Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir İngiliz Denizci Subayının Çanakkale Günlüğü

Ölümün Seyir Defteri

John Monaghan
Bu kitapta çevirisi yayımlanan eser; Çanakkale Savaşı sırasında "Loch Broom" adındaki bir mayın tarama gemisinde görev yapan İngiliz mühendis John Monaghan'ın tuttuğu savaş günlüğüdür. Günlük, 15 Mart-28 Haziran 1915 tarihleri arasında, savaşın en zor sayılabilecek sürecini kapsamaktadır. Çanakkale Muharebeleri'nin 100. Yıldönümünde, savaşa bir de onların gözünden bakalım… "Gemilerimiz belirli aralıklarla Türkleri ağır şekilde bombalıyordu. Özellikle bu kadar ağır bombardıman halindeyken bizi nasıl görebildiklerini bilmiyorduk. Avustralyalılara ateş ettiklerinde, nereye ateş edeceklerini biliyorlardı. Ayrıca bugün oldukça fazla takviye kuvvetimiz geldi... O kadar da kötü durumda olmamamız gerekirdi zira daha büyük silahlarımız vardı ve denizcilerimiz gerçek birer savaşçıydı." "T.J.C'nin Kaptanı… 25 yılı aşkın deneyimi vardı. Bizlere, şu son sekiz gündeki gibi bir taarruz daha önce hiç görmediğini söyledi. Bugünün, 2 Mayıs'ın izlerini gelecekte duyacağımıza eminim. Bunu yazıyorum ve şu an hâlâ silah sesleri kulaklarımdan gitmiyor. Bunun belki birazını yaşamayı istemiştim ama bu kadarı artık çok fazla geliyor. Herkesin aklında aynı şey var. Yarının ne getireceğini kimse bilmiyor." (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
John Monaghan
John Monaghan
Çevirmen:
Yasemin Çetin
Yasemin Çetin
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 124Basım Tarihi: 2015Yayınevi: Yeditepe Yayınevi
ISBN: 9786055200756Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
124 syf.
9/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Günlük 15 Mart -28 Haziran 1915 tarihleri arasında ,savaşın en zor sayılabilecek sürecini kapsıyor.John Monaghan son sayfayı yazdığında yaralıydı.O yüzden son sayfada kan izlerini görmek mümkündür.Bir Türk olarak özellikle son sayfalarında daha bir gurur duysam da John Monaghan ,Gazi Mustafa Kemal’in de ifade ettiği gibi artık Türk topraklarının bir evladı olarak Çanakkale‘de yatmaktadır.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
Reklam
124 syf.
7/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Şimdiye kadar hep kendi açımızdan baktık neredeyse tarihin en kanlı savaşı Çanakkale'ye. Bu eser karşı tarafın gözünden bakmamıza; sanki karşı tarafın gemilerinin içindeymişcesine bir hisse olanak tanıyor. Genel olarak okuması keyifli bir kitaptı. Karşı taraftan bakmak farklı bir deneyim oldu benim için. Zaman zaman başarılı olacaklarını hissettiklerini yazmış ne yalan söyleyeyim bir gülünç gelmedi değil neyse yine de hak veriyorum onlara çünkü daha o zaman Çanakkale'nin geçilemeyeceğini bilmiyorlardı. Savaş her iki taraf içinde kanlı ve acı verici. Fakat yine de bu onların o gün içinde bizim topraklarımızda olmalarına bir açıklama getiremiyor. Bugün yine Türk olmanın gururunu bütün hücrelerimde hissediyorum. Alıntılar # 26 Nisan [1915] Türklere dünyayı cehenneme çeviriyorduk. (syf.24) # 2 Mayıs [1915] T.J.C'nin Kaptanı bizimle ... Bizlere son sekiz gündeki gibi bir taarruz daha önce hiç görmediğini söyledi. (syf.30) # 20 Mayıs [1915] Gemilerimiz belli aralıklarla Türkleri ağır şekilde bombalıyordu. Özellikle bu kadar ağır bombardıman halindeyken bizi nasıl görebildiklerini bilmiyorduk. Avustralyalılara ateş ettiklerinde, nereye ateş edeceklerini biliyorlardı... O kadar da kötü durumda olmamamız gerekirdi zira daha büyük silahlarımız vardı ve denizcilerimiz gerçek birer savaşçıydı. (syf.54)
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
124 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
Bu eser sayesinde, tarihe geçmiş bir savaşı bir de karşı tarafın gözünden izleme fırsatı buluyorsunuz. Savaşlara her zaman hümanizmin penceresinden bakmaya çalışmışımdır. Birileri çıkarları için, emperyalizm ateşleri yakıyor. Sonucunda ise ateşi yakan el değil de hayatlarının baharında körpecik gençler tutuşuyor, o ateş en sonunda ailelerinin ocaklarına düşüyor... "Hayatlarının baharında, en parlak zamanlarında hayatlarını öylece veriyorlardı..." diyor günlüğün sahibi John Monaghan. Bizde ise bunu şöyle dile getirmiş İhsan Ozanoğlu: "Kimimiz nişanlı kimimiz evli off gençliğim eyvah!" İşte iki taraftan da dile getirilmiş bu sözler ne demek istediğimi anlatıyor. Ama en nihayetinde her milli şuura sahip Türk evladı gibi burada da hümanizmi bir kenarı bırakarak,topraklarını savunurken hayatını kaybeden binlerce şehidimize yas tutuyorsunuz. Allah hepsinin mekanını cennet eylesin. Tüm bunlardan bağımsız olarak kitap hakkında olumsuz bazı düşüncelerim var. Yazar, Elinde "günlük" gibi değerli birincil el kaynak varken, bu günlüğü sadece çevrip bırakmayı tercih etmiş. Oysa böylesine önemli bir belgenin altına tarihi bilgiler içeren parantezler açılabilirdi diye düşünüyorum. Ve ve ayrıca kitaplarda genel olarak en çok muzdarip olduğum konu ise yine ve yeniden yazım yanlışları :) o kadar fazlalar ki sevgili editööör sevgili editör diyorum:)) İncelemeyi yazardan bir cümle ile sonlandırmak istiyorum: "21 Ağustos 1915'te hayata gözlerini yuman John Monaghan, Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği gibi artık Türk topraklarının bir evladı olarak Çanakkale'de yatmaktadır." Ruhları şad olsun.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
124 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ölümün Seyir Defteri
Çanakkale Deniz Savaşı’nı bir İngiliz askerinin gözüyle savaşın birde onların tarafından bir günlük tarzında olan kitapla anlatımıdır. Kitapta yazar bir deniz askeridir yani bizden tabiriyle bir Levent’tir. Gemideki askerlerin durumu, savaşın seyri, yaralı askerler ve daha nicelerinden bahsetmektedir. Bir araştırma sonucu meydana gelen bu eser Biz
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
Reklam
124 syf.
5/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Günlük 15 Mart 1915'ten başlayarak 28 Haziran 1915'e kadar devam ediyor.Fakat 15 Mart tarihinde günlüğü yazan kişi Çanakkale sularında değil.Yani Çanakkale'nin Deniz Zaferi kısmında bu bölgenin çok uzağında.Yazar alana geldiğinde ön cepheler de değil.Cephelere askeri malzeme ve yiyecek taşıyan ve zaman zaman da görevli olduğu gemide denizaltılara karşı büyük gemilerin korunması amacı ile kalkan görevinde bulunuyor. Savaşın ikmal kısmında olduğu için,ön cephelerde neler olduğunu tam bilmemekle birlikte gelen onca yaralı ve telef olan hayvana karşı,savaşın kendi aleyhlerinde devam ettiğini sanan fakat her gün içten içe de bazı cümleleri ile başarısızlıklarını ele vermekten kendini kurtaramıyor.Savaş hakkında tam bilgisi olmadığını başlarda görebiliyorsunuz.Türk tarafından atılan topların isabetsiz olduğunu en iyi nişancıların kendilerinde olduğunu kaleme alıyor.Evet onlar iyi olan şeyler toplarının uzun menzili fakat gemileri Türk menzillerine girdiklerinde nasıl battığını da sanırsam istem dışı da olsa yazmak zorundan kalıyor. Şimdi birçok hatırat var bu konuda hem Türk hem yabancıların fakat bu hatırat savaşın tam içersin de olan bir yabancının hatıratı değil o yüzden oldukça eksik ve her gün tekrarlanan işlerden oluşan bir hatırat vücuda gelmiş.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
124 syf.
6/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Kitap deniz savaşının ilk günlerinde İngilitere'de olan bir deniz subayının Çanakkale'ye geliş yolculuğu ile başlıyor. Genel olarak bir taarruz gemisi olmayan gemisi içerisindeki subay ikmal ile ilgileniyor. Kitabın başlığı ve kapak sizi aldatabilir.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
124 syf.
2/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Çanakkale Cephesi
Editörler ne işe yarıyor? İnsan eline alıp bakmaz mı baskıya, imla hataları ve yazım yanlışları ile dolu bir kitap. Konu olarak dikkat çekici farklı bir yaklaşımla Çanakkale ye bakmak insanı cezbediyor. Hatıra ve anı sevenler için güzel bir kitap.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
124 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Geçen bizim taraftan birinin aynı bu tarz bir Çanakkale Savaş günlüğünü okumuştum. Ona da yorum yazmıştım. Bu sefer, denizin öbür tarafından, düşmandan birinin günlüğünü okudum. Ama bu şahıs gemide çalışmış bizimki karacıydı. Onun için biraz daha farklı. Bir gün bu gemi, diğer gün öbür gemi, gitmiş gelmiş. Denizci olduğu için Seyit Onbaşı'nın olayı aklıma geliyor. Onun vurduğu gemide olmadığı için şanslıymış. Bizimkilerin bombardıman zamanları harbi işleri zormuş. Sıkıntı abi. Savaş yani, her iki taraf içinde zor.
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
Reklam
3/10 puan verdi
Çok sayıda yazım yanlışlarının olduğu, yer isimlerinin [Falmorth, Famouth, Falmouth] yanlış yazılması, H.M.S yazılması gereken yerde H.H.S yazılması gibi.. Kitabı okurken bir özensizlik hissediyorsunuz. Bu tarz tarihi kitaplarda sadece tercüme yapmak yeterli değil, dipnotlar ile birlikte bazı bilgilerin de verilmesi gerekli diye düşünüyorum. Bu konuda editörün çok başarılı bir iş çıkardığını düşünmüyorum. Bu kitabın Bu şekilde yayınlanması çok büyük bir hata. Ne yazık ki tavsiye edemiyorum
Ölümün Seyir Defteri
Ölümün Seyir DefteriJohn Monaghan · Yeditepe Yayınevi · 201562 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.