Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emperyalist İrrasyonalizmin Kurucusu

Nietzsche

Georg Lukács

Nietzsche Sözleri ve Alıntıları

Nietzsche sözleri ve alıntılarını, Nietzsche kitap alıntılarını, Nietzsche en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın bütün özellikleri arasında en iyi gelişen zekâ ve bencilliktir...
“İnsanın özü - diyor Heidegger -, yalnızca existencia’sıyla tanır kendisini, olduğu şey olup ol­mayacağı olanağından.”
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
“Kendi özgürlüğümü istediğimde başkalarınınkini de istemek benim için zorunluluktur; kendi özgürlüğümü amaç edinemem, eğer başkalarınınkini de amaç edinmemişsem.”
Sayfa 133Kitabı okudu
Sartre
Doğmuş olmamız saçma, öleceğimiz saçma.
Epos Yayınları
Ya çeviri hatası ya da yazarın aptallığı
Nietzsche genel olarak bilindiği üzere, ateist olduğunu tutkulu bir biçimde belirtir.
Epos Yayınları
Nietzsche enerjik bir biçimde bütün epistemolojisinin merke­zine kuram ve pratiği yerleştirmektedir. Nietzsche burada da bütün çağdaşlarından önce ve köklü bir biçimde agnostisiz­minin ve ondan süzülen göreceliğin her türlü sonucunu çıka­rır; bireyin (türün değil) biyolojik olarak ayakta kalmasını sağlayan yararlı şeyler dışında kalan gerçekliğin her türlü öl­çütünü savuşturur ve bununla emperyalist dönem pragmatiz­minin önemli bir öncüsü olur. “Ana konu her zaman unutul­du - diye yazıyor: Filozof neden bilmek ister? ‘Görünüş’e karşılık ‘gerçekliğe’ neden daha çok değer verir? Bu değer­lendirme bütün cogito ergo sum'dan daha eskidir: Hattâ man­tıksal süreci varsaydığımızda bile onun içinde bir şey var, bu­nu olumlayan, karşıtını ise yadsıyan. Bu öncelik nereden geli­yor? Bütün filozoflar doğruya ve iyiye neden değer verildiği­ni açıklamayı unutmuş ve onun karşıtını hiç kimse deneme­miş. Yanıt: Doğru daha yararlıdır (organizmayı daha iyi ayakta tutar) -ama kendi başına daha hoş değildir. Daha he­men başlangıçta organizmayı bir bütün olarak bulmakta olu­şumuz yeterlidir, ‘amaçları’ vardır, konuşur- demek ki değer­lendirir.”
Reklam
"İç dünyaya kaçış” trajikomik bir çıkmaz sokaktır.
Sayfa 120Kitabı okudu
“Eğer bir insan kaygılı durumdayken varlığının durumu tam bir yalnızlığa doğru ilerleyen türden bir sorumluluğun içine fırlatılıp atılmışlıktır; bu kimse artık duyunç acısı çekmez, ne de pişmanlık hisseder, ne de kendini kurtarmayı düşünür.”
Epos Yayınları
Tam olarak budur.
“Modern demokrasi devletin dekadanlaşmasının tarihsel biçimidir.”
Epos Yayınları
İçindekileri de sileydik
“Gerçek dünyayı sildik: Geride hangi dünya kaldı? Görünüşteki dünya mı? ... Ama hayır! Gerçek dünyayla görünüştekini de sildik.”
Reklam
"Fetişizm kısaca: Kapitalist ekonominin yapısı sonucu nesneler, şeylerin aracılık ettiği insanlar arasındaki ilişkilere, yani insan bilincine doğrudan doğruya yansırlar: insan ilişkileri nesneleşirler, şeyleşirler, toplumsal ilişkiler kristalleşen fetişlere dönüşürler."
Böyle bir sözünü hatırlamıyorum umarım doğrudur
Nietzsche diyor ki: “İnsan bütün öteki hayvanlara bakıldığında bir tür olarak gelişme göstermiyor. Hayvan ve bitki dünyasının tümü alt düzeydekilerin yanından üst düzeydekilerin yanına çıkmıyor da her şey aynı anda oluyor ve birbirinin üstüne çıkıyor ve karman çorman bir biçimde ve de birbirlerine karşın oluyor.”
Epos Yayınları
Ahlâkın soy kütüğü
“Olgulara boyun eğelim: Halk kazandı - ya da ‘köleler’ ya da ‘süprüntü yığını’ ya da ‘sürü’ ya da Sizin hoşunuza gidecek biçimde söyleyelim... ‘Beyler’ saf dışı oldu... sıradan insanın etiği kazandı... İnsan türünün ‘selâmeti’ (yani ‘beylerden’ kurtuluşu) sağ salim ilerlemekte; her şey göz göre göre, Hıristiyanlaşıyor ya da süprüntüleşiyor (bunlar sözcüklere bağlı bir şey değil!). Bu zehirlenme insanlığın bütün bedenini sarıyor, önüne geçile­mez gibi görünüyor...”
O halde şeyler imgeleyen midir?
Hiçbir şey yoktur, hiçbir şeyin varlığı yoktur, her şey olacaktır, yani: Her şey imgedir.
Epos Yayınları
“İnsanın yeni koşullara uyum sağlaması gerekir, tıpkı bir depremin yeryüzü biçimlerinin eski sınırlarım ve konturlarını değiştirdiği sırada uyum sağladığı gibi.”
Epos Yayınları
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.