Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Türk Felsefe Bilim Tarihinin Zihin Penceresi

Nazari Ufuk

İhsan Fazlıoğlu

Nazari Ufuk Sözleri ve Alıntıları

Nazari Ufuk sözleri ve alıntılarını, Nazari Ufuk kitap alıntılarını, Nazari Ufuk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki tarih, yalnızca geleceğe ilişkin projesi bulunan milletler için anlamlıdır. Tersi durumda ya bir yük ya da bir nostaljidir.
Sayfa 165Kitabı okudu
Unutmamalıdır ki tarih, yalnızca geleceğe ilişkin projesi bulunan milletler için anlamlıdır. Tersi durumda ya bir yük ya da bir nostaljidir.
Sayfa 165 - Papersense YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hz.Ali
Allah şu kişiye rahmet etsin ki,o kişi,kendini tanımış,ölümü için hazırlanmış ve nereden geldiğini,nerede olduğunu ve nereye gideceğini bilmiştir.
“Urefâ’nın dediği gibi bir gülün var-olabilmesi için tüm bir Evren’in var-olması gerekir. Bir insanın ‘ol-a-bilmesi’ için ise ayrıca öğretmenin varlığı da zorunludur. Bu nedenlerle bu çalışmamı, ‘ol-a-bilmek’ yolunda üzerimde emeği olan tüm öğretmenlerime; özellikle, öğrencilerine sadece felsefeyi değil, felsefe yapmayı, olgu ve olaylara nazarî bakmayı öğreten ve buna göre durmayı ve davranmayı gösteren Hoca’m, Filozof Şaban Teoman DURALI’ya ithâf ve takdîm ediyorum…
"Bir anlam varlığıdır insan; yeryüzünde de ancak anlamlandırabildiği ölçüde vardır. Anlamlandırmak ise büyük oranda çevremizde olup bitenleri açıklamak, çözümlemek ve anlamak-ile mümkündür."
Sanayi Devrimi'nin savaş meydanlarına yansımaya başlaması, yeni bilme tarzının yavaş yavaş kamusal etkisinin artması, öncelikle mikrobun keşfiyle bilimin zihni-entelektüel bir etkinlik olmaktan çıkıp sosyal bir içerik kazanması, evrim kuramıyla birlikte insanın ve toplumun yeniden yorumlanması, Öklit-dışı geometrilerin keşfi, 1860'larda Güneş sisteminin dışına çıkılması, bilim ile teknolojisinin üst seviyede izdivacı gibi, XIX. yüzyılın ikinci yarısı ile XX. yüzyılın başlarında vuku bulan, burada sayılamayacak pek çok yeni gelişme, iç ve dış siyâsî gelişmelerle birleşince İstanbul'un nazarî yer araştırması sorunu, tersinemez bir biçimde siyasî yer yani bekâ arayışına dönüştü.
Sayfa 34 - ketebe | istanbul'dan varlık, var-olan ve yokluk'a kadim bir nazar
Reklam
Kutbuddîn Şîrâzî, İbn Sertâk ile birlikte, Merâğa matematik-astronomi okulunun temsilcisi olarak Anadolu coğrafyasında matematik bilimlerin kurucusu olarak kabul edilir.
Bir anlam-değer varlığı olarak insan, yeryüzünü Dünyaya, toprağı Vatana, mekânı Yola, ölümü Öte-Dünya'ya yolculuğa, kısaca kâinatı Âleme dönüştürür; Âleme yani alâmetlerin birliğine; Âlemi de Aleme yani O'na delâlet eden tek bir alâmete...
Osmanlı yalnızca bir gönül medeniyetiydi; hesaba deĝil anlamaya dayalı bir bakış açısı vardı gibi vecizevî cümlelerle geçiştirilen bu gerçek, " kafası olmayan bir beden tasavvuru"ndan başka bir şey deĝildir; aklı ketleyen bu tür aforizmalar yalnızca cehaletin ürünüdür. Unutulmamalıdır ki tarih, yalnızca geleceĝe ilişkin projesi bulunan milletler için anlamlıdır. Tersi durumda ya bir yük ya da bir nostaljidir.
İbn Heysem'in tabiriyle, şey'in mahiyet'ini mantık, hey'et'ini hendese araştırır.
Reklam
Nazarî yöntemde, vahyî bir metin çıkış noktası olarak kabul görürse kelâmî, görmez ise meşşaî felsefe; benzer biçimde, keşfî yöntem de vahyî bir metin çıkış noktası olarak kabul görürse irfânî, görmez ise işrâkî felsefe ortaya çıkar.
Medreseler Selçuklu-Osmanlı çizgisindeki Oğuz-Türkmen boylarının eğitimi-öğretimi sürecinde bir millet hâline gelmesinde en önemli katkıyı yapmıştır.
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.