Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öte Yakadaki Cennet

Talip Apaydın
8.5/10
4 Kişi
10
Okunma
3
Beğeni
1.507
Görüntülenme
Çoğu dörder beşer sayfalık yirmi dokuz hikâye. Köy ve kasaba hayatından kesitler; davranışları, yaptıkları yorumsuz, yalın anlatılan, görüntüleri net, canlı kişiler: Kavun karpuz kökenlerinin, sebze fidelerinin celladı bir Köstebek’le baş edemeyen Pehlivan Ali; dededen babadan kalma bir Ak Dut Ağacı’nı kessin mi kesmesin mi kararsız bocalayan Durmuş; kocaları gurbetlerde, çocuklarıyla bir başlarına kalmış, çileli çaresiz köy kadınları (Zelha Ağlıyor); lise birinci sınıfta Öğrenci Abdurrahman’a, çalışmadığı için bağırıp çağıran, sonra kendi öğrenciliğinde tıpkı bu köylü çocuğu gibi olduğunu hatırlayıp yumuşayan tarih öğretmeni; özlemine dayanamayıp bir Merzifon köyünden, kızını görmeye Amasya Kız Öğretmen Okulu’na gelen ana ve anasının cahil fakir bir köylü olduğunu şehirli arkadaşları bilsin istemeyen, onların alaylarından korkan kızı (Anasıyla Kızı); pekmez tenekelerinde afyon kaçakçılığı yaparak çok zengin olmuş, sözde dindar ve dürüst iki kardeş (Pekmezciler); bütün köyün çalışıp didindiği sabah saatlerinde, anasıyla karısının yakınmalarına, çıkışmalarına aldırmayarak keyif çatan Polüm Osman; ayda bir, kasabadan gelip gece geç vakitlere kadar köyün erkeklerini tıraş eden Berber Rüştü; hafiften yağan karda, bir Anadolu kentinde, işleyen taksilere kırgın üzgün bakarak müşteri ve günlük ekmeğini bekleyen Fayton’cu; zemheri ortasında odsuz ocaksız, karısı çocukları yan aç, ağadan faizle Borç Para alma ümitleri de boşa gitmiş Kandil Omar; kocasının suda boğduğu masum, biçare bir yeni gelin (Sular); Almanya’da çöpçü, köyüne izinli gelmiş, gene gidecek Durali; kitaptaki belli başlı hikâyelerin, çizgileri belirgin, ruh yapıları, çevre ilişkileri iyi yansıtılmış kişileridir.
Yazar:
Talip Apaydın
Talip Apaydın
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 172Basım Tarihi: 1983İlk Yayın Tarihi: 1972Yayınevi: Cem Yayınevi
Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
172 syf.
9/10 puan verdi
Talip Apaydın Öte Yakadaki Cennet'te köyü, doğayı, Anadolu insanını ilmek ilmek işliyor adeta, kendinizi ovalarda, sıcak bir yaz günü bir ağacın altında buluyorsunuz, toplumcu öykünün ve köy yaşamının onda yer etmesinin sebeplerinin en başında Köy Enstitüsü'nde eğitim görmesi ve köy yaşamına yakından tanık olması gelir zannediyorum. Bu tarz (doğayı, köyü, bozkırın insanını) anlatan öyküleri sevdiğim için gerek bu eseri gerekse bu tarz öyküleri herkesin okumasını salık veririm.
Öte Yakadaki Cennet
Öte Yakadaki CennetTalip Apaydın · Cem Yayınevi · 198310 okunma
Reklam
190 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
" Tütün Yorgunu " romanıyla tanıştım Talip Apaydın ile. Köy Enstitülerinden yetişmiş, halkın sorunlarıyla gerçekleriyle bezenmiş eserler üreten toplumcu yazarlar köy edebiyatıyla öne çıkıyor.. Öte Yakadaki Cennet 29 hikâyeden oluşuyor. Köy ve kasaba hayatından kesitler sunmuş her hikâyesinde. Kütüphanenizde bulunması gereken bir eser. Bu yazarımızla genç kuşakların tanışması gerekiyor.
Öteki Yakadaki Cennet
Öteki Yakadaki CennetTalip Apaydın · Cem Yayınevi · 197210 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.