Bir Dahinin Yaşamöyküsü

Sıralamalar

Rönesans'ın dahi çocuklarından diğeri
2022 208. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2022 14:24
Ortaçağ'da Rönesans, İtalya'da; İtalya'da da Floransa 'da başladı. Rönesans ile birlikte ortaçağ Avrupa'si yüzünü sanata döndü. Bu devirde birçok resim, heykel, mimari yapı,
Biyografi
2019 19. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2019 22:12
Michelangelo gerçekten olağanüstü yetenekleri olan bir sanatçıymış, Leonardo da Vinci ile örtüşen yaşamlarında iki dahinin rekabetlerine de tanık oluyoruz. Rönesans dönemi halen herkesin dilinde o dönemi anlamak için o döneme damgasını vuran sanatçıların hayat öyküleri Rönesansı anlamamıza yardımcı olacaktır diye düşünüyorum...
Michelangelo:Bir dahinin yaşam öyküsü
2023 30. kitabı
“Ellerimizle değil,sevgili dostlarım,zihnimizle resmeder ya da biçim veririz…En iyi sanatçı bile imgeleyemez tek bir mermerin kendinde içermediğini fazlalığıyla…” Yazar Bruno Nardini,
Güzel bir biyografi
2023 3. kitabı
Beğendim ben. Michelangelo yu çok yakından tanıyabiliyorsunuz. ÖZellikle italyaya gitmeden önce okuyun. TOMA ve floransa için bilgi konusunda gayet başarılı. Adamcağız ciddi eziyet çekmiş özellikle sistina şapelde. Bir yandan da rönesans sanatı konusunda güzel bilgiler var. Tavsiye edilir.
2021 9. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 18:04
İyi yazılmış biyografilerin merak ettiğimiz kişileri zihnimizde somut bir zemine oturtmaya yardımcı olduğu aşikâr. O kişilere dair küçük detayları öğrenmenin zevkine varabileceğimiz en önemli kaynaklar da yine bunlar. Her ay bir biyografi okumaya karar vermiştim. Şubat ayının biyografisi ise bir dâhinin yaşam öyküsü oldu. Davut'u ve Musa'yı yontan, Sistina Şapeli'nin tavanını fırçasıyla bir sanat eserine dönüştüren, ömrünün sonunda şiirler yazan Michelangelo bu kitapta en genel haliyle işleniyor. Boşluları doldurmak için daha kapsamlı bir biyografi okumak şart. Yine de eserlerini meydana getiriş sürecini izlemek, Da Vinci ve Rafael gibi başka dâhilerle girdiği diyalogları okumak ve karakterine dair fikir edinmek isteyenlere tavsiye ederim.
2022 9. kitabı
Michelangelo'yu merak ediyorsanız, tanımak istiyorsanız çok yeterli bir eser. Sanatçının kronolojik olarak yaşam öyküsünü anlatan kitaptan aynı zamanda eserlerini nasıl bir titizlik ile yaptığını, yapıtlarını oluştururken neler yaşadığını, hayatının içinden kısa hikayelerini öğrenebilirsiniz. Dönemin büyük sanatçılarıyla girdiği rekabeti, eserlerinin yorumlarını okurken epey bir keyif alıyorsunuz. Ailesi ve dostlarıyla olan mektuplarından neler hissettiğini öğrenebiliyorsunuz. Üç papaya hizmet etmiş bir dahiyi anlamaya çalışıyorsunuz. Biyografi okumayı seviyorsanız ve sanat ile ilgileniyorsanız, kesinlikle okumalısınız.
Biyografi
Mahşer
2023 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 13:00
Michelangelo/Bruno Mardini M.S 1400’lerde Floransa’nın şantiyeye dönen sokaklarında başlıyor kitap. Rönesanstan önce bir şehrin nasıl telaşla hareketlendiğini betimliyor. -Michelangelo ise gençlik yıllarını muhteşem Lorenzo’nun sarayında geçiriyor ve heykeldeki ustalığının temelleri burada atılıyor -ortaçağ Avrupasının siyasi olaylarını da bulabileceğimiz kitap niteliğinde. -sanatçının her zaman kendisi ile olan ilişkilerini ve dönemin sanatçıları ile yaşadığı kaygılı çekişmeleri de okuyoruz. -Davut heykeli Musa heykeli Sistina Şapeli gece ile gündüz heykeli ve tabii ki mahşer freski. Çoğu zaman karamsar ve problemli tasvir edilmiş ama her şeye rağmen O bir dahi… İyi Okumalar
2025 50. kitabı
Kitap beklediğimden daha detaylıydı. 1400-1500'lü yıllarda yaşamış birini anlatan bir biyografide karşılıklı konuşmaların bile yer almasına gerçekten çok şaşırdım. Michelangelo'nun ne yazık
2026 7. kitabı
Michelangelo üzerine yazılmış her kitap kolay bir başlangıç vadetmez; bu da onlardan biri. Açık söylemek gerekirse, konuya tamamen uzak okur için “ilk durak” olacağından emin değilim. Rönesans
Duygu ve Düşünce
2024 16. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2024 22:40
Kitapta Michelangelo’nun yaşam öyküsüne, arka planda ise o dönemin İtalya’sının tarihine şahit oluyoruz. Şehir d vletlerin birbiriyle savaştığı, Rönesans fikirlerinin yeni filizlendiği karışık bir dönem. Yazar iyi bir araştırmacı ve sanatsal detaylara hakim. Ama kitapta Michelangelo’nun sanatı ile ilgili detaylara daha çok yer verileceğini düşünerek kitabı okumaya başladım ama bu açıdan beni doyurmadı. Daha sanat tarihi odaklı bir kitap beklemiştim. Yine de ilginç detaylarla dolu , çok değerli bir kitap. Çeviri : Kemal Atakay Akıcı, güzel bir çeviri.

Bruno NardiniYazar · 3 kitap
BRUNO NARDINI, 1921’de doğdu. 1993’te öldüğünde ardında zengin bir kültür mirası bırakmış, 1970’te kurduğu Nardini Yayınevi, özellikle sanat ve tarih-kültür araştırmaları alanındaki yayınlarıyla saygın bir yayınevi kimliği edinmişti. Yayıncı, yazar, denemeci ve şair olan Nardini, yazdığı birçok kitabın yanı sıra, birçok yapıtın editörlüğünü de üstlendi. Sanat yapıtlarının korunmasını ve onarılmasını konu alan yayınları teşvik etti, Floransa ve Roma gibi önemli kültür merkezlerindeki mimari yapılar üzerine monografilerin yazılmasını sağladı. Leonardo da Vinci’nin yazılarını Pensieri (Düşünceler), Animali fantastici (Fantastik Hayvanlar), Favole e leggende (Masallar ve Efsaneler), Indovinelli e scherzi (Bulmacalar ve Nükteler) gibi çeşitli başlıklar altında derleyip yayımladı, böylece bu yazıların geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir rol üstlendi. Çocuklar İçin Leonardo da Vinci başlığını taşıyan biyografisi 15 dile çevrildi. Bruno Nardini, asıl ününü yazdığı iki olağanüstü yaşamöyküsüne borçludur: Michelangelo: Bir Dâhinin Yaşamöyküsü ve Leonardo da Vinci: Bir Ustanın Portresi. Birçok dile çevrilen bu iki yaşamöyküsü, yazarın sanatçı duyarlılığı ile titiz araştırmacılığının gerçek birer sentezi niteliğini taşır.