Şubat 2015
Karınca & Polen Yayınları
Türler:

2019 82. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2019 00:00
Kişinin kalp ve ruh dünyasını nasıl imar etmesi gerekiyor, nelerden vazgeçip hangi yolu tutması gerekiyor, kendini nasıl ve nelerden koruması gerekiyor? Kitaptan tüm bunları Kur'an'ı Kerim temelinde , Sünneti Seniyye örnekliğinde öğreniyoruz.
Nefis Terbiyesiİbni Kayyim El Cevziyye · Karınca & Polen Yayınları · 20151,247 okunma
Nefis terbiyesi
2023 3. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2023 21:39
Uzun zamandır ertelediğim ama okuyunca pişman olduğum bir eser oldu. Keşke daha önce okusaydım dedirttiren bir kitap benim için. Kalbin her halinden bahsetmiş üstad,hastalıklı kalbin durumu, sağlıklı kalbin durumu;kalbi hangi durumlar karartır,insan bu durumlardan nasıl kurtulur bunları gayet anlaşılır şekilde açıklamış. Tasavvuf konularına yer yer girmiş lezzetine lezzet katmış. Kalbimize hükmümüzun zor geçtiği şu devirde kalbimizin hangi durumda olduğunu okumak insanı çokça düşündürüyor. İyi okumalar...
Nefis terbiyesi
2022 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2022 01:19
İnsanın kendiyle ve nefsiyle ettiği mücadelede başarılı olabilmek için, öncelikle bu durumun ve böyle bir mücadelenin varlığının farkına varmak gerekiyor. Daha sonra kalbin önemini, kalpteki hastalıkları ve eksikleri tespit etmek, en sonunda da bu eksiklikleri gidermek için yapılması gerekenleri anlatan yüzyıllar öncesinden yazılmış çok kıymetli bir eser. İçerisindeki değerli bilgiler dışında, insanı kendine getiren çarpıcı ifadeler de bulunuyor. İnsan çok nankör bir varlık. Bu yüzden bu tür kitapları günde birkaç sayfa da olsa sürekli okumak gerekiyor. Herkese tavsiye ederim.
2021 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 22:33
Es-Selâm Uzun zamandan sonra ilk defa inceleme yazıyorum. Okumanın ve yazmanın eksikliğini hücrelerime kadar hissedebiliyorum. Şunu anladım ki hayatın meşgalesi önümüze neyi çıkarırsa çıkarsın ruhumuzun gıdasını kesmemeliyiz. Ruhu doymayınca mide doygunluğu bedeni ayakta tutmaya yetmiyor çünkü. Neyse gelelim kitaba... Çoğu insanın muzdarip olduğu, ki olması da gerektiği, konu olan nefis terbiyesine... Kitap içeriğini beğendim. Konuyu çok geniş bir şekilde ele almış. Sağlıklı ve hastalıklı kalpten başlıyor anlatmaya önce tanıyoruz kendimizi bu kalp türlerinin özellikleri belirtileri nedenleri sergilediği davranışlar ile hangi gruptayız diye. Sonra nefsin kalbi işgal etmesinden korunma yollarını kalp hastalığının tedavisini, nefis muhasebesi bölümleri yer alıyor. Nefis konusunda şeytan olmazsa olmaz.... Şeytanın kalbe egemen olmasına mani olmak ile ilgili ve vesvese ve günahların kalp üzerindeki etkilerinden bahsediyor. İçerik olarak çok geniş aslında hepsini tek tek yazamayacağım. Son olarak kalp saadetinden bahsediyor. Yazılanları çoğumuz tekrar niyetini okuyabiliriz ya da biliyorum bunları zaten deyip üstünkörü geçebiliriz ama sorun biliyor olmak ya da okumuş olmak değil ki! Sağlam irade ile amel etmek zor geliyor okumak değil. Umarım kitap ilaç reçetemiz olur yoksa tedavi iyileştirmez öldürür. Hıı bir de şunu ekleyeyim. Nefsin tezkiyesi konusunda dikkatimi çekmişti. Hani çok duyuyoruz ya '' benim kalbim temiz" cümlesini... "Zeynep'in ismi "berr" idi Peygamber sallallahu aleyhi vesellem ona sen kendini tezkiye mi ediyorsun? Allah sizden ehli berri (iyileri) daha iyi bilir. buyurdu ve onu Zeynep diye isimlendirdi. Kişiyi tezkiye eden ve öyle olduğunu haber veren sadece Allah'tır. "Bunun için kendinizi temize çıkarmayın. Çünkü O, kötülükten sakınanı daha iyi
2021 17. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2021 15:39
İbn Kayyim el-Cevziyye; Ortaçağ döneminde yaşamış, fıkıh ve tefsir alimlerindendir. Aynı zamanda imamlık ve hatiplikte yapmıştır. Kitap, kalbinizin derinliklerine iniyor ve sizi kendinizle başbaşa bırakıyor. Şu bir gerçek ki, bilmek yetmez, o bilgiyle olmak gerekir. Öncelikle herkesin kendini terbiye etmesi bunların başında gelir. Kalp, nereye çekersen oraya doğru yol alır. Zor olsada mücadele imanın göstergesidir. Kitapta geçen "kendini paylamak" düşüncesi beni tekrar tekrar düşündürdü. Karşına kendini alıp açık açık konuşmak;kalbini, nefsini tartmaya eşdeğer bir durum.Kitabı kendinle yüzleşmek isteyenlere tavsiye ederim.
2019 337. kitabı
Nefis terbiyesi adına yazılmış en güzel kitaplardan birisidir. Eğer kendinizi biraz olsun dizginlemek istiyorsanız bu kitabı okuyabilirsiniz. İbn Kayyım El Cevziyye her türde olduğu gibi nefis terbiyesi konusunda da çok büyük bir alimdir.
Nefis Tezkiyesi
2023 31. kitabı
Nefis Tezkiyesi adlı kitap sitede olmadığı/eklenmediği için âlimin bir diğer kitabı olan Nefis Terbiyesi'ne incelememi eklemeyi düşündüm. Yani bu inceleme bu kitaba değil, NEFİS TEZKİYESİ adlı esere aittir. Kelimelerle ifade edilemeyecek kadar fevkalade bir eserdi. Daha içindekiler kısmında ruhumda oluşan kıpırtı, sayfalar ilerledikçe büyüyüp tadına duyamadığım bir lezzete dönüştü. Gerek âlimin dili, gerekse çevirisini yapan yazarlar sayesinde kitabı elimden düşürmek mümkün olmadı. Okuduğum bir kitabı tekrar okumak gibi bir huyum yoktur ama bu kitabı sanırım defalarca rafından almam gerekecek... Ben bir kitabı bitirdiğimde, kitabın ilk cümlesini ve son cümlesini bir daha okurum. Birbiriyle birleştirir ve anlam çıkarmaya çalışırım. Bu kitabın ilk ve son cümlesini de buraya bırakıyorum. [İlk cümle: Kalp, bütün beden organlarını çalıştıran, onlara görev ve işler veren hükümdardır./Son cümle: Yalnızca yardımı istenen Allah'tır ve güvenip dayanma da sadece O'nadır.] İnsanı ferahlatan ve moral veren birbirinden güzel konulara değinen bir eser. Bense en beğendiğim ve etkisinde kaldığım bölüm olan, "Kalp Saadeti" adlı bölümde uzunca yer alan maddeleri özetleyerek buraya ekleyeceğim. Ömrüm boyunca bana lazım olacağı kesin. Buradada yer alsın.~ Kalp Saadeti için dünyada ya da ahirette yapılması gerekenler: 1) Dünyada Allah'a kavuşmayı özlemek, ahiret de onu görmek. 2) O'na yönelmeyi, sevmeyi ve ihlası içinde barındıran ibadetler yapmak. 3) Yalnızca Allah ibadet etmek, O'na hiçbir şeyi ortak koşmamak. 4) Allah'ın cemaline (ahirette) bakıp (dünyada) sözünü duymak. 5) Yardım ve rızkın Allah'tan olduğunu bilmek. 6) Allahtan başkasına severek tutulmamak. {Kişi Allah'tan gayrı kimi severse sevsin sevdiği kendisinden ayrılacak ve ondan ayrı kalacaktır.} 7) Allah'a kullukta O'ndan
#NefisTerbiyesi
"Kuşkusuz Allah'ın affı, mağfireti ve rahmeti olmadan kurtuluşa ermek mümkün değildir." Bolca istifade ettiğim bir kitap oldu. Bölüm bölüm ilerleyen ve anlatımı akıcı, birçok kısımda ilmi bilgileri tazeleyen, bazı noktalarda uyarılarla insanı kendine getiren bir kitap. Okuyun, okutun...
Puan vermedi·272 syf.·
2020 7. kitabı
... Yalnızca yardımı istenen Allah'tır ve güvenip dayanma da sadece O'nadır." İbn Kayyım'ın irfan ve duygu yüklü metodunun en belirgin örneklerini taşıyan "Tıbbu-l kulub" iç dünyasına yolculuk yapmak isteyenler için yerinde bir el kitabı olma özelliğini taşıyor. Birçok ibadet, yasak ve emirlerin, insanların iç dünyalarını esas alarak açıklayan kitabın bir özelliği de getirilen alternatif terbiye metotlarının Kur'an ve Sünnet'le olan güçlü bağlarıdır. (arkakapak)
2020 25. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2020 18:51
Nefis terbiyesi ile ilgili bilgi edinmek ve bu yolda mesafe kat etmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Bir doktorun hastalığı teşhis etmesi ve ardından o hastalığa iyi gelecek reçeteyi yazması gibi İbni Kayyım da nefsin hastalıklarının teşhisini ve tedavide ki başarısını bu eserle göz önüne sermiş. Allah alimlerimizden razı olsun. Öğrendiklerimizi hayatlarımızda tatbik edebilme duasıyla. Keyifli okumalar...

İbni Kayyim El CevziyyeYazar · 81 kitap
Künyesiyle beraber tam adı 'Ebû Abdillâh Şemsüddîn Muhammed b. Ebî Bekr b. Eyyûb ez-Züraî ed-Dımaşkī el-Hanbelî' olup düşünce ve çalışmaları Hanbeli mezhebi odaklı olmuştur. 7 Safer 691 (29 Ocak 1292) tarihinde Dımaşk (Şam) şehrinde doğdu. Babası Ebu Bekir, Cevziyye Medresesi'nde kayyım olduğu için İslam literatüründe adı daha çok 'İbnü'l-Kayyim' (kayyımın oğlu) olarak anılmıştır. İlk eğitimini babasından aldı. Daha sonrasında ise Şam medreselerinin büyük alimlerinin derslerine katıldı. Bunlar arasında, fıkıh alanında ders aldığı İbn Teymiyye en tanınmış hocalarındandır. Daha sonraları Cevziyye Medresesi'nde imamlık ve 1336 yılından sonra da hatiplik yaptı. 1342 yılından ölümüne kadar da Sadriyye Medresesi'nde ders verdi. Yakın ilişki içinde olduğu hocası İbn Teymiyye'nin devrin Memluk sultanları ile arası iyi olmadığı için o da siyasi takipten kurtulamadı ve birkaç defa hapsedilmiştir. 1331 yılında hac için Şam'dan ayrılmış, 13 Receb 751'de (16 Eylül 1350) yılında doğum yeri olan Şam'da ölmüştür. Mezarı aynı şehirdeki Bâbüssagir Mezarlığı'ndadır. Kitapları Medaricü's-Salikin (3 cilt) er-Ruh Hadi'l-Ervah Tariku'l Hicreteyn ve Babu's- Saadeteyn İ'lamu'l- Muvakkiin (4 cilt) İctimaü'l- Cuyüşi'l- İslamiyye et-Turuku'l Hükmiyye fi's- Siyaseti'ş Şerriyye Tuhfetü'l -Mevdud fi Ahkami'l- Mevlüd Ahkamü ehli'z- Zimme et-Tıbbü'n- Nebevi Miftahü Dari's- Saade es-Savaikü'l- Mürsele fi'r- Reddi Ale'l Cehmiyye vel Muattıla Ahbarü'n-Nisa el-Vabilu’s- Sayyib Mine’l- Kelimit- Tayyib es-Salat et-Tefsiru’l- Kayyim Zadü’l- Mead Fi Hedyi Hayri’l- İbad el-Cevabü’l- Kafi ve’d- Dai ve’d- Deva el-Fevaid Uddetü’s- Sabirin El-Fevaidü’l-Müşevvik ila Ulumil-Kur’an et-Tıbyan fi Aksami’l-Kur’an