Mod Terapisi, Şema Terapi'nin ana konusu olan Şemalar yerine, farklı içsel yaşantılar olan Modlar'ı merkeze alıyor. Çocukluk döneminde aile ve çevre ile etkileşimlerin ortaya çıkardığı öğrenmeler,belli zihinsel kalıplara sebep olur. Şema adı verilen bu zihinsel yapılar inanç sistemimizi yapılandırır, yoğun duygu yaşanılan durumlarda bu inançlar doğrultusunda davranışlara sebep olur. Yoğun duygusal yaşantıların ortaya çıkardığı bu davranışlar içinde bulunulan Modlar'dan yani ruh hallerinden kaynaklanır. İçinde bulunulan durumla açıklanamayan, zorlayıcı yaşantılarda duygusal yanıtlar olarak kendini gösteren bu Modlar'ın anlaşılması ve Sağlıklı Yetişkin ile Mutlu Çocuk Modları'nın yerleştirilmesi için farkındalık kazandırmayı amaç edinmiş bu kitabı keyifle okudum.
Terkedilmişlik, dışlanmışlık, güvensizlik, utanç/değersizlik, duygusal yoksunluk ile şekillenen İncinmiş Çocuk Modu ;
İhtiyaçların, abartılı ve uygun olmayan duygusal yanıtlar ile ifade edildiği öfke, hiddet, karşı gelme, dürtüsellik, şımartılmışlık, disiplinsizlik gibi durumlardan biri ya da bir kaçının gözlendiği Dürtüsel Çocuk Modu;
Doğal bir neşe ve canlılık ile yansıyan Mutlu Çocuk Modu;
Kişinin kendini baskı altında hissetmesi, kendi ihtiyaçlarını dikkate almaması, duygularını görmezden gelmesi, onaylamaması ile karakterize Uyum Bozucu Ebeveyn Modları; Talepkar Ebeveyn ve Cezalandırıcı Ebeveyn Modlar'ı davranışsal örnekler ve alıştırmaların ön plana çıktığı bir işleyiş ile veriliyor.
Çocukluk Döneminde karşılanamayan, yoksun bırakılan veya çok fazla doyurulan ihtiyaçlar; Uyum Bozucu Ebeveyn ve Çocuk Modları'nın yerleşmesine, zorlayıcı bir duygu yaşandığında o Mod'la tepki verilmesine sebep olur.
İşte kitap, alıştırmalar ve örnekler yolu ile; hayata karşı duruşumuz olarak benimsediğimiz bu