Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ölüm Yok Korku Yok

Thich Nhât Hanh

Ölüm Yok Korku Yok Gönderileri

Ölüm Yok Korku Yok kitaplarını, Ölüm Yok Korku Yok sözleri ve alıntılarını, Ölüm Yok Korku Yok yazarlarını, Ölüm Yok Korku Yok yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birini seviyorsanız, o kişinin geçici olduğunu bilirsiniz.
Dün yıkandığımız nehirde bugün yıkandığımızda, nehir aynı nehir midir? Heraklitos "Bir nehre iki kere girilmez" demiştir. Bu doğrudur. Bugün nehrin suyu dün yıkandığımız nehrin suyundan tamamen farklıdır. Ama nehir aynıdır. Konfüçyüs, bir nehrin kenarında durup nehrin akışını izlerken şöyle demiştir: "Ah, nehir bu şekilde hiç bitmeden gece gündüz akıyor."
Reklam
Sebep açısından oldukça basit düşünürüz. Sadece tek bir sebebin bir şeyi oluşturmaya yetebileceğini düşünürüz. Derinlemesine bakma çalışmasıyla tek bir sebebin herhangi bir şeyi meydana getirmek için hiçbir zaman yeterli olmadığmı fark ederiz. Masayı meydana getiren tek kişi marangoz değildir. Eğer marangozun çivisi, testeresi, tahtası, zamanı ve mekânı, yiyecek yemeği, onu hayata getiren annesi ve babası ve daha birçok koşul olmasaydı masayı yaratamayacaktı. Sebepler aslında sonsuzdur.
Tanrı bizim gerçek doğamız olan doğumsuz ve ölümsüz doğadır. İşte, bu yüzden eğer Tanrı'ya, gerçek doğanıza güvenmeyi bilirseniz korku ve acılarınızdan kurtulursunuz.
Tezahür yok olmanın zıddı değildir, sadece şekil değiştirir. Hayatlarımızı ve kâinatı bir tezahür olarak algılamak, bize muazzam bir huzur verebilir. Eğer sevdiğiniz birini kaybettiğiniz için yas tutuyorsanız bu, derinlemesine bakmanız ve acmızı tedavi etmeniz için bir davetiyedir.
Elinizde bir kibrit varsa, ateş yakabilme koşuluna sahipsinizdir. Kibritle oluşturduğunuz alev uzun süre yanarsa kibriti de yakar. Kibrit ateşin oluşmasına yol açar ama ateş, kibriti de yakar. Geçicilik öğretisi de böyledir. Geçiciliğe dair aydınlanmış bir anlayışa sahip olmamıza yardımcı olur ve geçiciliğe dair fikrimizi yakacak olan şey geçiciliğe ilişkin kazandığımız içgörümüzdür.
Reklam
Bir şeyin var olduğunu ya da var olmadığını bize düşündüren şey, sahip olduğumuz var olma ve var olmama kavramlarıdır. Var olma ve var olmama kavramları gerçeğe uyarlanamaz.
Sevdiğiniz birini kaybettiğinizde acı çekersiniz, ama eğer derinlemesine bakmayı bilirseniz, kaybettiğiniz kişinin doğasının gerçekten doğumsuz ve ölümsüz bir doğa olduğunu anlama şansına sahipsinizdir. Sadece tezahür vardır ve de başka bir tezahürün oluşması için tezahürün kesilmesi vardır.
Koşullar yeterli olduğunda şeyler tezahür eder. Koşullar yeterli olmadığında şeyler geri çekilir ve yeniden tezahür etmek için doğru zamanı beklerler.
Reklam
"Gerçekten düşünülecek sadece iki tane mi seçenek var: sonsuz bir ruha inanmak mı yoksa yok oluş mu?" diye sorarak durdum. Sonsuz hayata olan inançtan şüphe duyarak ve yok olma fikrinden ödü koparak, hayatımı arka planda bir tür kozmik gürültüyle ağır bir korku içerisinde yaşadım.
145 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Yaşam Üzerine Budizmce Felsefe Yapma
Kitap insanı düşünmeye sevk ediyor. Doğmak ve ölmek üzerine düşünürken size farklı bir bakış açısı sunuyor. Bir nevi budizmce felsefe yapıyorsunuz. Varlığı, var olmayı tartışıyorsunuz. Yaşam, yaşamak, doğmak ve ölmek üzerine düşünen, felsefeyle ilgilenen herkese tavsiye ederim. Eğer ölüme Batı merkezli (Heidegger, Kant, Antik Yunan vb filozofların gözüyle) baktıysanız bir de Doğu'dan bakın derim.
Ölüm Yok Korku Yok
Ölüm Yok Korku YokThich Nhât Hanh · Okyanus Yayıncılık · 201333 okunma
97 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.