Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim

Eylem Korkmaz

Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim Gönderileri

Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim kitaplarını, Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim sözleri ve alıntılarını, Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim yazarlarını, Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanla ilgili reformlar, insanla ilgili inceleme sonuçları üzerine kurulmalı
Maria Montessori, eğitimin yeniden düzenlenmesini ve doğanın kurallarına dayandırılmasını savunur. Bilimsel pedagojinin temel ilkesi, çocuğun özgürlüğü olmalıdır. Bu özgürlük ise çocuğun doğasının belirtilerine ve bireysel gelişimine olanak tanımalıdır.
Rousseau'dan bu konuda etkilenen William Godwin'in eğitim prensibi
Eğitim, uygun biçimde denetlenen, aktif ve öğrenmeye hazır bir zihin geliştirmelidir. Bunu sağlamanın yolu ise, çocuğun gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak ve ona düşünmeyi öğretmektir. Bu nedenle, bütün otoriter öğretim şeması çocukların kendi hızlarında ve kendi tarzlarında öğrenmelerine izin vermek üzere terk edilmelidir.
Reklam
Tahakkümün olmadığı, eşitlik yasası ve ilerleme ihtiyacını temel alan
Anarşist pedagoji, anarşist sosyal ve siyasal hayatın bir parçası, yani devrimci bilincin ifadesidir. Anarşistler, eğitimde değişim için mevcut okulun dönüşümünü değil; kendi ilkeleri ve ideallerine uygun yeni okulların kurulmasını seçmişlerdir.
Peter Marshall "Anarşizmin Tarihi" bir diğer okuma tavsiyesi
... Anti dogmatik yapısı gereği, anarşizmin net bir tanımı yapılamaz. Ancak yine de anarşizm içindeki her akım, bazı temel varsayım ve merkezî temaları paylaşır: Hepsinde insana dair görüş, düzene karşı eleştiri, özgür bir toplum vizyonu ve bunlara ulaşmak için bir yöntem vardır. Bütün anarşistler, dışsal hükümetin ve devletin meşruluğunu reddederler, dayatılmış siyasi otoriteyi, hiyerarşiyi ve hâkimiyeti mahkûm ederler. Nihai hedef, insanların potansiyellerini tam olarak kullanabilecekleri özgür bir toplum düzeni kurmaktır.
Eğitim yöntemi ve alternatifini ele alan Emile eserini okumanız önerilir
Rousseau, "Emile"de açıkladığı eğitim yaklaşımı ile kendi kendine kararlar alabilen ve bunları uygulayabilen, özsaygısı yüksek, kendi ifade edebilen, problem çözme becerisine sahip, kendi eylemleri üzerinde denetimi olan, barıştan yana, emeğe saygılı ve kendi doğalarıyla uyumlu, özgür çocuklar yetiştirmeyi amaçlar.
İnsanlar, çocuğu bir bitki da ya bakımı muazzam emek gerektiren, ağlamalarıyla herkesi rahatsız eden bir birey gibi düşünme eğilimindedir. Oysa çocuk her bireyin inşacısıdır.
Reklam
Eğitim önemlidir çünkü insanların karakteri içinde yaşadıkları dışsal koşullardan kaynaklanır
Çocuğu köleleştiren sadece aile değildir. Sözde, cehaletle baş etmenin aracı olan zorunlu eğitimin, Fransa'da başlaması, Avrupa'ya ve daha sonra Amerika'ya yayılmasıyla, insanların daha yüksek bir kültür seviyesine yükselmesi, millî amaçlara ulaşılması ve toplum için avantajlar elde edilmesinde, çocuk bir araç olarak hizmet etmeye başlamıştır
Çocuğu her türlü hakkı efendisinin elinde olan köleyle karşılaştırır: Hiçbir köle çocuğun ailesinin mülkü olduğu kadar, efendisinin mülkü olmamıştır. Hiçbir köle çocuğun karşılaştığı kadar sınırsız engellerle karşılaşmamıştır. İnsan hakları asla çocuğun durumunda olduğu gibi hiçe sayılmamıştır..."
Rousseau özgürlüğünün korunması için öncül olanı şu cümlesinde açıklamaktadır: ". Onu yaşı, sağlığı ve yetenekleriyle olduğu gibi kabul etmeyi ve yetişkin oluncaya dek, kendisinden başka hiçbir rehbere muhtaç olmayacak tarzda eğitmeyi kararlaştırdım."
Reklam
İnsana özgür olması öğretilmez, insan özgür olarak doğar ve bu onun doğal hâlidir. Verilecek eğitim, onun özgür doğasını korumaya yönelik ve doğasına uygun olmalıdır. Eğitim, insan doğasından uzaklaştıkça amacından uzaklaşır ve ço- cuğun ruhsal karmaşaya düşmesine sebep olur. 33 Çocuk yaradılıştan iyiliğe eğilimlidir, bu iyilik doğal olmayan tutkular ile bozulur.
208 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bu metot Faşist İtalya'nın tüm engellemelerine rağmen çocukların özgür ve eşit birer birey olmaları için ortaya attığı bir eğitim sistemidir.Özgürlüğü toplumsal yaşayışın başladığı yerde bittiğini söyler ve bu gün İtalyan banknotlarının bir tane yüzünde Maria Montessori'nin resmi bulunur,tüm faşistlerin karşı çıkmalarına rağmen bir ironi olarak karşımıza çıkar.
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin EğitimEylem Korkmaz · Algı Yayaıncılık · 201128 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
21. yy da hala nasıl çocukları eğitmeliyiz, eğitimin verimini arttırmayı nasıl başarırız tartışmaları devam etmektedir. Günümüzde birçok çevre tarafından çocuklar bir birey olarak görülmezken 19 yy da Maria Montessori cesur atılımıyla bu sorulara kendine has, insan doğasına uygun görüşleri dile getirmiştir ve Dünya çapında birçok kesimi etkilemiştir. Çocuğu özgür bir birey olarak gören, teorik eğitimden ziyade doğa ile iç içe olan uygulamalı eğitime önem veren, müfredat konusunda her öğrenciye özel müfredat uygulanmasını savunan ve bunu yaparken de öğrenci-öğretmen işbirliğine vurgu yapan, not ve belge gibi unsurların önemli olmadığına inan Montessori farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu kitap aşama aşama alternatif eğitimin nasıl oluştuğunu nasıl uygulanması gerektiğini öğreneceksiniz. Konusu ile ilgili önemli bir kitap bana göre.
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin Eğitim
Montessori Metodu - Özgür Çocuklar İçin EğitimEylem Korkmaz · Algı Yayaıncılık · 201128 okunma
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.