Mukaddime (2 cilt takım)

İbn-i Haldun

Mukaddime (2 cilt takım) Sözleri ve Alıntıları

Mukaddime (2 cilt takım) sözleri ve alıntılarını, Mukaddime (2 cilt takım) kitap alıntılarını, Mukaddime (2 cilt takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çağımızda ise meşhur olan biat yer ve el öpmek ya da hükümdarın eteğini öpmek gibi kisralara (Fars hükümdarlarına) mahsus olan selâm ve ululamalardan ibarettir. Bu şekildeki ululamalara, itaatte söz vermekten ibaret olan, biat adı verilmesi mecazî manasıyladır.
Sayfa 494
Yazık Olmuş :((
İran toprakları Müslümanlar tarafından fethedilip orada birçok kitap bulununca (İran'daki İslam ordusu başkomutanı) Sa'd B. Ebu Vakkas, Ömer B. Hattab'a mektup yazarak kitapların durumu ve ganimet olarak Müslümanlara tevzi edilmesi hakkında izin istedi. Hz. Ömer ona: "Onları suya atınız (ve böylece imha ediniz. Şayet onların muhtevası rehber, hidayet ve) irşad ise, Allah bizi bundan daha iyi irşad eden bir şeyle irşad etmiştir. (Bu eserlerdeki ilimler mürşid ise, Kur'an ve hadis ondan daha iyi mürşiddir). Şayet dalâlet ise, onlara karşı Allah bize kâfidir," diye yazdı. Bunun üzerine onları suya ve ateşe attılar. Böylece (Keldanîlerin, Babillilerin ve onların varisleri olan) Perslerin ilimleri bize kadar ulaşamadan mahvolup gitti.
Sayfa 872 - Dergâh YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Makam ve nüfuzdan yoksun olanlar, sadece çalışıp gay­ret ettikleri oranda kazanç elde ederler ve servetleri çoğalır. (Makam ve nüfuz sahipleri gibi oturdukları yerden avanta elde edemezler). Genelde tüccarların, çiftçilerin ve meslek erbabının çoğunun durumu böyledir. Makam ve nüfuzdan mahrum olup, sadece çalış­malarının geliriyle yetinen böyle kimseler, kısa sürede servet elde edip zengin olamaya­ cakları gibi, çoğunlukla da fakirleşip sıkıntı içine düşerler ve ancak zaruri ihtiyaçlarını te­min etmek için çalışırlar.
Sayfa 536 - Yeni ŞafakKitabı okudu
Müneccimler ise, devletlerin başlarına gelecek olayları bilmek için yıldızların (gök cisimlerinin) hareketleri ve konumlarını (ahkamu'n-nucumiyye) esas alırlar.
Sayfa 440 - Yeni ŞafakKitabı okudu
İbn Haldun'a göre âlemdeki her şey sürekli bir değişme süreci, kesintisiz bir akış ve aralıksız bir başkalaşma hali içindedir. Bütün eşyanın ve onlarla ilgili araz ve hâdiselerin en umumi vasfı değişmedir.
Tarih; düşünmek, hakikati araştırmak ve olan şeylerin sebeplerini bulup ortaya koymaktır. Olan şeylerin ilkeleri incedir, hadiselerin keyfiyet ve sebepleri hakkındaki bilgi derindir. İşte bunun için tarih asil ve hikmette soylu bir ilimdir. Bundan dolayı hikmet (felsefe) grubunu teşkil eden ilimlerden sayılmaya layık ve müstahaktır.
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.