğretmenler, üniversite hocaları, politikacılar yine hâlâ böyle bir hurafenin peşinden gidiyorlar. Kültür başka bir şeydir, medeniyet başka bir şey. Bu kabul edilemez bir durum bence.
Sayfa 301Kitabı okudu
Türkiye'nin gelecek kuşaklarına baktığımız zaman ben biraz karamsarım. Mesela, benim üniversitemde de okul biterken mezuniyet törenleri düzenleniyor. Bu törenlerde öğrenciler eğleniyorlar, ama kendi kültürleriyle eğlenemiyorlar. Evleniyorlar, ama kendi kültürlerine göre evlenemiyorlar. Fakat Batıda çekilmiş filmlere bakıyoruz, onlar kendi âdetlerine göre evleniyor, kendi danslarıyla eğleniyor. Cumhuriyet, kendi kültürümüzle kalalım derken, Türkiye'nin çocuklarına kendi halk danslarını bile öğretememiş. Folklor ekiplerine aldanmayacaksak eğer insanlar kendiliğinden bayramlarda ve düğünlerde eğleniyorlar, bu bir garabet. Hatta modern danslar ve şarkılar konusunda çok başarılılar. Böyle bir aşamaya geldik. Günümüzde bu süreç daha da hızlandı.
Sayfa 301Kitabı okudu
Reklam
biz bugün Yunus Emre'nin şiirlerini okuyoruz, diyoruz. Şimdi biz günümüzden bakarak Yunus Emre'nin şiirleri diyoruz, ama Yunus Emre acaba bunları şiir diye mi görüyordu? Yunus Emre şiir mi yazmıştı acaba? Günümüzün şairleri oturuyorlar ve şiirler yazıyorlar. Acaba Yunus Emre şiir mi yazmış? Böyle bir şey yok tabii. Yunus Emre için bir ibadet tarzıydı bu, dolayısıyla bugünkü anlamda kültür değildi. Biz bugünden geriye dönerek Yunus Emre, Mevlana kültürümüzün bir parçası diyoruz. Ama bu biraz çarpıtma, daha doğrusu bu günümüzün bakış açısını geçmişe giydirmek demek. Şöyle düşünmüyoruz: Biz Yunus Emre hakkında, geçmişin insanları hakkında böyle adlandırmalar yapıyoruz. Acaba onlar kendilerini nasıl adlandırıyorlardı, değil mi? Bir de onlara sormak lazım.
Sayfa 295Kitabı okudu
Osmanlılar müthiş feraset sahibi adamlar, dolayısıyla ha bire Batılı güçlerle savaşıyorlar. Peki, niye savaşıyorlar? Çünkü üç kıtaya yayılmış bir imparatorluk söz konusu. Bu üç kıtada kalmanın, yani bu üç kıtayı korumanın savaşmaktan başka yolu yok. Mesela, lise kitaplarında anlatılır, padişahların canları sıkılmış, ganimet azalmış hazinede, hadi
Sayfa 280Kitabı okudu
İngiltere Mustafa Kemal'in gönderdiği heyete kendi şartlarını dikte etti. Üç şey yapacaksınız. Bu çok söylenir ve ben bunun doğru olduğuna inanırım. 1. Komünist olmayacaksınız, 2. Hilafeti kaldıracaksınız ve 3. Seküler, laik bir ülke kuracaksınız. Böylece Türkiye Cumhuriyeti Lozan'da tescil edildi.
Sayfa 260Kitabı okudu
Cumhuriyet kurulurken Avrupa'nın gündemini sıklıkla meşgul eden ideolojilerden biri ırk fikriydi. Dolayısıyla Cumhuriyet'imizin kurucuları, Tanzimat dönemi Osmanlı elitlerinden birçoğu, bugün biz Avrupa'yı nasıl merak ediyorsak onlar da merak ettiler ve ırk fikrini Avrupalılardan öğrendiler. Irk fikrinin çok yükselişte olduğu dönem
Sayfa 245Kitabı okudu
Reklam
82 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.