Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Modern Türkiye'nin Oluşumu

Feroz Ahmad

Modern Türkiye'nin Oluşumu Gönderileri

Modern Türkiye'nin Oluşumu kitaplarını, Modern Türkiye'nin Oluşumu sözleri ve alıntılarını, Modern Türkiye'nin Oluşumu yazarlarını, Modern Türkiye'nin Oluşumu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Keriman halis, dünya güzellik kraliçesi unvanını kazanması üzerine Gazi Mustafa Kemale bir telgraf çekti: " Kazandığım başarı sizin ülkemiz kadınlarına ilham ettiğiniz fikirlerin sonucudur. "
296 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye askeri bir toplum mu? Osmanlı mirası, Yeni Türkiye, Toplum ve ekonomi, siyasal yaşam, çok partili hayat, askeri müdahaleler ve Türkiye'nin bugünü ve yarının değerlendirmesi.... Osmanlı'da ilk ulusal hareket Sırplar tarafından başlatılmış (bunu isyanlar ile değerlendiriyorsak çok daha önceleri ayaklanan başkaları vardı.) "Modernitenin gereklerini yerine getirmek Türk egemenliği uğruna kendi ayrıcalıklarından vaz geçmek istemeyen büyük güçlerin çıkarlarıyla çatıştı. Sadece kapitülasyonlar Türk egemenliğini ve hukukun birliği ilkesini ihlal etmekle kalmıyor; bunların varlığı, reform yapma görevini de imkansız hale getiriyordu. BABIALİ, AVRUPA ELÇİLİKLERİNİN VETOSUNA TAKILMADAN YASA ÇIKARAMIYORDU.."(Bizde pek bundan bahsedilmez) Meraklısı için tavsiye derim. Güzel tespitler de var. Bir de yazar 95 sonrası için ne yazardı acaba merak ediyorum...
Modern Türkiye'nin Oluşumu
Modern Türkiye'nin OluşumuFeroz Ahmad · Kaynak Yayınları · 2019284 okunma
Reklam
Bugün CHP nin gittiği yol, 1950 nin tekrarı mı ?
CHP yıllarca kendi rakibinin (DP) rengini öylesine almıştı ki, ikisini ayırt etmek zor oluyordu. iki partinin programları birbirinden pek farklı değildi. Atatürk'ün kurduğu parti yeniden seçilmesi halinde "Kemalizmin altı ok ilkesini " anayasadan çıkaracağını bile vaat etti.
Türkiye devrimin içindedir, ama hala devrimin ideolojisi olabilecek bir düşünce sistemi üretmemiştir.
ll. Abdülhamit orduyu siyasallaştırdı ve kendi düşüşüne zemin hazırladı. Hakediş ilkesini ortadan kaldırdı ve görevlileri kişiliğine gösterdikleri sadakat temelinde en yüksek görevlere terfi ettirdi. Böylelikle ordu içinde , modern askeri okullarda eğitim gören, yurtseverlik ruhuyla dolu mektepli profesyonellerle esas olarak Sultan'a bağlılıkları nedeniyle yüksek görevlere getirilen alaylı subaylar arasında bir bölünme yarattı.
Son sultan IV. Mehmet Vahdettin 17 Kasım’da bir İngiliz destroyerine binerek ülkeden kaçtı ve 1929’da San Remo’da öldü. Sultan’ın bencil ve onursuz davranışı, halkın Osmanlı Sarayı’na ve eski rejime olan geleneksel sadakatini aşındırdı ve 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in yolunu açtı.
Sayfa 67 - Kaynak yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çağdaş Türkiye'nin geleceği hakkında tahminde bulunmak iki kat zordur; çünkü bu ülkenin siyasetini belirleyenler, genellikle olaylara kendi sınırlarının ötesinde ve bu nedenle kendi denetimlerinin dışında karşılık vermek zorunda kalırlar.
Sayfa 249Kitabı okudu
Anavatan Partisi iktidara geldikten sonra seçkinler sadece en iyi para kazanma ve kazanılan parayı en iyi şekilde harcama yollarından söz ediyorlardı. Artık her şeyin bir fiyatı vardı ve 1983'ten beri "Türkiye bir devlet adamını değil, bir iş adamını seçmişti."
Sayfa 245Kitabı okudu
Ecevit, halk için değil halkla birlikte çalışmayı amaçlayan bir siyaset önererek parti içi muhalefeti sürdürdü. Ecevit'e göre CHP kitleleri cahil buluyor ve onların kendileri için iyi olanı bilemeyeceğini sanıyordu. Partinin bu elitist anlayışı terk etmesini istedi.
Sayfa 187Kitabı okudu
Kemalistler, Mart 1920'de, İstanbul'un müttefiklerce işgalini, Osmanlı Devleti'nin de facto sonu olarak değil, Kemalistlerin ''birinci ulusal yılı'' olarak betimledikleri yeni bir dönemin başlangıcı olarak gördüler. Bu ilk adımın tamamen yeni bir toplumun kurulmasına götüreceği umuluyordu. Böyle bir toplum için, tıpkı Fransa'daki devrimcilerin yeni bir Fransız insanı yaratmak zorunda kalmaları ve Bolşeviklerin yeni bir Sovyet insanı ya da sosyalist insan yaratma sürecinde olmaları gibi, kendilerinin de, ''Osmanlıdan çok farklı bir Türk tipi'' yaratmak zorunda olduklarını biliyorlardı.
Reklam
Kemalistler sınıf çatışmasına karşıydılar; çünkü bu, her ikisini de geliştirmeye çalıştıkları kapitalizmi ve burjuvaziyi engelleyecekti. Bu nedenle işçi sınıfı örgütlerinin yanı sıra, yerli komünizmin ve sosyalizmin belirtilerini amansızca ezdiler. Kemalistler komünizmin enternasyonalist yönlerini de onaylamıyor ve bunu zaman geçtikçe daha militan ve kapalı hale gelen kendi ulusçuluklarına yönelik bir meydan okuma olarak görüyorlardı.
Monarşi ve Halifelik bir parlamento eylemiyle feshedilebilirdi. Ancak bu kurumların tehdidinden tamamen kurtulmak için, bunları güçlendiren fikirlere ve faaliyetlere karşı yıllarca mücadele etmek gerekecekti.
İttihatçı hükümetin çöküşünden sonra subayların çoğu, Türkiye'nin hakları için verilen mücadeleye önderlik edeceği umuduyla Sultan'ı izlediler. Vahdettin'in Britanya ile iş birliği yaptığını ve Anadolu'nun bölünmesine razı olduğunu gördüklerinde sadakatleri Mustafa Kemal'in önderlik ettiği ulusalcı davaya doğru yön değiştirdi. Ordunun tahta sadakati ittihatçıların yurtseverliği temel alan siyasetiyle zayıflatılmıştı; savaş sonrası Türkiye koşullarında ordu, doğal olarak geleneksel hanedan kimliğinden çok yurtsever-ulusalcı kimliği tercih etti.
Yüzyıllardır zayıflamakta olan kent, Türk yönetimi altında eski ihtişamını ve yüceliğini yeniden kazandı (Feroz Ahmad günümüz İstanbul'u için ne düşünüyordur acaba? :).
Sayfa 33 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
426 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.