Puan

9.810 üzerinden
10,1bin kişi
2023 11. kitabı
Ülkemizin kurucusu ulu önder Atatürk'ün kendisinin kaleme aldığı ve bir yurdumuzun nasıl kurulduğuna ilişkin en birinci kaynak özelliği taşıyan bu kitap her Türk gencinin okuması gereken bir kitaptır. Atatürk Nutuk'u altı gün boyunca TBMM'de okumuştur. Arap alfabesi ile yazılmıştır fakat Latin harflerine geçilince ciltler halinde yeniden basılmıştır. Nutuk Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı ile başlar ve Gençliğe Hitabe ile sona erer. Tarihleri ise 1919-1927 aralığındaki dönemdir. Nutuk olayların yanında çok önemli şahsiyetleri de içinde barındırır. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ülke çok kötü koşullarda iken dönemin padişahı Mustafa Kemal'e bir görev verir. Rütbesi 3.Ordu Müfettişliği idi. Görevi Samsun ve çevresinde çıkan isyanları ve karışıklıkları önlemek, halkın yatışmasını sağlamaktı. Samsun'a geldiğinde durum hakkında raporlar tuttu ve bunları padişahla paylaştı. Padişah bu duruma sessiz kaldı. Bunun üzerine daha güvenli bulduğu Amasya'ya geçti. Burada silah arkadaşları ile birlikte bir genelge yayımladı. Bu genelge İzmir'in işgalinin haksız olduğunu bildiren ve halkı protesto yapmaya çağıran bir belge şeklindeydi. Hatta günümüz tarihçileri bu genelgeyi "İhtilal Bildirisi" olarakta tanımlarlar. Amasya Genelgesi'ni Erzurum ve Sivas Kongreleri izlemiştir. Bu kongrelerde bütün doğu illeri tek bir cemiyet altında birleştirildi aynı zamanda başka bir devletin himayesi altında yaşamak yani manda ve himaye kesin bir şekilde reddedildi. İstanbul Hükümeti ile görüşmeler yapıldı. Temsil Heyeti kuruldu. Amasya Protokolü sonucunda meclis yeniden açıldı. Misakımilli yani ulusal sınırlarımız açıklandı. Bu sırada İstanbul işgal edildi. Olağanüstü meclis toplandı ve cumhuriyet dönemi böylelikle başlamış oldu. Hükümet kuruldu. Fakat bu duruma tepki gösterenler oldu. Anadolu'da
Nutuk
2023 1. kitabı
Atam'ın (ahaha senin stan maymun olabilir benimkisi Atatürk) yazmış bulunduğu inkilap tarihi'ni anlatan, en güvenilir kaynak; herkese tavsiye ederim Atatürk'ün gençliğe hitabesi de şöyledir: Ey Türk gençliği! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek dâhilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin. Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, memleketin dâhilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri, şahsi menfaatlerini müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakruzaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır. Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur. bu benim atamın gençliğe hitabesidir, paranı ver diye başlamaz :)
Anılar
2024 37. kitabı
Eser, Mustafa Kemal'in anılarını subjektif olarak anlattığı için tarihi bir eserden ziyade anı kitabı. Türkiye'nin kuruluşu, aşamalarıyla birinci ağızdan anlatılıyor. Tahmin edileceği üzere milliyetçi hareketin, ülke ve meclis içerisindeki devinim düzeyi, Nutuk'ta gözler önüne seriliyor. İnşâ edilen ülkenin hangi temeller üzerine kurulacağı açıkça belli. 1924, 1961,1982 veya 2024 Türkiye'lerinde gerçekleşen olayların büyük çoğunluğunda Mustafa Kemal'in söz ve düşünceleri açıkça görülüyormuş meğer. Sözün özü, dün ve bugün yaşanan her siyasi olay Mustafa Kemal'in eseriymiş. Eserin nihai sonucunun bu olduğu kanaatindeyim. Dil, 3. defa sadeleştirildiği için akıcı ayrıca. Doğru basım rahatlıkla okunabilir.
Anı - Tarih
NutukMustafa Kemal Atatürk · Truva Yayınları · 034,4bin okunma
ECDAT TARİH YAZDI, TORUN OKUMAKTAN ACİZ .
2021 10. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2021 13:05
"Tarihi yapanlar kadar yazanlar da önemli" Kitabı tarihi olayları belgelerle inceleyerek değil ,doğrudan doğruya o tarihi yaşayan o tarihi yapan kişidir Mustafa Kemal Atatürk. "Nutuk" bunun en canlı örneğidir. 19 Mayıs 1919 Tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başlayan (bana göre de hala devam eden mücadele) Cumhuriyetin yapi taşlarından oluşan bir eser. Bir taraftan kendi vatanını işgal edilmesini düşmana teklif edecek kadar alçalan ,kendi ülkesinin aydınlarını gammazlayan is birlikçi bir siyasi kadro,bütün ümidini Allaha sonra İngiltere'te bağlayan bir padişah . Diğer tarafta Türk'ün, Türklüğün,bayrağın,vatanın, istiklalin bir sesi : "YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM" . Bu çağrıyı yapan ve çağrıya kulak verenler, ülkesi İngiliz köpeği olmuş iken , ihanet had safhada iken ,yok olmaya mahkum bir ülke ve bir milleti 7 duvele karşı zafer kazanıp düşman elinden almışlardır. Hilafet'ten-Adalet'e Esaret'ten- Hürriyet'e Sefalet'ten -Medeniyet 'e Saltanattan- Cumhuriyet'e bizi ulaştıranlara bugünlerde kani bozuk olmayan herkes minnettar . Kitap Atatük'ün gençliğe seslenişi ile bitmesi beni hüzünlendirdi . Çünkü ne bizler ne de gençlerin bir kısmı ne kendisine ne de mirasina sahip çıkabildik. En değerli hazine dediği Cumhuriyet Bayramında bile bir çoğumuz çıkıp kutlamadik . Bugünlerde Atatürk'ü aşacagini iddia edenler önce ona ulaşabilmeleri gerek. Bugünlerde Atatürk'ün yolunda gittigini iddia edenler önce onu özümsemeleri gerek . Bugünlerde Atatürk'ü silebilecegini sananlarin akıllarından şüphe edilmesi gerek . Basta da dedigim gibi ,ecdat tarih yazmış, okuyun :))
NutukMustafa Kemal Atatürk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202334,4bin okunma
Puan vermedi·599 syf.·
2022 77. kitabı
Tarihsel açıdan tartışılmaya son derece açık ve taraflı bir kitap. Çünkü bazı komutanlar şiddetle eleştiriliyor hatta suçlanıyor. (Özellikle Rauf Orbay, Refet Bey ve Nurettin Paşa) Yakın tarihi merak edenler için mutlaka okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir eser. Ulusumuzun vahim durumunu ve harabelerden yeni bir ülkenin kuruluşunu telgrafhane çalışanlarının dahi ulusun geleceğini ne kadar çok etkilediğini özellikle de Atatürk'ün olayları, telgrafları ve antlaşma maddelerini vs. açıklayarak detaylı bir şekilde bize sunması tüm yaşananları onun kaleminden okumak üstünde yaşadığımız vatan toprağının ne kadar kıymetli olduğunu hatırlatıyor. Atatürk olayları anlatırken sık sık da, bizlere Türk gençliğine öğüt veriyor. Atatürk'ün en yakınındakilerin bile sık sık onu ne kadar yanılttığını görmek(Rauf Orbay), makam derdine düştüklerini görmek(Refet Bey) hepimiz için bir ders aslında. Okurken şaşırdığım o kadar çok nokta vardı ki hangisini yazsam karar veremedim; -Halide Edib ve Rauf Orbay'ın Amerikan mandası istemesi -Konya valisi Cemal Paşa'nın hainliği -Refik Halit Bey'in telgrafları alıkoyması İstanbul hükümetine çalışması -Savunma Bakanı Cemal Paşa'nın günümüz içişleri bakanına benzemesi -Yahya Kaptan'ın hükümet tarafından öldürülmesi ve eşinin iki yetimle kalması -BMM'nin dini bir açılışı olması -İnönü'nün genelkurmay başkanı olmasına gelen tepkiler -Atatürk'ün, Suphi Paşa ile yaşadığı anısı ve Cumalı Ordugâhı kitabını yazma hikayesi -Ahmet İzzet Paşa ve Salih Paşa'nın bencilliği -Nurettin Paşa'nın Bursa milletveki olmak için hazırlattığı yaşam öyküsünü Atatürk'ün 12 sayfa boyunca eleştirmesi
Tarih/Siyaset