İki kez Booker’a aday gösterilen ve Miles Franklin Ödülü’nü üç kez kazanan Avustralyalı yazar Tim Winton’dan özgürlük, sınırları zorlama ve dostluk üzerine duygu dolu bir hikâyeyi sizlerle paylaşmak
“ hakiki dünyayı attık gitti;
hangi dünya kaldı geriye? görünür olan mı?
hayır ! hakiki olanla görünür olanı da attık.”
heidegger
Maceracı gençlerin peşine takılıp
Batı Avustralya'nın vahşi ve ıssız sahilinde heyecan arayan henüz ergenlik çağında iki çocuk, usta sörfçü Sando'nun peşinden ayrılmazlar. Birlikte tuhaf ama seçkin bir üçlüye dönüşürler. Sando, çocukları bir tür Spartalı ahlakına göre yetiştirir.
"Tim Winton’ın nostaljik bir gençlik hikâyesi çevresinde bireysel kimlik arayışı, özgürlük ve temalarını işlediği romanı Nefes,"i okudum
Uzak resiflerdeki dev dalgalarda kendilerini sınadıkları, tüm sınırlarını zorladıkları riskli bir eğitime tabi tutar. Çocuklar yetişkinliğe uzanan çetrefilli yollarda kendilerini bulmaya çalışırken, bir yandan da Sando ve sevgilisinin gizemli geçmişini öğrenmeye çalışır.
“İnsanlar, dedi Sando. İnsanlar her gün kendi korkularıyla yüzleşiyor. Hesaplar yapıyor, Tanrı’yla pazarlığa girişiyor, stratejik manevralar tasarlıyorlar. Okyanusları ilk defa böyle geçtik, uçmayı ve atomu parçalamayı böyle öğrendik, bütün eski batıl itikatlardan vazgeçecek cesareti böyle bulduk. Gösterişli bir tavırla duvardaki kitapları işaret etti. İşte insanoğlu, dedi. Üstün tarafımız.”"
"İki kez Booker’a aday gösterilen, dört kez Miles Franklin Edebiyat Ödülü’nü kazanan Winton’ın Avustralya’nın kıyı kasabalarında geçen bu romanı ergenlik çağındaki iki erkeğin denizle olan ilişkileri üzerinden büyüme sancılarını ve risklerle dolu bir dönemde atılmalarını işliyor.
Heyecan arayanlar doğru yerdesiniz buyurun
Uyuşturucu madde kullanıp dolabın içinde nefessiz kalmış halde bulunan bir gençle açılır kitap. Pikelet kendine bakar gibi bakar çocuğa ve sonra sahiden de öyle yapar, geriye dönüp kendine, ilk
Yalın bir dille anlatılmış , derin izler bırakan bir çocukluğu
konu alan bir kitap.
Rol model seçtiği kahramanını kıskanma, ona öykünme ve bir nokta da rol modeline gösterdiği cüretkar isyanı konu alıyor.
Hikaye başından sonuna kadar çok güzel ilerliyor sıkmadan ancak sonuç kısmında yazar nasıl bağlayacağını bilememiş veya yazmaktan sıkılmışçasına hızla tepetaklak ilerletmiş gibi oldu öyküyü. Yine de beğendim diyebilirim.
İçgörüsü yüksek kahramanların ağzından çıkan karakter ve davranış analizi dolu öyküleri okumak keyif veriyor.
Avustralya’nın uzak bir kıyı kasabasına gidiyoruz ve gider gitmez bir çocuğun hayata dair ilk büyük deneyimlerine tanıklık ediyoruz. Kitabımız; Tim Winton’ın Nefes romanı.
Anlatıcımız Pike,
Gayet akici net bir dille yazilmis cok hos bir novella. Kitabin net bir mesaji bence yok ama yazim dili gayet basarili. Butun kitapseverlere tavsiye ediyorum
Bir Paramedik olan anlatıcı, müdahaleye gittiği vakanın; madde bağımlılığı sonucu ölen bir gencin olayından etkilenir. Bu olay onu ansızın kendi ergenlik yıllarına götürür. O yılların içinde bir gezintiye çıkar travmaları ile yüzleşir. Davranışlarının sorgulanmadığı, kendisinden açıklama beklenmediği tek zaman sörf tahtası üzerinde özgürce salındığı zamandır "tam anlamıyla amaçsız ve güzel"
Hayatta korkunun kendisinden başka korkacak bir şey olmadığında bu risk başlar diyor.
Dostluk, tutku, cesaret, futursuzluk üzerine yazılmış Sade ve dupduru anlatımıyla nefes.
Tim Winton 1960 yılında Avustralya’nın batısında, Perth’e bağlı Karinyup banliyösünde doğdu.
İtalya, Fransa, İrlanda ve Yunanistan’da bulunduğu dönemler dışında, hayatının büyük kısmını hâlâ yaşamaya devam ettiği Perth kıyılarında geçirdi.
Winton, çocuklar ve yetişkinler için roman, öykü ve oyun türlerinde yirmi beş kitap yayımladı ve eserleri yirmi sekiz dile çevrildi. İlk romanı An Open Swimmer ile 1981’de Avustralya Vogel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
İki kez Man Booker adayı oldu (1995’te The Riders ve 2002’de Dirt Music ile), dört kez de Avustralya’da verilen Miles Franklin Ödülü’nü kazandı (1984’te Shallows, 1992’de Cloudstreet, 2002’de Dirt Music ve 2009’da Breath). Avustralya’da “Yaşayan Hazine” olarak ülkenin yaşayan en değerli yüz isminden biri olarak seçildi ve Avustralya hükümeti tarafından edebiyata ve topluma yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi. Aynı zamanda Avustralya doğasının aktivist savunucularından biridir.
Dönüş 2008’de Perth Tiyatro Kumpanyası tarafından sahneye, 2013’te Robert Connoly tarafından sinemaya aktarılmıştır.