10 Ekim 2024
Orijinal Adı:
Breath

Büyüme hikayelerini sevenlere..
2025 69. kitabı
Uyuşturucu madde kullanıp dolabın içinde nefessiz kalmış halde bulunan bir gençle açılır kitap. Pikelet kendine bakar gibi bakar çocuğa ve sonra sahiden de öyle yapar, geriye dönüp kendine, ilk gençliğine bakar, uzun uzun. Avustralya’nın küçük bir kasabasında büyüyen iki genç, kasabalarında sörf yapan karizmatik Sando ile tanışır. Sando, onlara büyük dalgaların, tehlikenin ve sınırların ötesine geçmenin heyecanını gösterir. Ergenlik, bilirsiniz. Tüm o kendini ispat etme çabası, aptallıklar, sınırları aşma-duvarları yıkma-sonuna kadar gitme hırsı, kırılabilir içlerimiz olduğunu bilmediğimiz zamanlar…Ve tabi büyüklerin dünyasına hemen dahil olmak için verilen o telaşlı, acınası çaba.. Sando’nun rehberliğinde, denizin hem güzelliğini hem yıkıcılığını tanırlar. Büyük dalgaların, nefessiz kalmanın, ölümle burun buruna gelmenin verdiği sarhoşluk onları daha da ileriye iter. Sando’nun eşi Eva ise Pikelet’in hayatında bambaşka bir fırtına yaratır; yaş farkı, kırgınlığı ve öfkesiyle onu yetişkinlerin karmaşık ve karanlık dünyasına çeker. Dalgaların tehlikesi, Eva ile kurduğu ilişkinin duygusal ağırlığı karşısında hafif kalır. O yaz Pikelet çocukluktan koşarak uzaklaşırken, ceplerinden düşenleri, neleri kaybettiğini fark etmez. Kitabın sonlarına doğru, yani yıllar ve kırılmalardan sonra, sıradan olmamak için verilen onca çabadan sonra ‘belki de sıradanlık kötü bir şey değildir’ der Pikelet. Yaş aldıkça, sıradanlığın aslında kendi içinde bir güzelliği, sürdürülebilirliği ve hatta özgürlüğü olduğunu fark eder. Olağanüstü anlar, çoğu zaman bedeli ağır gelen kısa parlamalar, sürekli zirvede olma arzusu kapının önüne bırakılır. Büyümüştür.
2024 149. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 23:57
İki kez Booker’a aday gösterilen ve Miles Franklin Ödülü’nü üç kez kazanan Avustralyalı yazar Tim Winton’dan özgürlük, sınırları zorlama ve dostluk üzerine duygu dolu bir hikâyeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bruce adında bir sağlık çalışanının olay yerinde gördüklerinden sonra kendi çocukluk anılarına dönmesi sonucu bizler de onun ağzından ergenlik çağındaki iki çocuğun hikâyesini dinliyoruz. Batı Avustralya’da yer alan Sawyer kasabasının sıkıcı atmosferini dağıtmak isteyen bu ikili sınırlarını zorlamaya kararlıdır. Nehrin soğuk suları altında nefeslerini tutmak artık onlara yetmez okyanusun tehlikeli dalgalarında sörf yapmak, tehlikeyle dans etmek isterler. “Beklenmedik şekilde her şeye hâkim olabildiğim için, ölümcül olabilecek bir an boyunca bütün bunlar çok kolaymış gibi görünmeye başladı. Üç saniye içinde, bir felaketten canını kurtarmaya çalışmaktan on üç yaşında bir delifişek olduğuma inanmaya geçmiştim.” Usta sörfçü Sando ile arkadaşlıkları onlar için ilginç bir deneyim sunar. Sörfçünün Amerikalı eşi Eva ile gizemli geçmişi çözülmesi gereken bir bilmecedir. “Çoğu insan korkmaktan hoşlanmaz. Bunun için onlara kabahat bulamazsınız. Riskten beslenmek sapıkçadır, tabii iş hayatındaysanız başka. Girişimciler yüreklidir ama yüksek atlamacılar pervasız aptallardır. Tek başına denize açılanlar arama kurtarma kaynaklarının boşa harcanmasına yol açar, helikopterlerden atlayan snowboardcular gösteriş budalasıdır. Savaş muhabirleriyse hepimizin bildiği üzere acayip tiplerdir. Anlaşıldığı kadarıyla bazı riskler saygıyı hak etmiyor.” Tim Winton’un romanı aynı isimle 2017 yılında Simon Baker tarafından sinemaya uyarlanmış. Kitabını sevdiğim için filmini de izledim ama favorim kitap oldu. Önce okuyun, sonra izleyin diyorum
Puan vermedi·232 syf.·
2025 823. kitabı
“ hakiki dünyayı attık gitti; hangi dünya kaldı geriye? görünür olan mı? hayır ! hakiki olanla görünür olanı da attık.” heidegger Maceracı gençlerin peşine takılıp Batı Avustralya'nın vahşi ve ıssız sahilinde heyecan arayan henüz ergenlik çağında iki çocuk, usta sörfçü Sando'nun peşinden ayrılmazlar. Birlikte tuhaf ama seçkin bir üçlüye dönüşürler. Sando, çocukları bir tür Spartalı ahlakına göre yetiştirir. "Tim Winton’ın nostaljik bir gençlik hikâyesi çevresinde bireysel kimlik arayışı, özgürlük ve temalarını işlediği romanı Nefes,"i okudum Uzak resiflerdeki dev dalgalarda kendilerini sınadıkları, tüm sınırlarını zorladıkları riskli bir eğitime tabi tutar. Çocuklar yetişkinliğe uzanan çetrefilli yollarda kendilerini bulmaya çalışırken, bir yandan da Sando ve sevgilisinin gizemli geçmişini öğrenmeye çalışır. ​“İnsanlar, dedi Sando. İnsanlar her gün kendi korkularıyla yüzleşiyor. Hesaplar yapıyor, Tanrı’yla pazarlığa girişiyor, stratejik manevralar tasarlıyorlar. Okyanusları ilk defa böyle geçtik, uçmayı ve atomu parçalamayı böyle öğrendik, bütün eski batıl itikatlardan vazgeçecek cesareti böyle bulduk. Gösterişli bir tavırla duvardaki kitapları işaret etti. İşte insanoğlu, dedi. Üstün tarafımız.”" "İki kez Booker’a aday gösterilen, dört kez Miles Franklin Edebiyat Ödülü’nü kazanan Winton’ın Avustralya’nın kıyı kasabalarında geçen bu romanı ergenlik çağındaki iki erkeğin denizle olan ilişkileri üzerinden büyüme sancılarını ve risklerle dolu bir dönemde atılmalarını işliyor. Heyecan arayanlar doğru yerdesiniz buyurun Nefes "
Roman-Edebiyat
2025 1. kitabı
Yalın bir dille anlatılmış , derin izler bırakan bir çocukluğu konu alan bir kitap. Rol model seçtiği kahramanını kıskanma, ona öykünme ve bir nokta da rol modeline gösterdiği cüretkar isyanı konu alıyor. Hikaye başından sonuna kadar çok güzel ilerliyor sıkmadan ancak sonuç kısmında yazar nasıl bağlayacağını bilememiş veya yazmaktan sıkılmışçasına hızla tepetaklak ilerletmiş gibi oldu öyküyü. Yine de beğendim diyebilirim. İçgörüsü yüksek kahramanların ağzından çıkan karakter ve davranış analizi dolu öyküleri okumak keyif veriyor.
NefesTim Winton · Holden Kitap · 202495 okunma
Büyüme sancıları ve biraz da sörf
2024 14. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2024 01:21
Avustralya’nın uzak bir kıyı kasabasına gidiyoruz ve gider gitmez bir çocuğun hayata dair ilk büyük deneyimlerine tanıklık ediyoruz. Kitabımız; Tim Winton’ın Nefes romanı. Anlatıcımız Pike, çocukluk ve gençlik yıllarına dönerek o dönemde yaşadığı hem büyüleyici hem de sarsıcı olayları bugünün gözüyle değerlendiriyor bizim için. Pike’ımız sessiz, sakin bir çocuk. Küçük kasabanın sıkıcı rutinine hapsolmuş gibi hissediyor. Ta ki Loonie adında kendinden tamamen farklı, asi ve cesur bir çocukla arkadaş olana kadar. Loonie, kahramanımızı sıradan hayatın dışına sürüklüyor ve hikayemiz de onlar gibi kasabanın dışındaki nehre, oradan da okyanusa yöneliyor. Burada sörfle tanışmaları, iki gencin hayatını değiştiriyor. Bu tutkusu, onları eski bir profesyonel sörfçü olan Sando’yla tanıştırıyor. Sando, karizmasıyla ufaktan mentor imajı çiziyor, kahramanımızı sınırlarını zorlamaya teşvik ediyor. Bu yolculuk, göründüğü kadar masum kalmıyor elbette. Sando’nun eşi hikayede kendine büyük bir yer açıyor. Eh tahmin edeceğiniz gibi kahramanımız kendisini beklenmedik bir durumun içinde buluyor. Büyüleyici ama aynı zamanda tehlikeli bir figür haline gelen bu dönüm noktasında yetişkinliğin karanlık tarafı sürükleyici bir okuma serüvenine dönüşüyor. Tim Winton hikayeyi, alışkın olduğumuz gibi, öyle bir samimiyetle anlatıyor ki gençlik sancılarını ve hayata dair kafa karışıklıklarını içinizde bulmakta hiç zorluk çekmiyorsunuz. Okuyucuyu da kendi gençlik anılarını düşünmeye davet ediyor. Hayatın bizi nasıl şekillendirdiği, korkularımız ve tutkularımız arasında nasıl bir denge kurduğumuz soruları roman boyunca yankılanıyor. Nefes, gençliğin cesareti, korkusu ve tutkusu üzerine dokunaklı bir anlatı sunarken her dalga, bir sınav; her düşüş, bir ders oluyor. Bu arada çeviri şahane. Yani belki
cok hos
2025 18. kitabı
Gayet akici net bir dille yazilmis cok hos bir novella. Kitabin net bir mesaji bence yok ama yazim dili gayet basarili. Butun kitapseverlere tavsiye ediyorum
2025 76. kitabı
Bir Paramedik olan anlatıcı, müdahaleye gittiği vakanın; madde bağımlılığı sonucu ölen bir gencin olayından etkilenir. Bu olay onu ansızın kendi ergenlik yıllarına götürür. O yılların içinde bir gezintiye çıkar travmaları ile yüzleşir. Davranışlarının sorgulanmadığı, kendisinden açıklama beklenmediği tek zaman sörf tahtası üzerinde özgürce salındığı zamandır "tam anlamıyla amaçsız ve güzel" Hayatta korkunun kendisinden başka korkacak bir şey olmadığında bu risk başlar diyor. Dostluk, tutku, cesaret, futursuzluk üzerine yazılmış Sade ve dupduru anlatımıyla nefes.

Tim WintonYazar · 3 kitap
Tim Winton 1960 yılında Avustralya’nın batısında, Perth’e bağlı Karinyup banliyösünde doğdu. İtalya, Fransa, İrlanda ve Yunanistan’da bulunduğu dönemler dışında, hayatının büyük kısmını hâlâ yaşamaya devam ettiği Perth kıyılarında geçirdi. Winton, çocuklar ve yetişkinler için roman, öykü ve oyun türlerinde yirmi beş kitap yayımladı ve eserleri yirmi sekiz dile çevrildi. İlk romanı An Open Swimmer ile 1981’de Avustralya Vogel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. İki kez Man Booker adayı oldu (1995’te The Riders ve 2002’de Dirt Music ile), dört kez de Avustralya’da verilen Miles Franklin Ödülü’nü kazandı (1984’te Shallows, 1992’de Cloudstreet, 2002’de Dirt Music ve 2009’da Breath). Avustralya’da “Yaşayan Hazine” olarak ülkenin yaşayan en değerli yüz isminden biri olarak seçildi ve Avustralya hükümeti tarafından edebiyata ve topluma yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi. Aynı zamanda Avustralya doğasının aktivist savunucularından biridir. Dönüş 2008’de Perth Tiyatro Kumpanyası tarafından sahneye, 2013’te Robert Connoly tarafından sinemaya aktarılmıştır.