Vaktiyle Nuh'un Gemisi Adı Verilen Mabedin Sıradışı Öyküsü

Aralık 2003
Butik Yayıncılık
Orijinal Adı:
The Book of Mirdad

“Tanrı senin kaptanındır, seyir eyle gemim.”
2024 4. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2024 22:53
İnsanın bilincini genişletmesinin ve içindekini ortaya koymasının nasıl mümkün olabileceğini gösteriyor. Kitap, temelde Mirdad ile öğrencileri arasındaki diyaloglardan oluşuyor. Bu diyaloglar, Sunak Tepesi´ndeki Nuh´un Gemisi´nde göreve hizmetkâr olarak başladığı sırada geçmektedir. Diyaloglar, Mirdad´ın baş öğrencisi Naronda´nın anlatımıyla daha çok soru cevap şeklinde. Spiritüel bi yolculuk yapıyorsunuz okurken, madde-ruh-insan-tanrı iç içeliği bütünlüyor kendini ve aklınızda durup durup düşüneceğiniz cümle izleri bırakıyor.
2018 19. kitabı
Okunma: 27 Mart 2018 00:00
"Sözcükler zamanın denizinde seyir eden ve her limana uğrayan gemilere benzer. Onları neyle doldurduğunuza iyi dikkat edin, çünkü rotalarında giderken yüklerini sizin kapınızın önüne de bırakabilir." Kelimeler hikmet dolu insanların dillerinden düştü mü ne kadar da çok anlama geliyor,  zor görünen kördüğümleri nasıl çözebiliyor öyle. Kitabı bitireli birkaç gün oldu ama altı çizili satırlarıma tekrar tekrar dönüp okuma ihtiyacı hissettim.Ve okurken aklıma hep şu söz geldi: "İlim bir noktaydı, cahiller onu çoğalttı." Anlatılan "noktalar" oldukça dolu,  insanı aklen ve kalben tatmin edici. Kitap, Nuh Tufanı'nın anılarını canlı tutabilmek için inşa edilen Gemi Ev' de bir araya gelen Mirdad ve arkadaşlarının dialoglarını işliyor. Mirdad yanındakilere öğütler verirken bizler de görünmeyen 9.bir kişi olup sessizce olanları izliyoruz. Peki Mirdad kim ? Bu sorunun cevabı #26269110 incelemesinde çok yetkin bir şekilde anlatılmış. Zira farklı şekilde düşünülmesi kafa karışıklığına ve sıkıntılı görüşlere sebep olabilir. Gerçi kendisi "En katlanılmaz sıkıntı, herhangi bir şeyi sıkıntı saymaktır." diyor. Anlayacağınız üzere onun herşeye hikmetli bir cevabı var. "Yaşam bir toplayıcı, ölüm ise dağıtıcıdır. Yaşam herşeyi bir arada tutucu, ölüm ise bağları çözücüdür. Ve bundan insan, yani ikici (dualist) olan insan, ikisi arasında asılı kalmıştır. Çünkü sadece dağıtarak toplayabilir. Ve çözerek bağlayabilir." Hayatımız boyunca dostlarımızı, mesleğimizi, ailemizi, çeşitli mal ve mülkleri 'toplarken' , ölüm ve ölüm siddetindeki bazı hadiseler bizi bu bağlardan teker teker koparıyor. Bağlılığımızın şiddeti nisbetinde acı çekiyoruz. Eninde sonunda yüzleşmek zorunda olduğumuz bir konu bu. Peki bu ikililiği nasıl çözeceğiz? Jainistler gibi sıfır dünyalık
Tarih
2020 8. kitabı
Siz insanların cepleriyle ilgilendikçe nasıl bulursunuz onların kalplerine giden yolu? Çünkü cehalet peruk takıp, cübbe giyinmeyi kanun karşısında ceza vermeyi sever. Kendinizden istemeyeceğinizi istemeyin dünyadan. Ihtiraslarıniz tufan,bedeniniz gemi,inancınizda kaptandır.
“O çok değerli. Mirdad’ın Kitabı kitapların Everest’idir.” -Osho
2021 5. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2021 19:41
Dünyada milyonlarca kitap var ama Mirdad’ın kitabı evrendeki tüm kitaplardan çok daha yukarıda duruyor. Kelimeleri önemseyin! Hiç kimse bu kitabı yazmadı bilinmeyenlerden geleni aktardı. Bu adamın ismi Mikhail Naimy. O bir roman yazarı değildi ve o yüzden de bir daha hiç kitap yazmadı. Sadece bu tek kitap evrendeki tüm deneyimi kapsıyor. Onu herhangi bir kitabı okur gibi okuma. Bir üstattan gelen mesaj gibi oku. Mirdad’ın Kitabı her evde olmalı. Mirdad’ın Kitabı, milyonlarca okuyucunun yüreğine dokunmuş bu muhteşem hikaye, bir insanın bilincini genişletmenin ve içindekimi ortaya koymanın nasıl mümkün olabileceğini gösteriyor.
2020 17. kitabı
Okunma: 02 Mart 2020 22:58
Hayatı, anlama ve anlamlandırma konusunda ustaca kaleme alınmış, bilgelik dolu bir eser. Mirdad'ın Kitabı okura, hayatın özü başta olmak üzere birçok konuda rehberlik eden nadir güzel kıtalardan oldu benim için. Bir kere okunup kenara atılacak kitaplardan kesinlikle değil. En önemli özelliği ise karmakarışık gözüken olayları veya durumları ustalıkla tek cümlede çözümleyerek dile getirmesi. Bu işi fazlasıyla ustalıkla yapıyor. Okuma sayısının bu kadar az olmasına gerçekten çok şaşırdım. Kendinize bir yol gösterici arıyorsanız hayatınızda, kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Okuyun okutturun.. Keyifli okumalar
Mirdad'ın KitabıMikhail Naimy · Butik Yayıncılık · 2008387 okunma
Herkes kendi tufanının kaptanı, spoiler içerir
·240 syf.·
2024 49. kitabı
Mirdad'ın Kitabı evet Nuh'un gemisi olarak bahsedilen bir mabette geçer bütün anlatı. Ve Nuh son günlerinin yaklaştığını anladığında oğlu Sam'i çağırır ve ona der ki, gemide bir kaçak yolcu vardı o bana yol gösterici oldu, sen ve çocukların onlarında çocukları dünyayı yeniden dolduracaksınız. Geminiz unutulabilir bunu engellemek ve insanlara yol göstermek için sayıları asla dokuzu geçmeyen bir topluluk oluşturulmasını ister ve böyle başlar tapınağın rahipleri dönemi. Her kişi eksildiğinde birinin gönderileceği söylenir. İşte son gelen Mirdad'dır ve bu da Mirdad'ın kitabıdır.(kaçak yolcu) Mirdad'ın anlatıları öğrencisi Naronda'nın ağzından aktarılır. " Adem, kendini Havva'ya ektiği günden beri, kasırga ve tufan biçmektedir insan. İhtiraslar üstün geldiğinde insanoğlunun hayatı dengesini yitirmekte ve insan yeni sellerle boğuşmaktadır yeniden dengesini kurabilsin diye." Aslında ana tema, gemi yapımcılarının, gemicilerin, kaptanların bizler olduğu ve bunun bize ezelden beri yüklenen bir görev olduğu ve içimizde ki sınırsız okyanusta seyredebilmemiz gerektiği anlatılır. Ve Mirdad tüm öğretilerinde şöyle der: İşte böyle öğrettim Nuh'a Şimdi size de öğretiyorum. Kitap yazarın şu cümleleriyle son bulur: "Dünyaya duyurmama izin verilen Kitabın ilk bölümü burada bitmektedir. Diğeri için ise, henüz zaman gelmemiştir." Mikhail Naimy Kitap hem kurgu hemde anlatım bakımından gayet başarılıydı. OSHO ise kitap için kitapların everesti demekte. İyi okumalar.
·240 syf.·
2018 5. kitabı
Piyasada çok fazla sayıda kitap var ancak Mirdad’ın Kitabı hepsini egale edip gönlümde çok güzel bir yer edindi. Bu duyguyu yaşamamı sağlayan ince ruhlu nadide insana teşekkürü bir borç bilirim. Mikhail Naimy başyapıtın mimarı... Tüm tecrübesini topladığı tek kitap… Bir daha büyük cümleler kurmayacağıma dair kendime söz vermeme rağmen muazzam diyorum eser için. “Kitapların Everest’i” gibi tanımlamalar kurulmasına rağmen ben kendim de Mirdad’ın Kitabı için “Mirdad’la Milattan Önce Mirdad’la Milattan sonra” ifadesini uygun buldum. Tabii bu milat benim için geçerli :) Kitabı anlamak için kitapta kullanılan kelimelere bakmayınız satır araları onu tarif etmek için daha anlaşılır. Sadece akılla anlaşılacak bir eser değil akıldan ziyade kalbi ile okumalı insan bunu, o yüzden kalbi ile okumayacaklara kitabı tavsiye etmiyorum. Sizi kendinizin de ötesine geçirecek bu eserin özüne ulaşamayanlar başarısızlıklarını kitaba yüklemesinler. Biraz sert oldu ama gerçek böyle :) Çünkü bu kitap çok eski çağlardan kalma en büyük kitaplardan. Şiir gibi müzik gibi bir meditasyon hocasından alınan bir mesaj niteliğinde okumanızı tavsiye ederim. Kitap sizin çevrenizde belirli bir atmosfer yaratmak içindir. Eğer hazırsanız, hazır olursanız, atmosfer yaratılmış olacak ve büyük bir sessizlik kitabı iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Ve sessizlik her zaman keyiflidir. Sessizlik demişken yazar eserde aynen şu ifadeyi kullanmaktadır. “Gürültülü bir erdem, sağır bir adaletsizlikten daha kötüdür.” Ne kadar da güzel bir ifade! Ünlü bir düşünürümüzün de belirttiği gibi “Fazla konuşmak, tehlikelidir. Sessizlik ise bazen kötü şansı engellemenin en iyi yoludur. Papağanları düşünün. Konuşabildikleri için kafese kapatılırlar. Konuşamayan diğer kuşlar ise özgürce uçmaya devam ederler.” Sanırım ömrümün kalan
Müzik
2021 24. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2021 15:06
Anlamanın, hayal etmenin, bilmenin, hissetmenin, özgürleşebilmenin güçlü kanatlarıdır, Mirdad'ın Kitabı. İkinci kez okudum. Daha çok cümlenin altını çizdim yüreğime. Bu kitabı okumadan geçmemeli hayattan. "Işığa ihtiyacı olanlar, davetiye beklemezler ışığa koşmak için."
İnsan ve Toplum
·%5 (13/240 syf.)··
Cok sevdigim bir dostumun önerisiyle edindim ve hemen basladim... bitirince ise birine hediye edecegim konusunda soz verdim fakat kitabin kapağında "Mirdad'in Kitabi her evde olmali. O çok değerli. Mirdad'in kitabi kitaplarin Everesti'dir. -OSLO" yazdigini görünce sanirim sözümden cayma hakkimi kullanacagim üzülerek...🥰
2022 101. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2022 22:50
Osho 'nun yaşamı anladığını iddia ettiği çok az kişiden biridir. Bu kitabın okunmasını tavsiye etmiştir. Büyük bir üstad olan Mirdad in örgütlerinde oluşan kitap mistik bir havada akıcı ve ruhsaldır.

Mikhail NaimyYazar · 1 kitap
Mihail Naime (Mikhail Nouayme olarak da yazılır/22 Kasım 1889, Biskinta-28 Şubat 1988, Beyrut, Lübnan), daha çok Lübnan'la ilgili yapıtlarıyla tanınmış öykücü, edebiyat eleştirmeni, oyun ve deneme yazarı. Biskinta'da Arapça eğitim veren bir Rus okulunda, ardından Nasıra'daki bir Rus ilahiyat okulunda (1902-06) ve Ukrayna'da Poltava'daki bir ilahiyat okulunda (1906-11) öğrenim gördü. Washington Eyalet Üniversitesi'nin hukuk bölmünü bitirdikten sonra New York'a yerleşerek Arapça yayımlanan el-Fünun gazetesine girdi ve I. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusuna girip kısa süre Avrupa'da görev yaptıktan (1918-19) sonra, Fransa'daki Rennes Üniversitesi'nin edebiyat bölümünü bitirdi (1919) ve New York'a dönerek yeniden gazetecilğe başladı. Lübnanlı yazar Halil Cibran'ın kurduğu er-Rabıtatü'l-Kalemiye adlı edebiyat kulübüne girdi ve Cibran ile yakın dostluk kurdu. 1932'de ünlü bir yazar olarak Lübnan'a döndü ve doğup büyüdüğü köye yerleşti. Naime, Lübnan'daki kırsal yaşamı ve Lübnanlı göçmenlerin sorunlarını rahat bir üslup, yalın bir dil, zarif bir anlatım ve büyük bir iyimserlikle dile getirir. Cibran üzerine yazdığı oldukça öznel yaşamöyküsü (1934) ileSebun (1959-60, 3 cilt; Yetmiş) adlı otobiyografisi, en tanınmış yapıtlarındandır.