Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mitler, Rüyalar ve Gizemler

Mircea Eliade

Mitler, Rüyalar ve Gizemler Sözleri ve Alıntıları

Mitler, Rüyalar ve Gizemler sözleri ve alıntılarını, Mitler, Rüyalar ve Gizemler kitap alıntılarını, Mitler, Rüyalar ve Gizemler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Onların mitolojilerine göre, insan işlediği ilk cinayet sebebiyle bugün neyse o olmuştur - yani ölüm, cinsellik ve çalışmaya mahkûm olma ile ilk o zaman tanışmıştır..."
Reklam
"... 'uçmayı' ve onunla bağlantılı tüm simgeleri hesaba katarsak, önemleri bir anda açıklık kazanır: Hepsi de gündelik deneyim evrenindeki bir kopuşu ifade eder ve bu kopuşun ikili bir amacı vardır: Uçma eşanlı olarak hem bir 'aşkınlık' hem de bir 'özgürlük' sağlar. Arkaik kültür düzeylerinde "aşkınlık"
s. 118, 119 / Göğe Yükselme ve "Uyanıkken Görülen Rüya" SimgeciliğiKitabı okudu
Yeryüzü sadece yaşa­mın ve sonraki-yaşamın başladığı yer değildir, aynı zamanda yeni türde bir varoluşa eriştirmenin büyük tanığıdır.
Çünkü insan gerçek Varlığı keşfedip yaşamadan önce Tarihte ölmek zorundadır.
Sayfa 271
Çocukken oyunlarımızda hep o masaldaki kahraman olurduk:)
"Kahramanlar, (örneğin serüven masallarındaki karakterler, filmlerin sevilen karakterleri gibi) ister gerçek ister hayali olsun.Bu mitoloji kişi büyürken sürekli zenginleşir; değişen kültürel modalarla birlikte ortaya çıkan örnek alınacak kişilerle karşılaşırız birbiri ardına ve onlar gibi olmaya çalışırız..."
Reklam
"Hayvanlarla dostluğun ve onlarla konuşabilmenin cennet sendromuyla bağlantılı olduğunu bir kez daha vurgulayalım. "Cennetten kovulmadan" önceki başlangıç zamanında bu dostluk, ilk insanlığı belirleyen koşullardan birisiydi..."
"Diğer kültürlerin dinsel değerlerini iyi bilmek tek başına yeterli değil, öncelikle kendimizi onların gözünden görmeye çalışmalıyız.."
"Başlangıç zamanında cennet aşamasında tanrılar yeryüzüne gelirdi ve insanlarla kaynaşırdı; insanlar da dağa, ağaca, sarmaşığa tırmanarak veya bir merdiven çıkarak Cennet'e ulaşırdı, hattâ bazen kuşlar gelip onları götürürdü. (...) Başlangıçta yaşanan bir ilk olayın sonucunda --hem kendi koşulunun ontolojik olarak değişmesine, hem de kozmik bir bölünme biçiminde ifade edilen insanın cennetten kovulmasına bağlı olarak-- bu özgürlükler kaybedilmiştir. Şamanlar, özel teknikler aracılığıyla insanın şimdiki koşulundan çıkıp cennet mitlerinde tanımlanan insanın başlangıçtaki durumuna tekrar ulaşmaya çalışırlar. (...) Şaman, Cennet ile Dünya arasındaki uçuruma sadece geçici olarak köprü kurar; tinsel olarak Cennet'e gider ama artık başlangıçtaki insan gibi somut olarak gidemez; ölümü de geçersiz kılamaz. (İlkeller arasında ölümsüzlükle ilgili bulabileceğimiz bütün anlayışlar, tıpkı uygarlaşmış insanlarınki gibi önceki ölümü ima eder; 'ölümsüzlük' daima post mortem'dir -- ölümden sonradır, tinseldir). Özetle, arkaik toplumların mistik deneyimini en iyi temsil eden şamanlık müessesesi, Cennet Özlemi'nin, cennetten kovulmadan önceki sonsuz mutluluk ve özgürlük haline ulaşma arzusunun, Yeryüzü ile Gökyüzü arasındaki iletişimi yeniden kurma emelinin dışavurumudur."
s. 64,65, 71,72 / Arkaik Gerçeklikler, İlkel Geleneklerde Cennet ÖzlemiKitabı okudu
"Dil, doğal deneyimi aşan her şeyi bu deneyimden ödünç alınmış terimlerle ifade etmeye çalışmaya mecburdur."
Sayfa 139 - Dinler Tarihinde Güç ve Kutsallık/Kutsalın TezahürüKitabı okudu
71 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.