Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Arapça

Münebbihat

İbn Hacer el-Askalani

Münebbihat Sözleri ve Alıntıları

Münebbihat sözleri ve alıntılarını, Münebbihat kitap alıntılarını, Münebbihat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hikmet sahiplerinden birisi demiştir ki; “Şu üç şey sıkıntıyi giderir: Yüce Allah'ı (cc) zikretmek,evliyâsıyla (: O'nun sevdiği kişilerle) görüşmek, hikmetehlinin sohbetinde bulunmak.”
Hz. Peygamber'den (sav) şöyle rivayet edilmiştir: “Geçim darlığından şikayetçi olarak sabahlayan kimse, Rabbinden şikayetçi olmuş gibidir. Dünya işlerinden dolayı üzüntülü bir şekilde sabahlayan kimse, Allah'a (cc) kızmış olur. Bir zengine zenginliğinden dolayı tevazu gösteren kimsenin, dininin üçte ikisi gitmiştir.”
Reklam
Hz. İbrahim'e (as) denildi ki: Allah (cc) seni nedendolayı “halil (: dost)” edindi? O da şöyle cevap verdi: “Üç şeyden dolayı: Allah'ım (cc) emrini başkasının em-rine üstün tuttum. Allah'ın (cc) benim için üzerine aldığısey (: rizik) için endişelenmedim. Hiçbir yemeğimi demisafirsiz yemedim.”
Hz. Peygamber (sav) buyurmuştur ki: “Üç sınıf insan vardır ki Allah (cc) onları başka hiçbirgölgenin bulunmadığı günde, Arş-ı Âlâ'nm gölgesindegölgelendirecektir: Zor zamanlarda abdestli olan, karanlıkta mescide yürüyen, açları doyuran.”
Hz. Davut'tan (as) nakledilmektedir ki: Zebûr'da şöyle vahyedilmiştir: “Akıllıya ancak şu üç şeyle meşgul olmak yarışır: Âhiret için azık hazırlamak, dünya için geçimini sağlamaya çalışmak, helalinden lezzetleri aramak.”
Hz. Cebrâil (as) demiştir ki: “Ey Muhammed! Dilediğin gibi yaşa; sonunda ölecek-sin. Dilediğini sev; sonunda ondan ayrılacaksın. Dilediği-ni yap; sonunda karşılığını göreceksin.”
Reklam
Enes bin Mâlik (r.anh) der ki: “Yer, her gün şu on öğüt ile insana seslenir: Ey Âdemoğlu! ▫️Üzerimde gezinip durursun; hâlbuki dönüşün banadır. ▫️Üzerimde türlü günah işlersin; hâlbuki içimde azap göreceksin. ▫️Üzerimde gülüp eğlenirsin; hâlbuki içimde ağlayacaksın. ▫️Üzerimde sevinirsin; hâlbuki içimde üzüleceksin. ▫️Üzerimde mal toplayıp durursun; hâlbuki içimde pişman olacaksın. ▫️Üzerimde haram yersin; hâlbuki içimde kurtlar seni yiyecek. ▫️Üzerimde böbürlenirsin; hâlbuki içimde hor ve hakir olacaksın. ▫️Üzerimde neşe ile yürüyorsun; hâlbuki içimde hüzne boğulacaksın. ▫️Üzerimde aydınlıkta gezinirsin; hâlbuki içimde karanlıkta kalacaksın. ▫️Üzerimde topluluklar içinde dolaşırsın; hâlbuki içime tek başına gireceksin.”
Sayfa 37
Yerin İnsanlara 10 Nasihati...
Enes bin Mâlik (r.anh) der ki: Yer, her gün şu on öğüt ile insana seslenir: Ey Âdemoğlu! • Üzerimde gezinip durursun; hâlbuki dönüşün banadır! • Üzerimde türlü günah işlersin; hâlbuki içimde azap göreceksin! • Üzerimde gülüp eğlenirsin; hâlbuki içimde ağlayacaksın! • Üzerimde sevinirsin; hâlbuki içimde üzüleceksin! • Üzerimde mal toplayıp durursun; hâlbuki içimde pişman olacaksın! • Üzerimde haram yersin; hâlbuki içimde kurtlar seni yiyecek! • Üzerimde böbürlenirsin; hâlbuki içimde hor ve hakir olacaksın! • Üzerimde neşe ile yürüyorsun; hâlbuki içimde hüzne boğulacaksın! • Üzerimde aydınlıkta gezinirsin; hâlbuki içimde karanlıkta kalacaksın! • Üzerimde topluluklar içinde dolaşırsın; hâlbuki içime tek başına gireceksin!
Sayfa 37
☆ "Üstünlüğü kibirlenmekte aradım fakat alçak gönüllülükte buldum" ☆
Hz. Ali ‎ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ demiştir ki: “Dört şey devam ettiği sürece islam dini ve dünya var olacaktır; 1. Zenginler, kendilerine verilen şeylerden cimrilik etmedikleri sürece 2. Alimler, bildikleriyle amel ettikleri sürece 3. - Câhiller, bilmediklerini öğrenmeyi kibirlenmeden kabul ettikleri sürece; 4. Fakirler dünyevi menfaatleri karşılığında âhiretlerini satmadıkları sürece. {İbni Hacer el Askalani, Münabbihat 34. Sayfa}
Sayfa 34
Reklam
Peygamber Efendimiz ص , Ebû Zer el - Gıfârî Ra hazretlerine şu tavsiye de bulunuyor ; “ Yâ Ebâ Zer ! • Gemiyi yenile , çünkü deniz pek derin . • Azığını tam ve eksiksiz al , çünkü yolculuk uzun . • Yükünü hafif tut , çünkü geçeceğin geçit çok sarp . • Yaptıklarını ihlâslı yap , çünkü onu kontrol eden ( Allah cc senin ne yaptığını ) görüyor . ”
Sayfa 51
Enes b. Mâlik (ra) demiştir ki: Yeryüzü her gün on cümleyle nida eder ve der ki: "Ey Ademoğlu! Sırtımda dolaşıyorsun, döneceğin yer karnımdır. Sırtımda isyan ediyorsun, karnımda azaba uğrayacaksın. Sırtımda gülüyorsun, karnımda ağlayacaksın. Sırtımda seviniyorsun, karnımda üzüleceksin. Sırtımda mal topluyorsun, karnımda pişman olacaksın. Sırtımda haram yiyorsun, karnımda kurtlar-böcekler de seni yiyecek. Sırtımda hilekârlık yapıyorsun, karnımda zelil olacaksın. Sırtımda mutlu bir şekilde yürüyorsun, karnıma üzüntülü bir şekilde düşeceksin. Sırtımda aydınlıklar içinde yürüyorsun, karnımda karanlıklar içine düşeceksin. Sırtımda kalabalıklar içerisinde geziyorsun, karnımda tek başına olacaksın.
Hz. Ömer (ra) demistir ki; "Bütün dostları gördüm, dili muhafaza etmekten daha değerli bir dost görmedim. Bütün elbiseleri gördüm, verâ' dan daha degerli bir elbise görmedim. Bütün malları gördüm, kanaatten daha değerli bir mal görmedim. Bütün iyilikleri gördüm, nasihatten daha değerli bir iyilik görmedim. Bütün yemekleri gördüm, sabırdan daha lezzetli bir yemek görmedim."
Arif miyiz? Zahid miyiz ?
12. Hz. Peygamber 'den s.a.v şöyle rivayet edilmiştir. "Israrla işlenen bütün küçük günahlar, (küçük olarak kalmaz) büyük günahlar haline gelirler. İstiğfar (tövbe) edilirse de büyük günahlar, (büyük olarak kalmaz) bağışlanırlar. 13 . Denilmiştir ki : "Arifin tasası (Allah'ı) övmek, zahidin tasası (Allah'a) dua etmektir. Çünkü arifin işi gücü Rabbine kulluk, zahidin işi gücü kendi nefsidir (nefsini ıslah etmektedir.)
Rasûlullah (s.a.v) bir gün ashabıyla otururken şöyle buyurdu: Dünyanızdan bana üç şey sevdirildi: Güzel koku, saliha kadın ve gözümün nuru namaz.
261 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.