Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İçsel Şehirler Serisi 5. Kitap

Minotor’u Kışkırtmak

Anais Nin
Dünya edebiyatının en tartışmalı isimlerinden Anaïs Nin hayatı boyunca başkalarının kaçtığı, cinsellik, kürtaj, ensest ve evlilik dışı ilişkiler gibi konuları yazdı. Nin’in, Henry Miller ve eşi June’la ilişkisinden de beslenip kaleme aldığı, “kadın gelişiminin öyküsü” diye nitelendirdiği beş kitaplık İçsel Kentler serisi şairane üslubu ve dürüstlüğüyle iz bırakan bir başyapıt oldu. Serinin beşinci ve son kitabı Minotor’u Kışkırtmak’ta ise Lillian evliliğindeki sorunları unutmak için Meksika’ya seyahat ediyor. Lillian güneşin her şeyi altın rengine boyadığı Golconda’da. Evliliğini bir kenara bırakması, her türlü düşüncesini ortadan kaldırıp sadece zevk alması, durağan hayatına can üflemesi lazım. Neyse ki dertlerini ardında bırakmaya çalışan biriyle daha tanışıyor burada. Doktor Hernandez. Ancak herkesin yolculuğu başka ve bazılarınınki çok daha korkunç. Anaïs Nin, Minotor’u Kışkırtmak ile İçsel Kentler serisini herkesin içindeki labirentte saklı canavarla yüzleşip kapatıyor ve unutmanın ne anlama geldiğini sorguluyor. “Hakiki ve tartışmasız bir deha.” –Rebecca West “Henüz var olmayan bir dünya için yazıyordu, böylece o dünyanın gerçekleşmesini sağladı.” –The Guardian
Yazar:
Anais Nin
Anais Nin
Çevirmen:
Püren Özgören
Püren Özgören
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Kasım 2020İlk Yayın Tarihi: 1961Yayınevi: İthaki YayınlarıOrijinal Adı: Seduction of the Minotaur (Cities of the Interior #5)
ISBN: 9786257737289Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Anais Nin’in ‘kadın gelişiminin öyküsü’ olarak nitelendirdiği İçsel Kentler serisinin son romanı Minotor’u Kışkırtmak. Son kitapla, seriye veda ederken bir inceleme yazmak istedim seriyle ilgili. İlk kitap Ateş Merdivenleri’nde karşımıza çıkıyor İçsel Kentler kahramanları; Lillian, Djuna, Sabina, Jay ve diğerleri. Seri boyunca üç kadının öyküleriyle, duygusal değişimlerine şahit oluyoruz. Serinin şiirsel bir dili var. Bir romandan çok şiir okumak gibiydi. Net ve kesin bir olay ve zaman örgüsü yok. Bilinç akışı ile düzensiz bir zaman örgüsünde anlatılıyor hikaye. Dili şiirsel, cümleleri çarpıcı olsa da hikayenin sürükleyici bir tarafı yok; ortada somut bir hikaye var mı o da tartışılabilir. Bana göre bunun sebebi de zamanda git gellerin belirsizliği. Ne, ne zaman gerçekleşti, bir süre sonra kontrolden çıkıyor. Karakterlerin hikayeleri ayrı ayrı anlatılırken sorun yok ama birbiriyle etkileşime geçtiklerinde zaman sorunu kafa karıştırıcı oluyor. Bilinç akışını çok sevsem de zaman örgüsü hikayeyi anlamlandırmakta çok önemli bir faktör bana göre. Bu hikayede tutunacak bir zamanın olmaması büyük bir eksik. Kısacası İçsel Kentler’i sevmedim. Biraz da zorlayarak bitirdim seriyi.
Minotor’u Kışkırtmak
Minotor’u KışkırtmakAnais Nin · İthaki Yayınları · 202041 okunma
Reklam
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Çok daha önceden okumuş olsaydım, bunca nüfuz edebilir miydi zihnimin tüm kıvrımlarına.. Zannetmiyorum. İnsan, yaşadıklarıyla şekillendiriyor düşüncelerini ve benzerleriyle karşılaştığında, selamlaşıyor.. * ''Anais Nin'in, yazan herkes gibi, iki tür okuru var: Arayanlar ve içsel kentlerin labirentlerinde, dehlizlerinde yolculuk etmekte zaten ustalaşmış olanlar - derin deniz dalgıçları, tecrübeli madenciler.'' (Sayfa: 152)
Minotor’u Kışkırtmak
Minotor’u KışkırtmakAnais Nin · İthaki Yayınları · 202041 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Durağanlaşan Huzursuzluk Halleri
Anais Nin'in 'İçsel Kentler' isimli roman dizisinin beşinci ve son halkası olan bu romanda; dizinin önceki romanlarından da tanıdığımız karakterimiz Lillian'ın, Golconda kentine yaptığı yolculuk ve bu yolculuğun izlenimleri, romanımızın asıl konularıdır. Yaşadıklarının anlamsızlığının, gelecekte hoş olmayan psikolojik durumlara sebep olacağını görebilen Lillian'ın; mevcudiyetine inandığı böyle muhtelif psikolojik anlamsızlıklara veya rutinleşen -durağanlaşan huzursuzluk hallerine daha kuvvetli şekilde karşı koyabilmek maksadıyla, bir farkındalık arayışına belki de yazarın tabiriyle bir ruh banyosuna gereksinimi vardır. Bakalım hikaye kahramanımız Lillian bu Golconda seyahatinde aradığını bulabilecek mi ve bakalım bu seyahat esnasında neler yaşanacak. İnsan kaçmak istediği insanlardan veya mekanlardan geçici bir süre de olsa gerçekten kaçmayı başarabilirse, gittiği yerlerde ki karşılaştığı insanlardan veya mekanlardan geldiği yerdekilere benzer aynı sorunları yine kaçan bireyin kendisi üretir. Belki de insanın kaçması gerektiği asıl kendisidir, kendi karakteri - benliğidir. Anais Nin'in psikolojik analiz yapma ve bireyin içsel hesaplaşmalarını açığa vurma konusundaki başarısı, edebi zekasıyla ve sanatçı yanıyla bir hayli güzel duruyor. Bütünüyle psikolojik bir roman diyebildiğim 'Minotor'u Kışkırtmak' romanındaki her cümle aynı zamanda birer şiir veya sonat dizesi kadar süslemelidir ve bu durum fevkalade etkileyicidir, türüne az rastlanır, sıradışı bir romandır. Tavsiye olunur. İyi okumalar...
Minotor'u Kışkırtmak
Minotor'u KışkırtmakAnais Nin · Everest Yayınları · 200741 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.