Bir Dâhinin Yaşamöyküsü

Sıralamalar

Rönesans'ın dahi çocuklarından diğeri
2022 208. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2022 14:24
Ortaçağ'da Rönesans, İtalya'da; İtalya'da da Floransa 'da başladı. Rönesans ile birlikte ortaçağ Avrupa'si yüzünü sanata döndü. Bu devirde birçok resim, heykel, mimari yapı, edebi eser verildi. Bizimkiler günahtan başka birşey bilmedikleri için Rönesans pas geçildi, her iyi şeyin pas geçildiği gibi. Oysa Fatih Sultan Mehmet daha başlarda İtalyan ressam Bellini 'ye portresini yaptırmış ve bu alanda bir çığır açmıştı. Her zaman söylüyorum, Fatih eğer İstanbul'u fethetmemis olsaydı taşlanırdi. Kafir ilan edilirdi. Neyse... Rönesans'ın iki büyük dahisi vardır. İki hemşehri, iki Floransa'li. Biri dünyaya 'piç' olarak gelen (Başına çok büyük işler açacak bu hali) Leonardo da Vinci, diğeri ise Michelangelo. Bu kitap Michelangelo ile ilgili, Leonardo incelemesi için şuraya bakabilirsiniz. #128609573 Micelangelo, 1475 yılında Floransa'da doğdu. Babası Chiusi ve Caprese belediye başkanlığı yapmış biriydi. Nispeten varlıklı. İlk eğitimini ressam Ghirlandio'dan aldı küçük Michelangelo. Öyle güzel resimler yaptı ki, ustasını geçti. Ustası küçük Michelangelo 'nun resimlerini Medici ailesine gösterince, Michelangelo 'nun yeni adresi Medici sarayı oldu. Medici'ler tüm Floransa'yi sanata boğmuslar, tüm sanatçıların hamisi olmuşlardı. Michelangelo da bundan payını aldı. Eşsiz resimler yapmasına rağmen, o resimden tat almıyordu. Onu cezbeden heykel ve mimari eserlerdi. Heykelde tartışmasız bir numara olacak kadar iyiydi. En ünlü heykeli Davud'dur. 2.5 metre boyundaki bu şaheser herkesin gözünü kamastirir. Davud'un yapıldığı mermer blok tam kırk yıl atıl bekledikten sonra sanatçının eline gecti. Eser bitince sergilenecek yerini belirlemek için yirmiden fazla uzman görüş belirtti. Aralarında Leo 'da vardı. Heykel bugün Galleria Akademi'de sergileniyor.
Biyografi
MichelangeloBruno Nardini · Can Yayınları · 2008244 okunma
Mahşer
2023 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 13:00
Michelangelo/Bruno Mardini M.S 1400’lerde Floransa’nın şantiyeye dönen sokaklarında başlıyor kitap. Rönesanstan önce bir şehrin nasıl telaşla hareketlendiğini betimliyor. -Michelangelo ise gençlik yıllarını muhteşem Lorenzo’nun sarayında geçiriyor ve heykeldeki ustalığının temelleri burada atılıyor -ortaçağ Avrupasının siyasi olaylarını da bulabileceğimiz kitap niteliğinde. -sanatçının her zaman kendisi ile olan ilişkilerini ve dönemin sanatçıları ile yaşadığı kaygılı çekişmeleri de okuyoruz. -Davut heykeli Musa heykeli Sistina Şapeli gece ile gündüz heykeli ve tabii ki mahşer freski. Çoğu zaman karamsar ve problemli tasvir edilmiş ama her şeye rağmen O bir dahi… İyi Okumalar Michelangelo
2025 50. kitabı
Kitap beklediğimden daha detaylıydı. 1400-1500'lü yıllarda yaşamış birini anlatan bir biyografide karşılıklı konuşmaların bile yer almasına gerçekten çok şaşırdım. Michelangelo'nun ne yazık ki bir sürü eseri günümüze kadar gelememiş, nerede nasıl kayboldukları bile belli değilmiş bazılarının; bu yüzden belki de bir sürü eksik bilgi vardı ama bu kitaptaki kadarı bile yeterli geldi benim için. Sonuçta akademik bir araştırma yapmıyorum. Yazar kesinlikle çok güzel ele almış kitabı. İnanılmaz keyifle okunuyor her sayfası. Sadece içinde tonlarca isim yer aldığı için büyük çoğunluğu fkhjba şeklinde okuyup geçmem gerekti ve bu biraz dikkatimin dağılmasına sebep oldu fakat bu kadarı da normaldir diye düşünüyorum. Kitap boyunca sadece Michelangelo'nun kişisel hayatını ve sanatçı kimliğini okumakla kalmadık. Dönemin İtalya'sını, Leonardo Da Vinci, Rafael, Dante gibi bir sürü önemli sanatçı hakkında birkaç detay da gözlerimizin önüne serildi. Hangi papa ne zaman seçilmiş, hangi kararları almış, kaçı sanatla ilgiliymiş, zamanında Michelangelo gibi bir sanatçının eserleri kaç para ediyormuş, sanatçılar arası kıskançlık ne boyuttaymış, Michelangelo sanatını kimler için konuşturmuş, sırf mükemmel bir heykeltıraş olduğu için başı ne kadar belaya girmiş... Daha ne söyleyeyim. İncecik bir kitap olmasına rağmen birçok konuya değinmiş kitap. Ben gerçekten çok sevdim bu kitabı. Hele Michelangelo'ya bayıldım. Arada tepesi atınca öyle akıllıca ama muzip hamlelerde bulunmuş ki sayfalarca güldüğüm yerler oldu. Kendisini ince espri anlayışı ve işine sahip çıkma şekli için saygıyla anıyorum. Kitabı da kesinlikle öneririm.
2026 7. kitabı
Michelangelo üzerine yazılmış her kitap kolay bir başlangıç vadetmez; bu da onlardan biri. Açık söylemek gerekirse, konuya tamamen uzak okur için “ilk durak” olacağından emin değilim. Rönesans dönemi, dönemin politik ve kültürel atmosferi, sanatçılar arası ilişkiler ve genel bağlam hakkında az çok fikir sahibi olanlar için ise okuması oldukça keyifli ve akıcı. İtalya gezim öncesinde özellikle Rönesans sanatçılarını daha yakından tanımaya, paralel olarak da İtalyan edebiyatıyla daha fazla temas kurmaya çalışıyorum. Bu kitap, Michelangelo hakkında okuduğum üç ya da dördüncü eser. Dolayısıyla Nardini’nin yaklaşımını, anlatı tonunu ve seçtiği çerçeveyi başka metinlerle kıyaslama imkanım oldu. Kitabın en sevdiğim yönlerinden biri, Michelangelo’yu yalnızca sanat üzerinden ele almaması. Dönemi anlatması bazı okurlar için yorucu ya da gereksiz bulunabilir; özellikle “sadece sanatını öğrenmek istiyorum” diyenler için bu tercih cazip olmayabilir. Ancak bana göre Michelangelo’nun sanatını, yaşadığı dönemin politik, dinsel ve toplumsal koşullarından bağımsız düşünmek mümkün değil. Nardini bu noktada çok yerinde bir tercih yapmış. Evet, bazı bölümlerde dönemin bilgileri boğucu hale gelebiliyor; ama genel çerçevede bu yük, anlatının mantığıyla uyumlu. Sayfa sayısı açısından da kitap dengeli. Ne gereksiz yere uzatılmış ne de yüzeysel kalmış. Döneme dair ciddi bir bilgi birikimi sunarken biyografik akışı koparmıyor. Michelangelo’yu “efsanevi bir dahi” olarak yüceltmek yerine, onu neredeyse bir işçi gibi resmediyor; yorulan, inat eden, bedeniyle çalışan, kendini tüketen bir figür olarak. Bu yaklaşım bana oldukça sahici geldi. Zaten Michelangelo’yu Leonardo da Vinci ya da Raffaello gibi daha zarif, daha uyumlu sanatçılardan ayıran temel fark da burada yatıyor.
Duygu ve Düşünce
2024 16. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2024 22:40
Kitapta Michelangelo’nun yaşam öyküsüne, arka planda ise o dönemin İtalya’sının tarihine şahit oluyoruz. Şehir d vletlerin birbiriyle savaştığı, Rönesans fikirlerinin yeni filizlendiği karışık bir dönem. Yazar iyi bir araştırmacı ve sanatsal detaylara hakim. Ama kitapta Michelangelo’nun sanatı ile ilgili detaylara daha çok yer verileceğini düşünerek kitabı okumaya başladım ama bu açıdan beni doyurmadı. Daha sanat tarihi odaklı bir kitap beklemiştim. Yine de ilginç detaylarla dolu , çok değerli bir kitap. Çeviri : Kemal Atakay Akıcı, güzel bir çeviri.
2022 41. kitabı
Bruno Nardını, dünyanın görüp görebileceği en yetenekli heykeltıraş ve ressamlardan biri olan Michelangelo ‘nun yaşam öyküsünü hikayeci ve öğretici tarih yazıcılığı vasıtasıyla kaleme alıyor.Eser,Michelangelo 'dan başka çağın birçok mühim simasının yaşamlarına da değiniyor.Nardını aynı zamanda sanatçının yaşam öyküsü ekseninde dönemin siyasi ,askeri ,sosyal ve dini yapısı hakkında bilgiler ihtiva etmekte.Yazım tekniği ve karakter yoğunluğu nedeniyle gerçekleşen bir anlam karmaşası var .Bu nedenle kitabın ilk başlarında olay örgüsünü yakalayamamanız çok mümkün fakat kitap ilerledikçe akıcı ve merak uyandırıcı bir hal aldığını göreceksiniz.Kitabı beğenmiş olmakla birlikte hoşuma gitmeyen ve sevmediğim bir yönü olduğunu belirtmeliyim .Eserin sanatsal bir konusu varken ne yazık ki estetik açıdan basım yayına gereken özen verilmemiş niketim göresel açıdan okurun beklenti ve ihtiyacını tam olarak karşılamıyor . Michelangelo’nun eserlerinden bahsederken bu çalışmaları görmek ihtiyacı hissediyorsunuz ancak içinde yer alan üç beş siyah ve küçük resim dışında hiçbir canlılık barındırmıyor. Bu durum ister istemez sizi farklı kaynaklar arama zahmetine sokuyor .Yapıcı bir eleştiri olarak kitabın devam ve tekrar basımlarında sanatçının söz konusu edilen her eserinin birer fotoğrafının ki mümkünse renkli hallerinin eklenmesinin çok gerekli olduğunu ifade edebilirim.Bu tek nokta dışında sanat seven ,biyografi okumaya karşı alaka duyan ,Rönesans çağına karşı ilgili herkesin severek ve rahatlıkla okuyabileceği bir kitap ...
Tarih
Puan vermedi·208 syf.·
2023 451. kitabı
31 yaşında İtalya’nın en iyi sanatçısı olarak kabul edilmiş, 89 yaşında hayata veda ederken, düşmanları tarafından kibirli, görgüsüz, üçkâğıtçı bir cimri olarak anılmasına rağmen diğer herkes tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ressamı ve heykeltıraşı olarak saygı görüyordu." "Michelangelo yeteneği ve dehası hayattayken takdir edilmiş bir sanatçıydı. "Michelangelo’yu insanlar anlatırken; tanımlanamaz olarak tanımlama çabasında. O ise hep kendi büyüklüğünün hezimetini yaşayan biriydi.. (S:64)eseden , Batı sanatına damga vurmuş, kendisinden sonrakilerin ona kayıtsız kalamadığı bir “Rönesans adamının” aşkını, tutkusunu, öfkesini ve çektiklerini aktararak insan ve sanatçı olarak portresini sunuyor.. Roma’da ise papaların ve kardinallerin arasında kalmış ressam, heykeltıraş, mimar ve şair Michelangelo’nun hayatını kesitler halinde sunuyor. Aksi fakat dâhi, zorlayıcı ancak bir o kadar da cömert Michelangelo’nun çocukluğundan ölümüne kadar çalkantısı hiç dinmeyen hayatı, yaptığı tablolar, heykeller, freskler, binalar; kimler için çalıştığı, kimleri kendisine düşman ettiği, sadece büyük bir sanatçı olduğundan değil aynı zamanda kendine has bir karakter olduğu için de edindiği arkadaşları Nardini’nin kalemiyle tekrar hayat buluyor. Pek çok dile çevrilen Michelangelo: Bir Dâhinin Yaşamöyküsü, Okunmalı #Buyurun
Biyografi tarih sanat
Beklentimi karşılamadı
2025 15. kitabı
Merhabalar, bir biyografi eseri de diyebiliriz bu kitap için AMA aynı yazarın leonardo da vinci için yazdığı kitabı da okumuştum. O kitap çok daha kapsamlı çok daha örnekli renkli resimli örnekli bir kitaptı. Görsel sanatları barındıran kitapların içinde eserleri sıkça barındırmasını beklerim özellikle böyle bir biyoegrafide.
Michelangelo İncelemesi
2025 3. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 22:51
Bu kitabı okuduğunuzda sadece bir biyografi okumuş olmuyorsunuz. Aynı zamanda bir Rönesans tarihi, sanat tarihi, İtalya tarihi kitabı da okumuş oluyorsunuz. Michelangelo’nun İtalyan kültürüne, sanatına yaptığı katkı inanılmaz. Ancal coğrafya kaderdir ilkesi burada da geçerli. Zira Michelangelo Floransa yerine Osmanlı topraklarında doğmuş olsaydı muhtemelen resim yerine badana, heykel yerine de taştan bina yapardı. Gerçi kitabın bir yerinde Osmanlı Sultanının onu davet ettiğinden bahsetmekte. Ama bu davet büyük olasılıkla onun heykeltıraşlığı veya ressamlığı için değil mimari kabiliyeti yüzündendir. Kitap Floransa’da geçer de içinde Medici’ler olmaz mı? Medici’lerin İtalya’ya özellikle Floransa’ya kattıkları inanılmaz. Şehirde güzel ne var bir şekilde bu aile ile bağlantılı. Tüm Medici’ler çok iyi yöneticiydi, halkın yaşam kalitesini çok yükselttiler demiyorum ancak şehrin estetiğine çok büyük dokunuşlar yaptıkları kesin. Adeta birbirleriyle yarıştalar bu konuda. Şehri bir şantiyeye çevirmişler ancak bu hengamede ortaya bir dahi çıkıyor; adı Michelagelo. Michelangelo önce resimde gösteriyor kendisini ancak daha sonra asıl var oluş amacının heykel olduğunu fark ediyor. Heykeltıraş Michelangelo tam bir marka oluyor ve ülkenin önde gelenleri ona siparişler veriyor. Daha sonra Papa III.Paulus’un davetiyle Roma’ya gidiyor ve adeta kendi imzasını atıyor bu şehre. Kitapta Michelangelo’nun baş yapıtları olan Adem’in Yaratılışı, Pieta, Musa’nın Hükmü gibi eserlerin yapılış hikayelerini de öğreniyorsunuz. Aynı zamanda onu kıskanan insanları Michelangelo’nun yoluna nasıl taş koyduklarına da vakıf oluyorsunuz bu kitap ile. Ayrıca diğer büyük sanatçıların (Leonardo da Vinci, Rafael) Michelangelo ile ilişkileri konusunda da bilgi sahibi olmuş oluyorsunuz. Michealengelo kolay bir
Biyografi
2025 5. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2025 00:00
Kitabın içinde karışık birçok tarihi olayı geçmesine rağmen anlatımı ile oldukça düzenli, sıkmayan bir işleyişe sahipti. Michelangelo bizler için kitabı bitirdikten sonra çok yakından tanımış olduğumuz kanlı canlı bir insan olmaktadır. Kitap basımı ile alakalı olarak eleştirim ;tarihi yerlere, sanatçıların eserlerine ve kişilerin portrelerine dair görsel materyaller eklenmeliydi.

Bruno NardiniYazar · 3 kitap
BRUNO NARDINI, 1921’de doğdu. 1993’te öldüğünde ardında zengin bir kültür mirası bırakmış, 1970’te kurduğu Nardini Yayınevi, özellikle sanat ve tarih-kültür araştırmaları alanındaki yayınlarıyla saygın bir yayınevi kimliği edinmişti. Yayıncı, yazar, denemeci ve şair olan Nardini, yazdığı birçok kitabın yanı sıra, birçok yapıtın editörlüğünü de üstlendi. Sanat yapıtlarının korunmasını ve onarılmasını konu alan yayınları teşvik etti, Floransa ve Roma gibi önemli kültür merkezlerindeki mimari yapılar üzerine monografilerin yazılmasını sağladı. Leonardo da Vinci’nin yazılarını Pensieri (Düşünceler), Animali fantastici (Fantastik Hayvanlar), Favole e leggende (Masallar ve Efsaneler), Indovinelli e scherzi (Bulmacalar ve Nükteler) gibi çeşitli başlıklar altında derleyip yayımladı, böylece bu yazıların geniş kitlelere ulaşmasında önemli bir rol üstlendi. Çocuklar İçin Leonardo da Vinci başlığını taşıyan biyografisi 15 dile çevrildi. Bruno Nardini, asıl ününü yazdığı iki olağanüstü yaşamöyküsüne borçludur: Michelangelo: Bir Dâhinin Yaşamöyküsü ve Leonardo da Vinci: Bir Ustanın Portresi. Birçok dile çevrilen bu iki yaşamöyküsü, yazarın sanatçı duyarlılığı ile titiz araştırmacılığının gerçek birer sentezi niteliğini taşır.