Nâzım üstüne

Abidin Dino

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Memleketim, memleketim..
"ben, bir insan, ben, Türk şairi komünist Nâzım Hikmet ben, tepeden tırnağa iman, tepeden tırnağa kavga, hasret ve ümitten ibâret ben." Nâzım'a sahibiz sevgili okurlar, şöyle bi silkinelim, kendimize gelelim evvela.. Dünya'nın neresinde bi ocağa ateş düşse, kendi yüreğinde hisseder ateşin sıcaklığını Nâzım. Şu fanilerle dolu
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık...
Abidin ve Güzin Dino Nazım Hikmet’in hayatında yer tutan insanlardan. Fransa’da tanınması için uğraşan, eserlerini çeviren, basımlarını takip eden, resimleyen ve Nazım’ın sanatı üzerine yazılar yazan Abidin Dino’nun bu yazıları; Nazım Hikmet’in kendilerine yazdığı bir kaç mektup ile birlikte bu kitapta toplanmış. Her şeyden önce bir dostluk hikayesi hissettirdiği. Zor zamanlarda, sadece ve sadece düşündüklerini söyleyebilmek, yazabilmek ve resmedebilmek için çırpınan, bu yüzden takip edilen, tutuklanan, hapislerde çürüyen, öldürülmemek için -Sabahattin Ali’yi hatırlayın- yurtdışına kaçan, ama hep vatan hasreti çeken insanların paha biçilmez dostluğu… Devletler kalemin gücünden silahlı düşmandan daha çok korkarlar. Zira silahı satın almak kolay, kalemi satın almak zordur. Doğru bildiğini söyleme uğruna oradan oraya savrulan, sağlığını, ailesini, sevdiklerini kaybeden ve hatta hayatını kaybeden nice kaleme, sevgi ve saygıyla… Ne demişti büyük usta Yaşar Kemal onlar için; “O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.”
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
"Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?" diye soran Nazım Hikmet, herhangi bir Türk şairi değildir. Nazım Hikmet annesi ressam, kendisi şair olmakla birlikte Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma aşamasındaki kültür değişiminde emeği olan bir önemli bir sanat adamıdır. Abidin Dino şöyle ifade ediyor: "İster yazar ister çizer olalım, her birimizde gördüğü küçük olumlu belirtiyi göklere çıkarmış, bizleri kapı kapı, kent kent, ülke ülke dolaşıp tanıtmış, çevirtmiş, göstermiş, anlatmıştır! Nazım Hikmet için sanat, hep birlikte girişilmiş bir açık deniz seferidir. Yine Türk sanatı bir bütün olarak var olacaktı; işini gücünü, şiiri bırakıp bizler uğruna yitirdiği saatleri düşündükçe hem duygulanıyor hem üzülüyorum... Sabahattin Ali, Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Sait Faik, Orhan Veli, Melih' Cevdet, Oktay Rifat ve başkaları, ressamlar, çalgı yaratıcıları Nazımın coşkusundan haberleri olsun olmasın, gani gani yararlandı." Bursa Hapishanesinin adeta bir okul gibi olduğunu söyler Abidin Dino, orada mahpus olan Balaban resim yapmayı "Şair Baba" sından öğrenmiştir. Orhan Kemal'in şiirden ziyade düz yazıya yönlendirmiştir. Muhsin Ertuğrul sinemada deneyim için Moskova'ya gittiğinde Nazım'ın çevresiyle tanışmıştır. Bu kitap dünyaca ünlü ressamımız Abidin Dino'nun Nazım için yazdığı yazılar ve O'nun Dino'lara yazdığı mektuplardan oluşmaktadır. Nazımın hayat hikayesi değildir. Dünyaca ünlü Nazım'ın Dünyaca ünlü Abidin gözüyle aktarılmasıdır. Abidin başta yazılan soruyu da cevaplıyor, " yapamazdım, yapamayacağımı o da biliyordu". Keyifli okumalar.
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Nâzım’ın “Türk resminin yüzünü ak ediyorsun!” diye övgüler yağdırdığı, çok yönlü kültür insanı ve ressamdır Dino. Çoğumuz onu Nâzım’ın şiirindeki “Mutluluğun resmini çizebilir misin Abidin?” mısrasıyla tanıyoruz. Bu soru üzerine de şöyle anlatır hislerini şâirin biricik Dino’cuğu : “ O gün bugün, bu soru sökülüp atılması olanaksız bir biçimde bedenime yapışmış gibidir. Tabii, şiirinde bu soruyu sorarken, mutluluğun resmini yapamayacağımı biliyordu Nâzım. Bu mutluluk imgesi şiirde de olanaksızdı. Yaşanan günler buna izin vermiyordu.” Abidin Dino’nun can yoldaşı ile mektuplaşmaları, yazıları, şiirleri... Birçok eleştiri, övgü, sevgi, hasret, öfke, serzeniş, hayıflanma, fedakarlık temalarına şahit oluyorsunuz satır aralarında dolanırken. Ve şunlar dökülüyor mavi gözlü deve dâir Abidin’in kaleminden: “Unutur gibi oluyoruz, şâirin yaşantısı ve çağı ile ilişkileri ne olursa olsun, şâiri şiirlerinde aramalı, sözcüklerin çelişki ve uyum yapılarında, hayata hız ve anlam verme hünerlerinde. Hafta geçmiyor ki dünyanın dört bucağından gelen, Nâzım Hikmet’in bir şiirsel yankısı olmasın. Böylesi diri bir ölü nerde görülmüş!” Ve kitabı kapattığınızda derin bir iç çekişle sayıklarken buluyorsunuz kendinizi: “Böylesi diri bir ölü nerde görülmüş...” “Böylesi diri bir ölü nerde ...” “Böylesi diri bir ölü...”
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Bir dostluğun kitabı aslında Abidin Dino'nun yazdıkları. Onun Nâzım Hikmet'e beslediği sevgi ve hayranlığa tanık oluyoruz bu satırlarda. Okurken öyle keyif aldım ki, dostluklarına imrendim. Bir yanda Türk Edebiyatı'nın en değerli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet, diğer tarafta ise çok önemli ressamlarımızdan Abidin Dino. Kitapta Abidin Dino'nun Nâzım Hikmet hakkındaki düşüncelerini okuyoruz. Onu ne kadar çok sevdiğini her sayfaya ilmek ilmek işlemiş adeta. Nâzım Hikmet'in Dino'lara gönderdiği mektuplar da yer alıyor. Kâh hapishanelerde kâh Vera'nın yanında... Aslında yine görüyoruz ki devlet eli silah tutandan çok eli kalem tutandan korkuyor. O yüzden koca vatana bir Nâzım sığdırılamadı. Susmadı Nâzım. Kendi bildiği yoldan yürümeye, fikirlerini paylaşmaya devam etti. Bu uğurda sevdiklerini kaybetti belki ama kendinden ödün vermedi. Bu muhteşem dostluğa tanıklık etmelisiniz. Ben çok beğenerek okudum. Nâzım Hikmet'e olan hayranlığım gün geçtikçe artıyor. Yaşar Kemal'in de dediği gibi: "O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık."
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
Çok değerli Nazım Hikmetin yakın dostu sırdaşı olan Abidin Dinoyla Aralarındaki o özel bağa Hayret ettim açıkçası İlk sayfalar biraz Ağır geldi anlamakta güçlük çektim ama son sayfalardaki mektuplar beni cidden etkiledi ve Nazım Hikmet’in Kendi yazısından okuyunca bunları daha bir etkileniyor insan
Nâzım üstüne
Nâzım üstüneAbidin Dino · Sel Yayınları · 2018108 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Nâzım Hep Şimdiki Zamandır*
O, yalnız ağaran tanyerini görüyor, ben, geceyi de, Sen yalnız geceyi görüyorsun, Ben ağaran tan yerini de...² ~
Nazım Hikmet Ran
Nazım Hikmet Ran
² Ben Sen O başlıklı şiirinden, 30 Ağustos 1958/ [Ekim 1958]. *"Nâzım Hep Şimdiki Zamandır" başlığı, eserin 62.sayfa da yer alan başlık yazısından alınmıştır. Yakın dostu Abidin Dino'nun ağzından özellikle cezaevi ve sürgün günlerindeki Nâzım Hikmet'in nasıl hâlâ üretmeye devam ettiğini, açlık grevlerini, mücadelesini, aşka, sanata, resime, bi'cümle tüm insanlığa bakışını görüyoruz. Her zaman dediğim gibi okuyup okumamak tamamen sizin kendi keyfiyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar.
Nâzım Üstüne
Nâzım ÜstüneAbidin Dino · Yapı Kredi Yayınları · 2014108 okunma
80 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Abidin Dino bu eserde, çok yakın bir arkadaşı olan Nazım Hikmet'in hayatını,mahkum olduğu dönemlerde yaşadığı zorlukları, aralarında geçen diyalogları bizlere çok güzel bir şekilde aktarmıştır. Dostluk bir kitaba sığdırılmış adeta. Teşekkürler Abidin Dino.
Nâzım Üstüne
Nâzım ÜstüneAbidin Dino · Yapı Kredi Yayınları · 2014108 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.