Milli Mücadelede İttihatçılık

Erik Jan Zürcher

Milli Mücadelede İttihatçılık Gönderileri

Milli Mücadelede İttihatçılık kitaplarını, Milli Mücadelede İttihatçılık sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yazarlarını, Milli Mücadelede İttihatçılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Önsöz
1926 davaları, Mustafa Kemal'in otoritesine şu ya da bu zamanda meydan okumuş, Milliyetçi hareket içindeki bütün rakip grupların tasfiyesini amaçlıyordu.
Sayfa 11 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Enver Anadolu'daki sol kanat muhalefetle ittifak kurmuştu ve kendini Mustafa Kemal'e karşı sol alternatif olarak sunmaya çalışıyordu. Bu da hem Anadolu hareketinin iç istikrarını, hem de Sovyet hükümetiyle ilişkilerini tehdit etmekteydi.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 177
Reklam
İtilaf Devletleri'nin temsilcileri Osmanlı hükümetinin Samsun vilayetinde Hristiyan köylülerin Türk Müslüman çeteleri tarafından taciz edilmesine son vermesini isteyince, Mustafa Kemal'e Anadolu'ya tayin fırsatı doğdu. Sadrazam Damat Ferit Paşa, Dahiliye Nazırı'ndan meseleyi incelemesini istedi. Dahiliye Nazırı, Ali Fuat'ın (Cebesoy) akrabası Mehmet Ali Bey idi. Asayişin sağlanması ve Türk çetelerinin ellerinden silahlarının alınması için hükümete bu bölgeye bir yüksek rütbeli subay göndermesini tavsiye eden ve bu görev için Mustafa Kemal'i öneren oydu.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 166
Ne olursa olsun, İTC yönetimi (ve Dünya Savaşı) ile ulusal direniş hareketinin başlaması arasında kesin bir zaman aralığı yoktur. Bu sonuç bizi başka bir sonuca götürür: Direniş hareketini başlatanın, 1919'da İzmir'in Yunanlılarca işgali doğru değildir. İzmir'in işgalinin önemi, zaten direnişi örgütlemekte olan grupların, bu işgalle (bir "büyük Ermenistan" tehdidinin katalizör etkisi yaptığı) doğuda olduğu kadar etkili olarak, ülkenin batısında ve başkentte de kamuoyunun harekete geçirilmesini mümkün kılmış olmasıdır.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 153
Fevzi (Çakmak) liderliğindeki askeri kadro hâlâ diplomatik bir çözümü (muhtemelen Amerikan yardımıyla bir Amerikan mandası fikrinin İstanbul'da pek çok taraftarı vardı) tercih ederken Mustafa Kemal'in İtilaf Devletleri'ni askeri çatışmaya kışkırttığını düşünüyordu.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 150
Fevzi Paşa, gerçekten de Mustafa Kemal Anadolu'ya gitmek üzere yola çıkmadan önce, Cevat Paşa ile kendisinin bir program yaptığını iddia eder. Bu programda şu noktalar belirtilmekteydi: 1. Planlanmış olan üç Ordu müfettişliğinin derhal kurulması. 2. Anadolu'da mümkün olduğunca çok silah ve cephanenin toplanması ve bunların İtilaf kuvvetlerine teslim edilmemesi. 3. Anadolu'da bir "Millî idare"nin kurulması. 4. "Millî idare"yi destekleyecek "Kuvvayi Milliye"nin teşkili. 5. Düşmana saldırılması.
Bağlam Yayınları 1995 Sayfa: 149
Reklam
122 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.