Mimari Üsluplar Önemli Yapılar ve Ünlü Mimarlar

İlk Yayın Tarihi:
Kasım 2015
Say Yayınları
Orijinal Adı:
Architecture 101: From Frank Gehry to Ziggurats, an Essential Guide to Building Styles and Materials, 2015
9786050205510

·264 syf.·
2018 9. kitabı
Okumayı sevdiğim tarzda kitaplar bir yana, kendimi alanımda geliştireceğini düşündüğüm kitapları da böyle aralara sıkıştırıyorum. Çünkü öğrendikçe geliştiğimizin farkındayım, bunun için elimden geleni yapıyorum. Ayrıca kitabı, kitap fuarından bu sene almıştım. Kitap mimari üsluplar, önemli yapılar, ünlü mimarlar hakkında bilmemiz gereken her şeyi özet şeklinde okurlarına sunuyor. Fakat ben kitapta geçen birçok terimi zaten biliyordum. Bilmeyenlerin açıp her defasında bakmaları gerekebilir. Kitabın kapağında aksine herkes için mimarlık diyor ki bu konuda hiç bilgisi olmayan bir insanın bile bu terimleri rahat anlamaları için bu terimler kısa yollu açıklanabilirdi. Bir diğer takıldığım şey ise görselliğin yok denecek kadar az olmasıydı. Böyle bir kitabın en büyük eksiği bu bence. Bahsettiği pervazları, ağ tonozları, beşik çatıları, bileşik payandalar gibi bir çok kavramı görseller koyarak zenginleştirseymiş eğer yazar, daha dolu dolu bir kitap olabilirmiş. Nihayetinde bu kitaptan birçok bilgi edindiğimi, ve beni geliştirdiğini söylemeden geçemeyeceğim. Yazarın, emeğine ve bilgi birikimine sağlık.
2026 8. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 11:12
Kitabın en büyük sorunu içinde yeterince görsel olmayışı. Detaylı şekilde yapının şeklinden bahsetmek yerine görsel eklemiş olsalardı daha anlaşılır olurdu diye düşünüyorum. Kitabın ilk kısımları mimari ile ilgili bir kitap yerine tarih kitabı okuyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Bu da kitabı defalarca kez yarım bırakmama neden oldu. Kitabın sonlarına doğru ise gerçekten güzel bir anlatımla mimari üsluplardan ve önemli mimarlardan bahsediliyor ama, sadece son kısmı için kitabın tamamının okumaya değer olduğunu düşünmüyorum.
Mimarlık 101Nicole Bridge · Say Yayınları · 2016392 okunma
tarihi nedensellikle güzel bağlamlardan dolayı etkili bir anlatım
·264 syf.·
2022 32. kitabı
Barınma ihtiyacı doğduğundan beri Mimarlığın ne tür etkileri barındırdığını ve nelerden etkilendiğini tarihi sıra ile nedensellik ilkeleriyle anlatması yönünden etkili bir kitap. Öğrencilik döneminde ödevler, sunumlar veya sırf denk geldiği için anlatılan mimari etkileşimler havada kalırken ; kitap bir düzen içinde nedenlerini de anlattığı için kavramlar ve dönemler arasında daha kolay bir bağlam oluşuyor. Mimarlık öğrencilerine önerebileceğim kolay anlaşılır bir kitap. Mimarlık kitabı olarak görsel konusunda yetersiz okurken anlatılan yapıları fotoğraflarını incelerseniz daha iyi olacaktır.
Mimarlık
·253 syf.·
2024 2. kitabı
Okumaya uzun zaman önce başladığım ama kendisine bağlayıcılığı olmayan bir kitap olduğu için bugün bitirebildiğim bir kitap. Okurken sürekli telefonum yanımda olmak zorundaydı bahsedilen yapılar, tarzlar, etkileşimler, mimarlar daha bir çok bilgi gözümde canlanmıyordu. Sürekli görseline telefonumdan bakıp bağdaştırıp öyle okumaya devam ediyordum. Bu bir roman değil, bu alana yönelenlerin okuyacağı bir kitap olduğu için görsellerle desteklenmesini çok isterdim. Konu geçişleri bilgi geçişleri aniden oluyordu bazen uyum sağlamakta zorlanıyordum ama bilgi açısından çeşitli bir kitap.
Mimarlık 101 <3
2025 7. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2025 23:47
gotik mimarisiyle ilgili olan kısımları okurken çok heyecanlandığımı belirtmem lazım çünkü arada gotik edebi eserlerin ismi geçiyordu okuma listemde oldukları için ufak bir heyecan yaptım ✩
2020 7. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2020 20:28
Görseller çok yetersiz, bazı konularda bu eksiklik anlatılanın havada kalmasını sağlıyor. Özellikle Mimari üzerine bilgisi/ilgisi olmayan birinin bu olumsuzluğu daha çok hissedeceğini düşünüyorum
Mimarlık 101 - Nicole Bridge
2023 8. kitabı
Mimarlık 101 Nicole Bridge Mimarlık 101, mimarlığın tarih boyunca nasıl geliştiğini ve insanların mimarlara karşı bakış açılarını hatta mimarlarında dünyaya getirdiği eserleri nasıl yapıldığını yüzeysel bir şekilde anlatıyor. Ancak mimariyi sadece yazılarla anlatmaya çalışan bir kitap karşımıza çıkıyor ve bu yetmeyebiliyor ve görsel unsurlarda bir eksiklik olduğunu hissettim. Yine de, içerdiği bilgiler oldukça genel ve temel bilgilerle merak duygunuzu tavan yapıp araştırmaya sevk etmesi hoşuma gitti. Mimarlık 101, belirli bir mimarın, yapının veya medeniyetin yapı tarzını açıklarken öncelikle o dönemin tarihi ve kültürel etkisini veya koşullarını anlatıyor. Bu da bizlere yapıların sadece estetikten ibaret olmadığını kültürel bakımdanda anlam taşıdığını bizlere tekrar ve tekrar hatırlatıyor. Toparlamak gerekirse mimarlığın derinliklerine dalmak isteyenler için güzel bir başlangıç kitabı diyebilirim. İyi okumalar dilerim...
İnceleme
2021 5. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2021 11:53
Henüz mimarlık eğitimine başlamamış biri olarak giriş yapmak için okudum. Benim gibi öğrenciler veya mimarlıkla ilgilenenler için ortalama bir kitap. Öncelikle ilk eksiği kitaptaki resim sayısı. Neredeyse her bahsettiği şeyde durup internetten baktım ve bu çok yordu. Terimleri ve inşaatları anlatırken takip etmesi de zordu. Notlar alıp ders çalışır gibi çalışmam gerekti. Tabii bunu kötü bir şey olduğu için söylemiyorum sadece alıp roman okur gibi okunmamalı. Yine de mimariye bir giriş yapmak; terimleri, önemli mimarları ve yapıları öğrenmek için fena bir kitap değil.
·%49 (131/264 syf.)
Üzülerek söylüyorum ki keşke satın almasaydım ya da daha erken okumaya başlasaydım. İçerisindeki bilgiler vaadettiği gibi çok genel ve inanılmaz bir görsel eksikliği var, mimarlık sadece yazıya hapsedilemeyecek kadar göze hitap eden bir disiplin. Alanla ilgili hiç bilgisi olmayan internet kullanmadan okumamalı. Hatta bence başlıkları googlelasanız daha çok şey öğrenirsiniz. O yüzden illa okunacaksa en geç 1. sınıfta ya da mimarlık tarihi dersi almadan önce okunmalı bence çünkü bi yerden sonra içeriği de tatmin etmedi ve kolay kolay tercih etmememe rağmen yarıda bırakmak zorunda kaldım.
2021 93. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2021 17:09
Mimar olmasanız bile Mimarlık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Fazla detaya inmeden herkesin okuyabileceği düzeyde bir kitaptır. Mimarlığa merakı olan herkes okuyabilir.