Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nazım'dan Anılar

Aleksandr Fevralski

Nazım'dan Anılar Sözleri ve Alıntıları

Nazım'dan Anılar sözleri ve alıntılarını, Nazım'dan Anılar kitap alıntılarını, Nazım'dan Anılar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ayrıca, sözkonusu olan Nazım Hikmet gibi büyük bir insan ve sanatçıysa, önemsiz ayrıntı yoktur.
Mayakovski'nin en çok hangi şiirlerini seviyorsunuz? Sevgilinin gözlerinin mi, burnunun mu daha çok devildiği nasıl söylenebilir? Mayakovski'yi tepeden tırnağa severim.
Reklam
Yaşamda, insanin alışamayacağı şeyler vardır. Aşka alışmak olanaksızdır ...
«İnsan yalnızken, çıplak olabilir. Fakat bu çıplaklığını başka insanlara göstermez, vücudu pekgüzelse, ayrı. Ruhun hastalığı da güzel bir şey değildir ve bunu başkalarına göstermek gerekmez.»
«Mayakovski öylesine büyüktür ki, onunla karşılaştırıldığımızda, biz çağdaş şairler, hepimiz küçük kalırız. Bizim öğretmenimizdir, ve kişisel olarak benim. Pablo Neruda, Louis Aragon, dünyanın tüm dürüst şairleri aynı şeyi söyleyeceklerdir: O bizim öğretmenimizdir.
Mayakovski'nin şiiri ile benim şiirim arasında ortak olan şey, öncelikle, şiir ve nesir arasındaki kopukluğun aşılması; ikinci olarak, (lirik, yergi v.b.) çeşitli türler arasında kopukluğun aşılması; üçüncüsü, şiire siyasa dilinin getirilmesidir.
Reklam
Nazım şiddetle karşılık verdi: Riyakarlık! Kadın vücudu doğanın en güzel şeyidir. Yaşamın kaynağıdır o. Fevkalade bir şeydir. Kadın göğsünden söz etmekten korkuyorlar, fakat bu gö­ğüslerle beslendik biz. Dudaklardan da, hatta gözlerden de değerlidir o. Ben kadın vücuduna, eski Yunanlıların, Mikelangelo'nun baktığı gibi, eski Çin'de baktıkları gibi bakıyorum.
Sayfa 39 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
11 Kasım 1953
Bugün telefonda, öyle sanıyorum ki bazı ruhsal sı­kıntılarından söz eden bir kadınla konuşurken şöyle dedi Nazım: «İnsan yalnızken, çıplak olabilir. Fakat bu çıplaklığını başka insanlara göstermez, vücudu pek güzelse, ayrı. Ruhun hastalığı da güzel bir şey değildir ve bunu başkalarına göstermek gerekmez.»
Sayfa 44 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
7 Kasım 1953
Nazım insanlara karşı çok özenli. örneğin, bugün telefon etti bana: «Bayramın kutlu olsun kardeş!» Benimle ilgili bir işi yoktu ve salt kutlama içindi bu telefon.
Sayfa 44 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
Gerçeği söyleyeni Dokuz köyden kovarlar Fakat onuncu bir köy vardır Yaşasın onuncu köy!
Sayfa 65 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
Reklam
Notlarımın Nazım'ın yaşamı ve yaratıcılığıyla ilgilenenlere bir şeyler söylemekle kalmayıp, gelecekte onun yaşam öyküsünü yazacaklara, şiir ve oyun yazarlığı üzerinde inceleme yapacaklara da gereç sağlayacağını umut etmek istiyorum. Bu nedenle, bu notları yayınlarken, bugün belki önemsiz görünecek, fakat yarın temel bir önem taşıyabilecek olan çeşitli ayrıntıları olduğu gibi bırakıyorum. Ayrıca, sözkonusu olan Nazım Hikmet gibi büyük bir insan ve sanatçıysa, önemsiz ayrıntı yoktur.
Sayfa 21 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
"Nazım halk sanatı yapıtlarını çok seviyor. (Moskova'ya geldiği 1951 yılından sonra) çeşitli ülkelere yaptığı yolculuklardan bir yığın sanatsal eşya getirdi. Bu konudaki tutkusunu bilenler de kendisine bunlardan bol bol armağan veriyorlardı. Dairesinin üç odası, özellikle de konuk odası, tam bir halk müzesi görünümünde, bu eşyalarla dolu. Raflarda renkli camdan, Çin işi, minicik, ince biblolar: kuşlar, ejderhalar v.b. Yine Çin işi, ağaçtan yapılmış birkaç düzine insan biblosu - koca bir köyün ahalisi. Fıçı üstünde beş Çek biblosu: çalgıcılar. Saman doldurularak yapılmış Polonya bebekleri. Akla gelen gelmeyen bir sürü insan ve hayvan biblosu. Ağaç işi Rus bebekleri ve atlar. Bir sürü maske. Gemicikler ve çeşit çeşit nesneler. Nefis mumluklarda renkli bal mumundan mumlar."
Sayfa 28 - Cem Yayınevi - 9 Ekim 1953
"Burada, en büyük acıyı yaşadım,
Vladimir İlyiç Lenin
Vladimir İlyiç Lenin
öldüğünde. Ve beş dakika saygı duruşunda bulundum tabutu önünde." -
Nazım Hikmet Ran
Nazım Hikmet Ran
Cem Yayınevi
"Dar gelir bizim sahnelerimize Sandıktan salonları özel mülkiyetin. Bize alanlar gerek, Yığınlar kahkahalarla Gülebilsin diye. Kızıl Meydan!.." -
Nazım Hikmet Ran
Nazım Hikmet Ran
Sayfa 12 - Cem Yayınevi - Büyük Tiyatro - 1923 - (*)
Nazım Hikmet, iki ülkeye, Türkiye'ye ve Sovyetler Birliği'ne aittir. Dünya çapında adı olan ilk Türk edebiyatçısı odur. Bıraktığı miras paha biçilmez değerdedir. Şiirleri ve destanları okunacak, oyunları sahnelenecek, yaratıcılığı çevrilip öğrenilecektir. Çağdaşlarına ve gelecek kuşaklara sunulmuştur bu miras.
Sayfa 91 - CEM YAYINEVİ KÜLTÜR DiZiSiKitabı okudu
30 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.