Osmanlı Padişahları

Ahmet Seyrek

Osmanlı Padişahları Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Padişahları sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Padişahları kitap alıntılarını, Osmanlı Padişahları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı'nın Bizans'a Üstünlüğü
Halil İnalcık bunu "Taktiklerindeki üstünlüklerinin yanı sıra, Osmanlı Hükümdarlarının Anadolu'dan topladıkları sayısız gazi ya da profesyonel Türkmen gazisinin sadece ganimet beklentisiyle Osmanlı sancağı altında savaşmaya koşarken, Bizans ve Balkan hükümdarlarının hazinelerini boşaltacak kadar büyük miktarlar ödeyerek, Türkopoller de dahil olmak üzere paralı asker bulmak zorunda kalmalarıydı" diye açıklar.
I. Mustafa
Asiler I. Mustafa'nın odasının kubbesine çıkarak kurşunlarını baltalarla kestikleri ve içlerinden üç kişinin açılan bir delikten iplerle içeri sarkıp Mustafa'yı bir minder üzerinde oturur halde beklerken buldukları belirtilir. Arz Odasında bir yere oturtulan Mustafa'nın perişan vaziyette olduğunu, iç giysileriyle bekletildiğini, kimsenin ona bir 'Ferace' bile vermediğini nakleden Tugi, daha sonra onun yanındaki cariyeleriyle birlikte hasta taşımakta kullanılan bir arabaya bindirilip Eski Saray'a annesinin bulunduğu yere gönderildiğini aktarır.
Sayfa 244Kitabı okudu
Reklam
I. Süleyman (Kanuni)
6 Kasım 1494 de Trabzon'da doğdu. Osmanlı Devletinin 10. padişahıdır. Hünername'ye göre adını Kur'an'dan açılan sayfada geçen Hz. Süleyman'dan almıştır. Ayrıca babası Selim'in, bu adı kendi isminin küçültmesi (tasgir) olan "Süleyman"dan hareketle verdiği hakkında bir rivayet daha vardır. Bugün isminden çok Kanuni unvanıyla tanınırsa da bu sıfat 18. yüzyılda ilk defa Dimitri Kantemir'in Osmanlı tarihinde geçmiş, 19. yüzyılda Osmanlı tarihçileri tarafından benimsenerek yaygınlık kazanmıştır. Osmanlı kaynakları onu, kanun koyucu vasfından dolayı genellikle "Kanuni Sultan Süleyman" diye isimlendirirken ; Batılılar, büyük ve kudretli vasfından dolayı kendisini "Muhteşem ve Büyük" (Magnificent, Magnifique, Der Practige, çoğu zaman da sadece Grand Turc) gibi isimlerle anmışlardır.
Sayfa 170Kitabı okudu
VI. Mehmed
Savaş alanı dışındaki sıkıyönetim mahkemelerinin kaldırılmasını istemesi halk arasında memnuniyet uyandırdı. Ancak savaş iyi gitmiyordu. Filistin ve Suriye elden çıkmış, Anadolu tehdit altına girmişti. Padişahın fahri yaveri unvanı verilmiş olan Mustafa Kemal Paşa, padişaha çektiği telgrafta barıştan başka yapılacak bir şey kalmadığını bildiriyordu. (7 Ekim 1918)
Sayfa 422Kitabı okudu
I. Mehmet (Çelebi)
I. Mehmet 1386 veya 1387 yılında dünyaya geldi. I. Bayezid'in Devlet Hatun adlı bir cariyesinden doğma dördüncü oğludur. "Çelebi veya Yunanca Krytsez (Genç Efendi) kelimesinden gelen "Kirişçi" lakabıyla tanınır. Fetret Devri'nde kardeşi Süleyman (1402-1411) ve Musa (1411-1413) Edirne'den Rumeli topraklarını kontrol ederken 1402-1413 yılları arasında Anadolu'da Tokat, Amasya ve Bursa'ya hakim olmuştur. Ardından Batı Anadolu ve Bursa'yı hakimiyeti altına almış, kendi hükümdarlığı döneminde Osmanlı Devleti'nin iki parçasını birleştirmeyi başarmıştır.
III. Mustafa
Otuz bir eyalet, elli bir elviye, otuz altı üç tuğlu vezirlikten oluşan devlet, Aydınlanma dönemini yaşamakta ve büyük fikri ve ekonomik değişim geçirmekte olan Avrupa'daki gelişmelerden tamamen uzak, hatta habersiz bir hayat sürmekteydi. Eski dönemleri aşan fikri bir tekamül gözlenmemekte, gelişen çevre şartları ve istikbalde bunun getireceği siyasi tehlikelerin hesabı yapılmamaktaydı. Tasarrufa özen göstermesi, bakiye vergilerin toplanmasındaki hassasiyet ve uyguladığı müsaderelerle oluşan, zaman içinde biriktirmiş olduğu büyük hazineyi savaşma kabiliyeti için yeterli gören III. Mustafa devleti yeniden yapılandıracak bir eğitim ve asabiyete sahip değildi.
Sayfa 310Kitabı okudu
Reklam
38 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.