Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öncelikli Meseleler Fıkhı

Yusuf el-Karadavi

Öncelikli Meseleler Fıkhı Sözleri ve Alıntıları

Öncelikli Meseleler Fıkhı sözleri ve alıntılarını, Öncelikli Meseleler Fıkhı kitap alıntılarını, Öncelikli Meseleler Fıkhı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
NİTELİĞİ NİCELİĞİN ÖNÜNE GEÇİRMEK
Ahmed b. Hanbel ve Ebû Davud'un Sevban'dan nakletti: "Yakında, aç kurtların sofralarına saldırdığı gibi, her taraftan bir takım ümmetler üzerinize üşüşecektir". Sahabe: "Ya Resulellah, o gün biz azınlık mı olacağız ki, üzerimize üşüşecekler?", diye sorunca Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Aksine siz (sayıca) çok olacaksınız, fakat selin üzerindeki köpük gibi olacaksınız, Allah düşmanlarınızın kalbinden sizin korkunuzu (mehabetinizi) çekip alacak ve kalplerinize vehen yerleştirecek". Sahabe dedi ki: "Vehen" nedir, yâ Resulellah? Hz. Peygamber de: "Dünyayı sevmek ve ölümden hoşlanmamaktır" buyurdu"61
Sayfa 58 - Ebû Dâvud, Melähim, 5, hadis no: 4297; Suyuti, el-Câmiu's-sağir, 8183.Kitabı okudu
Bizler, her şeyde niceliğe, çokluğa, binler ve milyonlarla ifade edilen rakamlan öne çıkarmaya çok meraklıyızdır. Bu çokluğun ötesindeki şey ve bu rakamların taşıdığı anlam çoğu kere bizi ilgilendirmez.
Reklam
"Hakkı söylemediğiniz zaman sizde hayır yoktur, söylediğinizi dinlemediğimiz zaman zaman da bizde hayır yoktur."
Sayfa 66 - Nida YayıncılıkKitabı okudu
Şüphesiz hac vecibesini yerine getirmek ve hac mevsimini boş geçirmemek de tartışma götürmez bir farzdır. Fakat bunu fazla masrafa katlanmaları gerekmeyen Mekke-Medine halkı ile onların etrafındakiler yerine getirebilir.
Sayfa 28 - Nida YayıncılıkKitabı okudu
Bosna'yı kurtarmak şüphesiz hac farizasından önce gelir!
Sayfa 27 - Nida YayıncılıkKitabı okudu
Çubuk eğri olunca gölge nasıl düzgün olur? Seyyid kutup
Sayfa 318Kitabı okudu
Reklam
Ebu Hureyre ra şöyle demiştir Rasulullah ashabindan bir kişi için de tatlı su pınarı bulunan bir dagin yanından geçmişti Burası çok hoşuma gitti ve Keşke insanlardan ayrılıp şu dag kısıginda otursam yani burada kendimi ibadete versem fakat peygamberden izin almadan bunu asla yapamam dedi sonra arzusunu peygambere bildirdi peygamber şöyle buyurdu böyle bir şey yapma zira sizden birinizin Allah yolunda çalışıp gayret göstermesi evinde oturup 70 sene namaz kılmasından daha faziletlidir Allah'ın sizi bağışlamasını ve sizi cennetine sokmasıni istemez misiniz O halde Allah yolunda cihada çıkınız kim devenin sağılacağı kadar bir süre Allah yolunda cihad ederse mutlaka cennete girer Bundan dolayi pek cok hadiste ilmin ibadete üstün olduğu ifade edilmiştir cünkü ibadetin yararı onu yapana aitken ilmin faydası bütün insanlara aittir
Sayfa 122Kitabı okudu
Hz Peygamber kendi döneminde fetva vermekte acele edenleri şiddetli yadırgamışti çünkü onlar yaralı olan birisinin cünup olması üzerine yarasını dikkate almadan kendisine gusül alması yönünde fetva vermişler ve ölümüne sebep olmuşlardı bunun üzerine peygamber şöyle buyurmuştur onu öldürdüler Allah da onların canını alsın Madem bilmiyorlardı o halde sorsalardı bilgisizliğin şifası sormaktır söz konusu kişinin teyemmüm yapması yeterliydi
Okumak ilmin anahtarıdır ameli ifade eden ayetler daha sonra nazil olmustur
Amel (Uygulama) Sahasındaki Öncelikler
Bu gün müslüman milletlerin en çok muhtaç olduğu şey gelişmiş teknoloji, çağa onun ilmiyle silahlanmış olarak girmek, ondan habersiz ve geri kalmış olmamaktır. Zira ümmet, Allah'ın kendisine ikram ettiği ve kendisine olan nimetini onunla tamamladığı İslam mesajını, çağın araçları ve silahlan konusunda başkasına muhtaç olarak yürütemez ve onun davetini dünyaya taşıyamaz. "O halde bu gayeyi gerçekleştirecek, İslam'a kökleri derin ve dalları uzun mükemmel bir medeniyet olduğu günlerdeki evrensel konumunu yeniden iade edecek olan yöntemleri ve eğitim sistemlerini geliştirmek gerekmektedir. Aynı zamanda müslümanların gözü ileride olmalıdır. Onlar geleceğe İslam'ın onlardan istediği yörüngeden bakmalı, müslümanların arayıp sorduğu ve inanç, sistem ve medeniyet olarak dünyanın aradığı bilgi seviyesine sahip olmalıdırlar.
Sayfa 138 - NidaKitabı okudu
Reklam
Fakat bugün Müslümanlar gerçekten de son derece ihmalkârdırlar. Dolayısıyla da yeryüzü milletlerinin İslam'ı bilmemelerinden sorumludurlar.
Sayfa 109 - Nida YayıncılıkKitabı okudu
Maslahatların üç temel aşaması:
Zaruri maslahatlar; kendileri olmadan yaşama imkânı bulunmayan şeylerdir. Hâci maslahatlar; kendileri olmadan da yaşanabilen ancak zorluk ve meşakkat çekilen hususlardır. Tahsini maslahatlar ise; hayatı güzelleştiren ve süsleyen şeylerdir. Örfte biz bunlara "kemâliyyât" adı veririz.
Sayfa 40 - Maslahatlar Arasındaki DengeKitabı okudu
Bir amel bir zaman daha faziletli iken başka bir zaman daha az faziletli, bir durumda tercihe şâyan iken başka bir durumda tercih edilmez olabilir. Fakat söz konusu kimseler, ilim ve fıkıh ilgilerinin azlığı sebebiyle bu iki zaman arasındaki farkı anlayamaz ve iki durumu birbirinden ayıramazlar.
Sayfa 25 - Günümüzde Dindarların Önceliler Fıkhını ihlaliKitabı okudu
Bir gün ibni Mesud (r.a) ağaca çıkmış, son derece ince ve zayıf olan baldırları gözükmüştü. Bunu gören sahabilerden bazıları gülmüş, bunun üzerine de Hz peygamber (sav) şöyle buyurmuştu: "baldırlarının ince oluşuna mı gülüyorsunuz, canım elinde olan Allah'a yemin olsun ki, elbette o baldırlar mizanda Uhut dağından daha ağırdır." |Ebu davud
İmam Gazali, kendi dönemindekileri, eğitim görenlerin çoğunluğunun fıkıh ve benzeri ilimlere yönelmeleri dolayısıyla yadırgamıştır. O dönem öyle bir dönem ki, Müslüman memleketlerinde sadece Yahudi veya hıristiyan Doktorlar var, müslüman kadın ve erkeklerin tedavisi onlara teslim, canlar ve mahremiyetler onların önüne konuluyor, oruç tutanın orucunu bozması ve yaralının teyemmüm yapması gibi dini işlerle ilgili hükümler ise onlardan alınıyordu!
867 öğeden 361 ile 375 arasındakiler gösteriliyor.