Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Felsefe Tarihi 2

Ortaçağ Felsefesi

Ahmet Cevizci

Ortaçağ Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Ortaçağ Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Ortaçağ Felsefesi kitap alıntılarını, Ortaçağ Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
En İyi Yönetim Biçimi Olarak Monarşi "Aquinalı Thomas"
Her zaman en iyi yönetimi takip eden doğa sadece tek bir ilke tanıdığına göre, doğayı taklit eden bir sanat eserinin değeri ve başarısı da ona benzediği ölçüde artar. Başka bir deyişle, tıpkı doğanın tek bir ilke tanıması gibi, tabiat örnek alınarak oluşturulan bir eser olarak devlet de, en iyi tek bir kişi tarafından yönetilir.
Sayfa 526Kitabı okudu
Aziz Augustinus
Ne kadar şüphe edersem edeyim, şüphe ettiğim zaman, var olan biri olarak kendimin bilincinde olurum. Bildiğimi düşündüğüm zaman aldanabilsem dahi, yine de aldanabilmek için var olmam gerekir.
Reklam
Tanrı - Evren İlişkisi
Tanrı mutlak anlamda birdir, oysa evren tam bir çokluk ve çeşitlilik sergiler. Evrenin doğrudan ilahi yaratma ile meydana geldiği kabul edilecek olursa, o zaman Tanrı'nın özünde de çok bulunduğu düşünülebilir ve bu durum onun mutlak birliği ilkesine ters düşer.
Sayfa 229Kitabı okudu
Ortaçağ felsefesi, varlığın en yüksek düzeyi Tanrı, en aşağı düzeyde şekilsiz madde olacak şekilde, hiyerarşik bir tarzda düzenlenmiş bir evren, Tanrı'dan maddeye kadar uzanan büyük bir varlık zinciri olarak tasarlanmıştı. Büyük ölçüde Platon ve Plotinos' tan miras alınan bu hiyerarşik evren görüşüne, ortaçağda dini bir renk ve anlam verildi.
Aziz Justinus, erdemin iyi ve güzel bir şey olduğunu anlayabilen insan ruhunun Tanrı'yı doğal olarak kavrayabileceğini düşünüyordu.
Erdem devleti bir hayaldir ve yakın gelecekte insanlığın üzerine böyle bir güneşin doğma ihtimali gözükmemektedir. Filozofun siyasi bir rol üstlenmesi de ihtimal dahilinde değildir. Bu nedenle en doğrusu münzeviliktir. Birey toplumdan mümkün olduğu ölçüde uzak durmalı, kaçınılmaz haller dışında toplumla temas kurmamalıdır. İbn Bacce
Sayfa 356Kitabı okudu
Reklam
Dine bağlanmaya yol açan sebeplerin başında taklit, alışkanlık, ananecilik, tembellik, baskı ve hadislerin meydana getirdiği korku bulunmaktadır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Kötülük problemi
Kötülük, yaratılmış iradenin, Tanrı'ya yüz çevirmesinin, sonsuz Tanrı'dan uzaklaşmasının bir sonucudur.
Hakikatin Birliği "Farabi"
Din ile felsefe arasındaki söz konusu uyuşma veya ahenk öğretisi esasen iki ana hususa dayanmaktaydı. Bunlardan birincisi, Peripatetik veya Aristotelesçi felsefeyi yeniden ele alırken, ona Platonik bir elbise biçmekten oluşuyordu. Farabi'ye göre, felsefe ancak böylelikle yani Aristoteles'in felsefesi Platonik elbise içine sokulduğu zaman, temel İslami inançlarla çok daha uyumlu hale getirebilirdi. İkincisi ise dini hakikatleri felsefi bir yoruma tabi tutmaktan meydana geliyordu. Nitekim o, felsefeyi dini bir şekilde ortaya koyarken, dinide felsefeleştirdi. Ayrı doğrultularda birbiriyle çakışacak şekilde ilerleyen bu iki disiplin, hakikatin birliği altında, en nihayetinde birbiriyle örtüşür.
Sayfa 215Kitabı okudu
İslam Doğalcılığı: Razi
Razi' ye göre, filozof olmak, hakikate sahip olmak değil; yolda, hakikat yolunda olmaktır.
Sayfa 193Kitabı okudu
61 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.