Alp Börü

15 Ekim 2024
Yengi Yayınları

2025 49. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Bekir Sevik kaleminden Orun 2 kitabının yorumu ile geldim Nisan ayının ilk kitabı 2024 yılı basımlı 287 sayfalık bir kitap🩶 "Börü'nün sessiz kaldığı yerde itler çakallar volta atar, bilmezler ki Börü sessizliğini bozarsa kıyamet kopar..." Alp Börü üçlemesinin ikinci kitabı ORUN; •Tanrı Dağları'nda zorlu şartlar altında hayatta kalarak büyümüş olan Tulpar, kardaşlarıyla çıktığı zorlu yolda öcünü alıp, Hulagu'nun başını obaya getirmişti. Ama Börteçine'yi ve cenk meydanında tanıdığı Oray Yüzbaşı'yı uçmağa uğurlamıştı. •Leylek Obası'na geri dönmüştü ama Oray Yüzbaşı'nın kendisine emanet verdiği bitigi Oğuz Kağan'a ulaştırması gerekiyordu. Bozkır onu geri çağırıyordu. Bitigi ulaştırmak, obaya geri dönmek elbet kolay olmayacaktı. Kaç bahar geçecek onu sadece Tanrı biliyordu... •Tulpar Orunlu bir batur olarak emrindeki Börüler ile bu kez Tung-hu'larla cenk edecekti. Büyük Duvar'a kadar nam ve korku salmaya devam eden Börüler, Oğuz Kağan'ın emriyle düzenli ordu altında adının Turan Taktiği olan yeni bir taktikle Tung-hu'ları tamuya gönderecek, Tung-hu Hükümdarı Fernon'un başını ise bizzat Oğuz Kağan alacaktı. Tanrı Türk'e kut versin... •Oğuz Kağan Türkleri bir çatı altında toplamaya yemin etmişti... Sırada Büyük Duvar vardı. Leylek Obası'na dönen Tulpar Yüzbaşı ve Börüler sessizce Oğuz Kağan'dan gelecek görevi bekleyeme başlamışlardı.. Bütün acun Türk'le uğraşmanın ne demek olduğunu görecekti... •Türk mitolojisi ve tarihi unsurlarıyla zenginleştirilmiş, kahramanlık, mücadele, intikam ve kararlılık gibi temaları ile muazzam yer mekan karakter betimlemeleri ile Türk töresine dair gelenekleri ve dili ile hem duygulandıracak hem de gururlandıracak epik bir roman. Yazarımızın kalemine sağlık🩶 Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum
2025 74. kitabı
Bozkırın rüzgârı yüzünüze vururken, Ötüken’in büyüleyici kokusunu içinize çekin; çünkü bu hikâye sizi yalnızca bir romanın sayfalarına değil, Türk ruhunun derinliklerine taşıyacak. @bekirsevik28 in kaleminden doğan #alpbörüorun sadece bir roman değil, aynı zamanda Türk ruhunun, kahramanlığın ve kültürel mirasımızın bir yankısıdır. İlk kitabın ardından, Tulpar’ın bireysel öfkesinden sıyrılarak halkı için savaşan bir lider haline dönüşmesini anlatan bu eser, okuyucuyu büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. kahraman Tulpar’ın Leylek Obası’na dönüşüyle başlıyor hikayemiz. Hulagu’dan aldığı intikamla geçmişin ağır yükünü bir nebze hafifletmiş olan Tulpar, bu kez çok daha büyük bir sorumlulukla yüzleşiyor. Esir Oray Yüzbaşı’nın Tulpar’a emanet ettiği mektup, onu Oğuz Kağan’a götüren bir yolculuğa çıkarıyor. Ancak bu yolculuk, sadece fiziksel bir görev değil; Tulpar’ın liderlik vasıflarını, cesaretini ve halkına duyduğu bağlılığı güçlendiren bir dönüşüm süreci. Oğuz Kağan’ın hayali, Türk halkını tek bir çatı altında birleştirmek ve Türk topraklarına göz diken düşmanlara karşı zafer kazanmaktır. Börüler’in zorlu sınavlardan geçerek birliğini güçlendirmesi, bu hayalin gerçekleşmesi yolunda en önemli adımlardan biri oluyor. Fernon’un ordularıyla girişilen savaş, hem çetin mücadele sahneleri hem de Türk’ün kararlılığıyla hikâyeyi epik bir destana dönüştürüyor. Kitabın edebi dili, okuyucuyu Ötüken’in büyüleyici atmosferine taşırken, hikâyeye duygu dolu bir derinlik kazandırıyor. Yazarın kullandığı zengin kelime hazinesi ve Türk mitolojisine hakimiyeti, hikâyeyi sıradan bir macera olmaktan çok öteye taşımış. Ötüken’in baharını muştulayan alıç ağaçlarının kokusu, bozkırda yankılanan Börü ulumaları ve atların toynaklarının yankılandığı savaş meydanları, okuyucuyu adeta zamanda bir
2025 38. kitabı
Herkese Selamlar Serinin ikinci kısmıda ilk kitap macera ve oldukça akıcı idi. Tulpar Leylek obasından Hun kağanlığına gitmiş orada bir süre eğitim görmüştür. Çok önemli bir görev vereceklerini üç haftalığına kendi obasına geri dönmesini isterler. Tulpar obasına dönünce sevinçle karşılanır sevdiği kız Bürçe’yide çok özlemişti. Birlikte vakit geçirdikten sonra Oğuz Kağan’ın verdiği buyruğu yerine getirmek için yanına arkadaşlarını alarak yola koyuldu. Hun kağanlığında erler bir sınanmaya yani tutulmuş başarısız olanlar elenmiş geri kalanlar ise Tulpar’ın altında er olarak göreve devam edeceklerdi. Bu arada pusuya düşürmüşleri Tung -hu hükümdarı Fernon’un askerlerini. Bu savaş aslında başlarına Oğuz Kağan’ın gelmesini istemedikleri için börüleri ve askerleri öldürüp başa geçmek için başlamıştı. Ama daha ilk elli erde başarısız olmuşlar börüler galip gelmişti. Obalarda savaş olmaya devam ederken Oğuz Kağan’ın evdeşi Gökçe Hatun’u rehin almıştı Tung-Hu’lar. Şimdi börülerin görevi Gökçe Hatun’u kurtarmaktı. Bu zorlu mücadelede Türk askerleri ve Tung-Hu’lar arasında kıran kırana bir savaş okuyoruz. Ben eseri çok beğendim ve keyif alarak okudum. Kitapla Kalın…
2025 59. kitabı
ALP BÖRÜ 2 : ORUN . Serinin ikinci kitabı son hız devam ediyor arkadaşlar. Tulpar obasına kavuşmuş ve Hulagu ile çarpışmıştı. Şimdi sırada görevini tamamlamak vardı. Mektubu yerine ulaştırmak. Peki, bu karşılaşma sonrası Oğuz Kağan planını uygulamak için hareket edebilecek miydi? Türkler tek sancak da birleşebilecek miydi? Tulpar ve Börüler, Oğuz Kağan dan gelecek emri beklerken tüm acuna Türkün gücünü göstermenin zamanı geliyordu. Öncelikle " orun " kelimesini açıklamak isterim ki, ne kadar anlamlı bir kitap adı olduğunu kavrayalım. Özellikle Göktürkler ve Uygurlar zamanında kullanılan "orun" kelimesi, hükümdarların ya da yüksek rütbeli kişilerin resmi oturdukları yerleri tanımlamak için kullanılmaktadır. İlk kitapta tanıştığımız karakterlerin gelişimine şahitlik ederken #orun da, sadece bir savaşçı olmayıp kendi içinde de savaşan #alpbörü nün içsel çalışmalarına da eşlik ediyoruz. "Orun"da ölümle yaşam arasındaki sınır, fiziksel dünyayla ruhani âlem arasındaki denge, kahramanlıkla kader arasındaki çatışmalar ön planda. Bu atmosfer için Türk mitolojisi, Şamanizm ve eski Türklerin ölüm algısından yararlanıldığı vurucu sahnelere gebe. Börü’nün ruhani yolculuğunda bir rehber olan Orman Ana; sadakat ve kardeşlik kavramlarının canlı temsilcisi olan ve Börü’nün en yakın dostu; kitabın karanlık yüzü, Börü'nün hem fiziksel hem ruhsal düşmanı olan Kara Böri ve tabiki Bürçe . Enfes betimlemeler, Türklük damarımızı azdıran satırlar ve her şart ve koşulda gücümüzü ortaya koymanın inancı. Bir solukta okunan, her satırıyla heyecan yaratan ve yine merak dolu bir beklenti ile sonlanan #alpbörüorun . Ben hemen üçüncü kitaba koşarken, sizler de bir an önce koşup alın bu seriyi. İnanın pişman olmayacaksınız . .
2025 40. kitabı
Alp Börü serisinin 2.ci kitabı Orun ile macera devam ediyor. Seri Macera dolu bir tarihi kurgu. 1.ci kitabın sonunda Tulpar kardeş yerine koyduğu Börü yani Bötrecine'nin ölümü ile yıkılır, onun emanet ettiği yavrusunu yanına alır ve sahiplenir. Oğuz Kağan'a teslim etmesi gereken bir emaneti vardı ve 2.ci kitapta buradan devam ediyor. Bu kitapta Burkay, Pars ve Tuğberk'in yakın dostluklarına hayran kaldım. Uzun bir yolculuktan sonra Tulpar, Oğuz Kağan ile tanışıyor. Oğuz Kağan, Tulpar ve Ekibi Börüler'in adını çokça duyduğunu dile getirip ve ona ordusuna katılmayı teklif eder. Görevi memnuniyetle kabul eden Tulpar vedalaşmak için obasına geri gönderilir. 1.ci kitaptan tanıdığımız hırçın kız, dişi kurt Bürçe ile aralarındaki sevgi bu kitapta daha da güçlenir ve döndüğünde her şeyi netleştirir, toy kurulur ve evlenirler. Bürçe Tulpar'ı Ordu'ya hüzünlü ve gururlu bir şekilde yolcu eder. Tulpar ve Börüler'i orduya katılır. Zorlu sınavlardan geçerek en iyi savaşçılardan oluşan 99 kişilik bir birlik kurulur ve Oğuz Kağan tarafından gizli göreve gönderilirler. Sınırda Türk obalarını rahat bırakmayan Tung-hu askerleri ile uğraşmak zorunda kalırlar. Kitabın sürükleyici kurgusu, temposu ve aksiyonu okuyucuyu hep canlı tutuyor. Yazar Savaş sahnelerini o kadar çok detaylı yazmış ki okurken hep bir heyecan, merak ve yüksek aksiyon hissettiriyor okuyucuya. Kitabın sonlarında Tempo daha çok yükseliyor, her bir karaktere o kadar çok bağlanıyorsunuz ki aldıkları her yarada sizin de canınız acıyor. Ben özellikle Bögü binbaşı'nın ölüm sahnesinde çok etkilendim. Yani insanın tüyleri diken diken oluyor cümleye dökemiyorum. Kesinlikle okuyup yaşamınız gerekiyor bu duyguları. Ben hiç vakit kaybetmeden 3.cü kitaba başlıyorum çünkü 3.cü kitapta Tulpar ve Börüler'i çok daha çetin savaşlar
2025 6. kitabı
#alpbörüorun serinin ikinci kitabı.Macera kaldığı yerden devam ediyor.İlk kitapta Hulagu'dan intikam alıyor ve hiç görmediği İzgi abasına kavuşuyordu. .Börteçine ağır yaralanmış ve yavru Börü'yü Tulpar 'a emanet eder ve uçmağa varır.Büyük bir üzüntü ile Leylek Obası'na varır.Oray yüzbaşının kendisine emanet ettiği mektup için yola çıkması gerekiyordur.Obada Bütçe ile yakınlaşır ve evdeş olur.Mektup Oğuz Kağan 'a ulaştırılması gerekmektedir.OğuzKağan'ın Türk birliklerini bir araya toplamak gibi büyük bir hayali vardır.Mektup kendisine ulaştıktan sonra Oğuz Kağan Tulpar 'ı sınava tabi tutar.Büyük ve zorlu bir sınavı geçen Tulpar Börülerin başı olur(yüzbaşı) Türklere Savaş açan Fernon'a karşı savaşacaklardır.Büyük bir mücadele ve nefis bir kitap bizleri bekliyor.Devamı gelecek... . ."Ötüken,alıç ağacı çiçeklerinin acunu saran eşsiz kokusuyla ilkbahar 'ı muştularken,bu kokuyu içine çeken her kişi ardından bir de oh çekiyordu.Dağlar ve ovalar üstünde biten gökşin otlar ve rengarenk çiçeklerle gökkuşağını andırırken,sanki güzellik yarışına tutuşmuşlardı.Bu güzelliklerin arasında gezen türlü kuşlar,ötüşleriyle sanki neşeli birer yır seslendiriyorlardı." . ."Börü 'nün sessiz kaldığı yerde itler çakallar volta atar, bilmezler ki Börü sessizliğini bozarsa kıyamet kopar..." . ."Börüler ordunun yanına geldiğinde, ordu tarafından her biri adeta birer kahraman gibi karşılandılar. . .@bekirsevik28 Semra @yazardileknazlioglu @yengi.yayinlari #alpbörüorun #engelsizokurlaokuyoruz #bozkır #börü
2025 91. kitabı
Alp börü serisinin 2. Si olan Orun ile geldim. Peki Orun nedir derseniz ? Orta Asya Türk devletlerinde ülkenin hanedan tarafından paylaştırılması sonucu ortaya çıkan idari yapıya ülüş denir. Orun ise özel yer şeklinde bir anlama sahiptir yani Özel yer,Makam, mevki, mansıp ve mesnet manasına gelmektedir. İlk kitapta kutlama anında saldırıya uğrayıp hüzün yaşanmış ve Tulpar’ın ailesini katledenlere karşı duyduğu öfke ve intikam duygusu içinde kan ve acıyla iç içe gecmiş hayata ortak olurken Hulagu’dan aldığı intikamla obasına gururla dönen Tulpar’ın hikâyesi, bu defa çok daha büyük bir sorumlulukla devam ediyor. Yüzbaşı rütbesi alan Tulpar'ın liderlik vasıfları, sorumluluk duygusu ve karşılaştığı zorluklar karşısındaki içsel mücadelesi de önemli bir yer tutuyor. Emrindeki Börüler'i zafere taşırken kendi kişisel gelişimini de tamamlıyor. Geçmişinden gelen izler veya aldığı zor kararlar onu zaman zaman içsel çatışmalara sürüklerken, zorlu talimlerden geçerek seçilen Börüler'in Ötüken'e gözünü dikmiş düşmana karşı verdiği mücadeleyi de soluksuz işliyor. Gözünü Ötüken'e dikmiş olan düşmana haddini bildirmek !!! Düşman ordusu kalabalık olsa da, Börüler yüreklidir. Cenk çok çetin geçecek ve kaybedenler tarihten silinecektir. Türkleri bir araya getirmeye ant içmiş olan Oğuz Kağan mutlak zafer peşindedir. Yüzbaşı rütbesiyle onurlandırılan Tulpar, emrindeki Börüler ile bu görevi tamamlayabilecek midir? Peki, asıl düşman kimdir? Ördükleri büyük duvarın ardında neler planlamaktadırlar? Yine Cesaret, fedakarlık, mücadele ve intikam temaları ön planda olan akıcı üslubu ve zengin kelime hazinesiyle hem yeni kelimeler öğrenip hemde yaşadıkları o zamanlara çekmeyi başarıyor kendisine .
2025 24. kitabı
#alpbörüöç ilk kitabında bir Börü tarafından büyütülen Tulpar'ın adım adım yaman bir batur oluşunu, Hulagu'dan intikamını alışını ve hiç görmediği İzgi abasına kurtarışını ve obasına büyük bir gururla dönüşünü okumuştum. Her sayfada Tulpar'a eşlik ederken onun zorlu mücadelesinde pes etmemesine hayran kalmıştım. İkinci kitabı #alpbörüorun da ise macera kaldığı yerden devam ediyor.Hulagu'dan intikamını alırken Börteçine ağır yaralar alır ve uçmağa(cennet) varmadan önce Tulpar'a kendine benzeyen yavrum börüyü emanet eder ve uçmağa varır.Esir olarak kurtardığı Oray yüzbaşısını da uçmağa gönderir. Bu durumdan çok bunlansa (üzülmek) da acısını içine gömen Tulpar'ın aklı Oray yüzbaşı'nın uçmağa varmadan önce kendine teslim ettiği bittiği (mektup) düşünür. Kazandığı zafere tam anlamıyla sevinemeyen Tulpar yoldaşları börüler, kurtardıkları esirler ve abasıyla Leylek obasına döner. Büyük bir toy kurulur ve kutlama yapılır.Ama Tulpar'ın aklı hala mektuptadır. İsmini her duyduğunda merakının arttığı Oğuz Kağan'a bir an önce mektubu götürmek ister ama yaralarının iyileşmesini bekler.Bir taraftan da abasının da çok sevdiği Bürçe ile yakınlaşmıstır.Çok geçmeden evdeş (eş) olmuşlardır.Ardında bırakıp gitmek istemese de mektubu Oğuz Kağan'a teslim etmesi gerekir. Oğuz Kağan'ın ise bir hedefi vardır. Güçlü bir ordu kurup onları nizama getirip üstünde türlü oyunlar oynanan Türk halkını bir çatı altında toplamak ister.Mektubu Oğuz Kağan'a ulaştıran Tulpar'ı ise büyük bir haber bekliyordur.Oray yüzbaşının mektubu sonrası Tulpar'ı inceleyen Oğuz Kağan büyük bir görev verir tabii onun öncesi ise zorlu bir sınavdan geçmesi gerekir.Tulpar bu sınavı ne kadar zor olsa da geçer ve o kendisi için özenle seçilmiş, kendisi gibi bir çok zorlu sınava sokulmuş Börülerin başı (Binbaşı) olur.Bu kez ki
Roman-Edebiyat
2025 61. kitabı
Alp Börü - Orun #okudumbitti #AlpBörü serisinin ikinci kitabı Orun, ilk kitabın bıraktığı yerden adeta nefes almadan devam ediyor. Daha ilk sayfalarda o bozkır kokusu, Tanrı Dağları’nın görkemi ve Ötüken’in baharındaki o tarifsiz huzur insanın içine işliyor. Sanki kitap okumuyorsunuz da, Tulpar’ın peşine takılıp bozkırda at sürüyorsunuz. İlk kitapta Hulagu’dan aldığı intikamla obasına gururla dönen Tulpar’ın hikâyesi, bu defa çok daha büyük bir sorumlulukla devam ediyor. Kahramanlığın sadece kılıç sallamakla değil, sabır, vefa ve inançla da ölçüldüğünü bir kez daha hissettiriyor. Tulpar’ın Leylek Obası’nda yaşadığı o sıcak, samimi sahnelerle başlayan kitap, kısa sürede tekrar bozkırın acımasız rüzgarına bırakıyor insanı. Oğuz Kağan’ın çağrısıyla başlayan yeni macera, okuru bir an bile dinlendirmiyor. Tulpar’ın kardeşlik, sadakat ve mücadele duygularını içselleştirdiği bu yolculuk, Börüler’in kuruluş süreciyle adeta efsanelere karışıyor. Her karakterin derinliği, diyalogların içtenliği, betimlemelerin güçlü diliyle birleşince; kitabın her satırı okurun gönlünde ayrı bir iz bırakıyor. #Orun sadece bir macera ya da savaş romanı değil. Aynı zamanda kahramanlığın, dostluğun, aşkın ve fedakârlığın harmanlandığı, Türk mitolojisi ve töresine sıkı sıkıya bağlı epik bir anlatım. Tulpar’ın iç dünyasındaki çatışmalar, sevdiği kadın Bürçe ile yaşadığı derin bağlılık, bir yandan savaşın acımasız yüzü diğer yandan bozkırın büyüleyici doğası, kitabın temposunu hiç düşürmeden duygusal bir denge yaratıyor. Kitabın finaline doğru artan tempo ve karakterlere daha da bağlanmanız, sizi üçüncü kitabı bir an önce okumaya itiyor. Kısacası, #AlpBörüOrun sadece bir kitap değil, adeta bir destan. Türk tarihini, töresini ve ruhunu hissederek, gururla ve heyecanla okunacak bir eser. Eğer Türk
2025 36. kitabı
“Alp Börü-Orun” İlk kitap “Öç”ten sonra macera kaldığı yerden devam ediyor. İlk kitapta Tulpar’ın ailesini katledenlere karşı duyduğu öfke ve intikam duygusu içinde kanla ve acıyla yoğrulmuş bir yolculuğa sürüklendiğini okumuştuk. Ve ilk kitapta Tulpar, öfkesine yenilen, intikamı adalet sanan ham bir delikanlıdır. Bu kitapta ise bireysel öfkenin yerini toplumsal sorumluluğa bıraktığını ve Tulpar’ın “alp” olmaktan “kutlu bir görev taşıyan bilge savaşçı”ya evrildiği görüyoruz. Artık onun davası sadece ailesiyle sınırlı değildir; halkı, kültürü, inancı için savaşmaya başlar. Tulpar’ın öyküsü, Orun’da daha derin bir anlam kazanıyor. Tulpar, halkını birleştirme ve koruma görevini üstlenen bir lider konumuna yükseliyor. Bu süreçte, Tulpar’ın içsel dönüşümü ve liderlik vasıflarının gelişimi işlenmiş. Ayrıca Tulpar’a verilen önemli görev, onu zorlu bir yolculuğa çıkarıyor. Bu yolculuk sırasında karşılaştığı engeller, düşmanlar ve içsel çatışmalar, onun karakterini daha da güçlendiriyor. Tulpar’ın yolculuğu sırasında karşılaştığı semboller, efsaneler ve gelenekler, hikayeye zenginlik katmış. İnce ince işlenmiş bu ayrıntılar Türk mitolojisi ve kültüründen derin izler taşıyarak kültürümüze ait geçmişe bizleri davet ediyor. O yüzden bu seriye sadece bir macera romanı diyemeyiz. Bu seri, bir karakterin olgunlaşma sürecini ve kültürel değerlerin önemini anlatan derinlikli bir seri. Bozkır ruhu ve destansı atmosfer içinde ustaca kurgulanmış bu seriyi tarihsel kurgu ve destansı anlatı seven herkese gönül rahatlığıyla öneririm.