Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl

Ahmet Mumcu

Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl Gönderileri

Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl kitaplarını, Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl yazarlarını, Osmanlı Devleti'nde Siyaseten Katl yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kitapta olmıyan ikinci ve son ölüm cezası, İslam'dan dönmedir (irtidad). İslam'dan dönenlere verilen ölüm cezası Ebubekir zamanında ortaya atılmıştır ve yeni İslâm Devleti için son derece zararlı olan «ridde» olayını önlemek için konulduğu şüphesizdir. Bu ceza da sünnete dayandırılmıştır, fakat en makbul olmıyan sünnete. Bu sünnet altıncı derecededir. Peygamberin bir arkadaşına veya çağdaşına kadar gider, fakat bu kimsenin bir iddiasından öteye geçemez . Bu ceza Kur'an ile çatışıyor. Hattâ, bunun aleyhinde gösterilen bir âyet de vardır. Fakat bu ibare, yalnız «ehli kitapları İslâma zorlamamak» anlamında kullanılmıştır, İslâm ceza hukukuna sokulan bu ceza, Kuran a aykırı olmakla beraber, Ebu Bekir gibi büyük ve âdil bir halife tarafından mecburen bir sünnete dayandırılarak, devletin yüksek menfaati için kabul edilmiştir.
Kur'an, zina suçunu cezalandırmıştır. Gayet açık bir şekilde konulmuş olan bu ceza üzerinde tabiî ve mantıkî olarak her çeşit tartışmanın sona ermesi gerekirdi. Zira zinanın cezası olan « 100 değnek» gayet açık ve en küçük bir imadan uzak bir şekilde konulmuştu. Buna rağmen Ömer zamanında sünnete dayanılarak sopa cezası yalnız muhsen olmıyanlara hasredilmiş ve muhsenler recm ile öldürülme cezasına çarptırılmışlardır. Bu tip ölüm cezası Musevî hukukunun etkisi ile İslâma girmiştir 85. Peygamberin recm cezası uygulamış olduğu hakkında nakledilen hadîslerin de doğru olduğu kesin olarak tesbit edilememiştir 86. Zina suçu bir hadd cezasını gerektirir, yâni karşılığı kitapta tam olarak tesbit edilen beş suçtan birisidir.
Reklam
Peygamberden sonra, iki ölüm cezası daha ortaya çıkmıştır. Zinada bulunanlara ölüm cezası verilmiştir; bir de irtidad Ölümle cezalandırılmıştır.
Kur'an'da ölüm cezası
Kur'an'da ölüm cezası kabul edilmiş, fakat sadece iki çeşitine cevaz verilmiştir : Yol kesmeden dolayı verilen ölüm cezası ve kısas... Kuranda doğrudan doğruya ölüm cezası ile ilgili emirler bunlardan ibarettir. Şu halde İslâm hukuku sistemi, esas olarak Ölüm cezasını son derece az bir şekilde uygulamak istemektedir 82. Fakat kitabın bu İnsanî isteği ile yetinmek mümkün olmamıştır ve kitaptan sonra gelen kaynaklara dayanılarak Ölüm cezaları genişletilmiştir.
...hükümdar katl emri verebilmek için ulemadan izin istemiş, ulema da bu sefer «şer'î maslahat değildir, nasıl emredildi ise öyle yapılsın» şeklinde cevap vermiyerek, bilâkis ekseriya bu katl isteğinin «şer’i» olduğunu belirtmiştir.
Kamu hukuku alanındaki bu sınırsız kuvvet, tebanın canı ve malı üzerinde, padişaha doğrudan doğruya tasarruf yetkisi vermiştir. Padişahın ölüm cezası verme yetkisi tartışmasız bir şekilde kabul edilmiştir.
Reklam
110 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.