Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mucizevi Göstergeler

Franco Moretti

Mucizevi Göstergeler Gönderileri

Mucizevi Göstergeler kitaplarını, Mucizevi Göstergeler sözleri ve alıntılarını, Mucizevi Göstergeler yazarlarını, Mucizevi Göstergeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
drakula... bastırılmış viktoryen libidonun muazzam gücüyle tıkıldığı yerden kurtularak kendisini hapseden baskıcı toplumu cezalandırması olarak görülebilir; drakula'nın viktoryen düşmanlarının ağırbaşlı hanımlarına (hem romanda hem filmde) yaptığı en dehşet verici şeylerden biri, onları haz düşkünü kılmaktır.
Reklam
Burada akla hemen Eros ve Uygarlık'ın ilk cümlesi geliyor: "Libidonun sis­tematik bir şekilde feda edilerek toplumsal açıdan faydalı faaliyetle­re zorla kanalize edilmesine kültür denir." Kültür içgüdülerin bastırılmasından "ibarettir".
Bilindiği gibi Freud sanatı, uygarlığın kişiyi vazgeçmek zorunda bı­raktığı itkilerin en başarılı şekilde "telafi" edildiği alan olarak gö­rür. Yani estetik faaliyetin kökeninde "bastırılanın geri dönüşü" vardır.
Her sanatsal yaratıda, Simmel'in deyişiy­le, bir tür lnselhaftigkeit (Adalık, ada olma niteliği) vardır, bu ne­denle herhangi bir sürekliliğin parçası olmayı istemez."
Zihniyet en yavaş değişen şeydir. Zihniyetler tarihi, tarihte yavaşlığın tarihidir.
Reklam
Demek ki retorik tam da en katışıksız şekilde toplumsal olan ta­rafımızı çağıran ve disipline eden bir şey olduğu için "duygulara" hi­tap eder.
Pascal, duygu "apansız harekete geçer ve harekete geçmeye her zaman hazırdır," demişti.
Nesneleri kendi içlerinde neyseler ona göre değil, bizim bakışı­mız için neyseler ona göre yargılarız: hakikat ve yararlılık bizim için eninde sonunda aynı şeydir.
Retoriğin toplumsal, duygusal, partizan bir niteliği, kısacası de­ğer-biçici bir niteliği vardır. İnandırmak iknanın zıddıdır. Amacı öznelerarası bir hakikati doğrulamak değil, belli bir değerler sistemine taraftar kazanmaktır.
Reklam
Bu dünyanın bir anlamı var­dır belki ama bizim için anlamı yoktur; değerlerle gerçeklik arasın­da böyle bir mütekabiliyet kalmamıştır, bir daha da olmayacaktır. Freud'un Uygarlığın Huzursuzluğu'nda belirttiği gibi, yaratılış tasarısında insanın mutlu olması gibi bir maksat yoktur.
Toplumun tamamı, bir yanda mülk sahipleri diğer yanda mülksüz işçiler olmak üzere iki sınıfa ayrılmak zorundadır.
Sayfa 105 - Karl Marx
british museum'da bulunan bir antik grek lahiti üzerindeki yarım kabartma. burada küçük bir insan bedenini almış götüren bir harpya-üstü kadın, altı yırtıcı kuş-gösterilmekte. uzmanlar, bu bedenin merhumun ruhunu temsil ettiğini söylüyorlar. alt tarafta harpya ruhu pençeleriyle sıkı sıkı kavramış, ama üste bakınca harpya'nın grek kollarının ruhu özenli ve şefkatli bir biçimde kucakladığı görülüyor. ruh harpya'nın pençelerinden kurtulmak için hiçbir çaba sarfetmiyor. sakin, hatta rahatlamış görünüyor. büyük olasılıkla ölmüş olmaktan hoşnut değil: öyle olsa harpya'lara gerek kalmazdı. ama ruh aynı zamanda bu pençelerden kaçış olmadığını da biliyor olsa gerek. bu yüzden gözlerini indirmeyip başını harpyanın kollarına güvenle yaslıyor. tam da kaçma imkanı olmadığı için,onu uzaklara uçuranın şefkatli, hani neredeyse anaç bir yaratık olduğunu düşünerek kendisini kandırmayı yeğliyor.
kitle kültürü farkında olmayışın kültürüdür. bu kültürün temelinde çelikten önkabuller vardır, onu şekillendiren bu önkabul­lerin sonuçları ve etkileridir ama bunlar asla resme girmezler veya bahis konusu olmazlar.
328 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
MUCİZEVİ GÖSTERGELER (FRANCO MORETTI)
(Moretti, Franco, Mucizevi Göstergeler Edebi Biçimlerin Sosyolojisi Üzerine, Çeviren: Zeynep Altok, Metis Yayınları, İlk Basım: Aralık 2005, s. 327.) *“Edebiyat Tarihçiliğinin Amaçları ve Yöntemleri Üzerine Düşünceler” alt başlıklı Ruh ve Harpya (s. 9-54) adlı ilk bölüm ve Moretti’nin (d. 1950) kendi edebiyat teorisini açıkladığı Edebiyatın
Mucizevi Göstergeler
Mucizevi GöstergelerFranco Moretti · Metis Yayıncılık · 200619 okunma
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.