Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Öteki Yorumları ve İncelemeleri

Öteki yorumları ve incelemelerini, Öteki kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Öteki puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
188 syf.
·
Puan vermedi
J.L.Borges suç ve cezanın tanıtımında çok güzel bir cümle kullanmıştı; “Aşkı ilk defa yaşamak gibi, denizi ilk defa görmek gibi, Dostoyevski’ yi keşfetmek de insanın hayatında önemli bir tarihtir.” Öteki; Dostoyevski'nin yazdığı toyluk kitaplardan 2.si. Bu kitabın seveni de var sevmeyenide. Dosto’nun kendisi de başarısız buldum dese de Öteki
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
126 günde okudu
Dostoyevski karakterlerini artık tanıyorum sanırım. Toplumun dışladığı ya da toplumun genelinden farklı tipler. Golatkin de böyle bir karakter. Bazı noktalarda karakterin iç düşünceleri içinde boğuluyor gibi hissettim açıkçası. Hayatı kendimiz için ne kadar zorlaştırıyoruz. Hatta o kadar zorlaştırıyoruz ki olaylar beklenmedik yerlere gidebiliyor bazen. Golatkin buna güzel bir örnek olmuş.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Öteki Yayınevi · 201622,2bin okunma
Reklam
188 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Öteki
Öteki •Kitap Hakkında Genel Bilgiler Öteki, diğer adıyla "İkiz", Fyodor Mihayloviç Dostoyevski' nin yirmi dört yaşında, ilk romanı olan İnsancıklar' dan sonra yayımladığı novellasıdır. İnsancıklar'ın, yayımlandığı dönemde büyük övgüler alan önemli bir yapıt olması, Ötekiler'in beklentilerin gerisinde kalan tartışmalı
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
188 syf.
·
Puan vermedi
Bay Golyadkin sürekli birilerinin ayağını kaydırmak için uğraştıkları düşüncesiyle yaşayan 9.dereceden bir memurdur. Çalıştığı kuruma kendisine fiziksel olarak çok benzeyen biri atanır. Fiziksel olarak aynı karakter olarak Bay Golyadkin'in tam zıddı olan (öteki) Golyadkin ile kariyer ve üstünlük mücadelesinin anlatıldığı kitap psikoloji sevenler için uygun.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
188 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Öteki, Fyodor Dostoyevski'nin kimlik, ahlak ve insan doğası temalarını araştıran klasik bir edebiyat eseridir. Kahraman Yakov Petrovich Golyadkin, yetersizlik ve izolasyon duygularıyla boğuşan bir adamdır ve kendisini, hayatını ve toplumdaki yerini çalmakla tehdit eden, tıpatıp aynısı olan uğursuz biri tarafından takip edildiğini fark eder. Golyadkin'in mücadeleleri aracılığıyla Dostoyevski, yalnızlığın tehlikeleri ve gücün yozlaştırıcı etkisi üzerine güçlü bir yorum sunuyor. Roman, canlı karakterler, psikolojik derinlik ve okuyucuyu sonuna kadar meşgul eden bir önsezi duygusuyla ustalıkla hazırlanmış. Zengin ve şiirsel bir dil, karakterlerin karmaşık duygularını büyük bir hassasiyetle aktarıyor. Genel olarak, "Öteki", klasik edebiyat hayranlarının yanı sıra insan doğasının karanlık tarafını keşfetmekle ilgilenen herkes için mutlaka okunması gereken bir kitap. İster hikayenin psikolojik gerilim yönlerine, ister ortaya çıkardığı felsefi sorulara ilgi duyun, bu roman kesinlikle kalıcı bir izlenim bırakacaktır
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
188 syf.
·
Puan vermedi
Kişiliği bölünmüş bir adamın,kendi diğer yarısına düşman ve bir o kadar da şefkatli tutumunu anlatan kitapta kahramanın kararsızlık içinde verdiği bir çok kararın peşinden sürüklenişi,birbirinden bağımsız düşüncelerinin bir biri ardına kayıtsız geçişleri ve çevresindeki insanların ona bakış açısını ruhsal durumuna has kendi önsezisiyle betimlemesi eserin etkileyici psikanaliz yönünü ortaya koyuyor. Eserde Golyadkin’in ahlak ,dürüstlük ve iyi insan kavramları arasında işlenen olay örgüsüne ve eserin sonuna doğru diğer kişiliğiyle barışma adı altında toplanan bir topluluktan akıl hastanesine doğru sonlanan hayatına şahitlik ediyorsunuz. Bazı bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi içeriği beyin yakan bir eserdi.Dostoyevski’nin nasıl bir ruhsal durumdayken yazdığını merak ve hayret ettim doğrusu.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
Reklam
188 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
“Onlar (eleştirmenler) sonunda Öteki’nin gerçekten ne olduğunu görecekler! Birinci sınıf bir fikri, ilk benim keşfettiğim ve benim bildirdiğim, toplumsal önemi bakımından gerçekten muhteşem bir tipi niçin bırakacakmışım ki?” Öteki ile Ben'in öyküsü, tıpkı Kafkanın "Dönüşüm"ü gibi bir dönüşme, bir sanrı öyküsüdür. Bay Golyadkin davet edilmemiş olmasına rağmen gittiği üst sınıf davetten kovulunca, yağmurlu bir gecede St. Petersburg sokaklarında dolaşır. Sokakta bir yabancıya rastlar ama bu yabancı onunla tıpa tıp aynı olan ötekidir. Öteki, bay Golyadkinin varlığını ve varoluşunu çalar. Bunun üzerine olaylar gelişir. Temel ikilemini çözemeyen Bay Golyadkin çareyi “öteki ”sini yaratmakta bulur.  Yani bir parçasını paylaşılmış psikoza feda eder. Bay Golyadkin kendisi olma yolunda, kendisi olamadığı noktada, başkası olmaya çalışır. Aslında olmak istemediği şey olmak Bay Golyadkin' in ruhuna teselli vermez ve deli damgası vurulur.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Dostoyevski : 1821-1881 Eser : 1846 Usta’nın 2. eseri Dostoyevski insan kişiliğindeki zıt kutupları Petersburg’da uşağı ile yaşayan 7. derece memur Goladkin üzerinden anlatmış. Bizimde zihnimizde birbiri ile karşıt düşünceler akar gider. Hangi düşünce ve duyguda kalacağımız farkındalık düzeyimiz ile belirlenir. Dostoyevskinin insanı ve kendini ne kadar derin tanıdığı daha ilk kitaplarından belli ediyor. İnsan zihnindeki düşüncelerin verdiği huzursuzluğu Goladkin harika yansıtmış.
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Varlık Yayınları · 201822,2bin okunma
·
Puan vermedi
Saygıdeğer bayımız Yakov Petroviç Golyadkin kendisinin tıpa tıp aynısı olan 2. bir Golyadkin ile korkunç bir şekilde karşılaşır. 2. Golyadkin gerçek Golyadkin'in ''toplum ve çevre'' tarafından kabul edilmiş, daha iyi bir biçimi olarak karşımıza çıkar. Buna ''alter ego'' kavramı deniliyor lakin bu kitaptaki bu kavram kişisel değil toplumun normlarına uygun olarak revize edilmiş bir alter ego olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek Golyadkin kitap boyunca maskelerden bahseder ve kendisinin maske takmadığını, takanların ahlaksızlıklarından bahseder. Fakat 2. Golyadkin kendine ''toplum normlarına'' uygun bir maske takmaktadır ama gerçek Golyadkin ile yalnız kaldıklarında o maskeyi hiç tereddüt etmeden çıkarır. Golyadkin'in ayrıca paranoid şizofreni belirtilerini de gösterdiğini unutmamak gerek zira çoğu zaman 2. Golyadkin'in tavırlarından şüphe duymakta ve bu şüphenin gerçekliğine ulaşmak için türlü türlü şeyler yapmaktadır. İçten içe bu şüphenin gerçek olmamasını diler ama ne yazık ki şüpheleri gerçektir. Maske gerçeği örter ama şunu bilmelisiniz ki baylar gerçeği değiştiremez, yok edemezsiniz. Neden biliyor musunuz? Dostoyevski'nin değişiyle ''Gerçek, her şeyin üzerindedir.'' Sahte bir entelektüel hazla yazılmış her kelime gerçeğe ihanettir. Bundan mütevellit saygıdeğer dostlar; kısa vadeli hazlar için ahlaksızlık olan sahteliği tercih etmeyin. Taktığınız birçok maskenin farkında olup zaman zaman bundan utanç duyun...
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
250 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
Öteki Ben
Çift Karakterli (Çoklu Kişilik Bozukluğu) bir adam olan Golyadkin'in yaşamını ele alan ve psikolojisini farklı bakış açılarıyla irdeleyen bir başyapıt olması ile birlikte göz açıp kapayıncaya kadar bitirilebilecek şaheser. Kitapta Türk adının geçmesi beni çok ama çok mutlu etti söylemeden geçemeyeceğim. Anlam vermek istemediğim, kusurlu bulduğum tek şey ise, Araplar ile Türklerin adını neden aynı satırda kullanmış olduğudur. Neden Türk denince akıllarda Arap gelenekleri ve görenekleri canlanır bir çok dünya klasiği yazarının zihninde? Ki bu yazarlar çok aydın, çok yüksek ve çok saygıdeğer isimlerdir. Onlar ile, yani Araplar ile birlikte tek ortak noktamızın İslam dininde buluşmuş olduğu halde. Ve pek tabi özel isimler. (Ayşe, Ali vs.) Araplar ile ilgili bir derdim sıkıntım yok yanlış anlaşılmış olmak istemem fakat örf ve adetlerimizce olsun, yaşayış biçimimiz gereğince ve yemek kültürümüzce bile birlikte ,maddi hayatın hiçbir alanında ve yöresinde Araplar ile el ele tutuşamayan biz Türklerin adının Arapları ve kültürlerini çağrıştırıyor olması, kendi adıma konuşuyorum üzünç verici. Bugün dünya üzerinde dünya klasikleri arasında Öteki ve daha pek çok kitabı okuyan her ulus ve milletten insanın aklında Türkler ve Arapların adının birlikte kalacak olmasıda fikrim gereğince bir sorun. Düzeltilmesi gereken çok ama çok büyük bir yanlış anlaşılma!
Öteki
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201922,2bin okunma
1.000 öğeden 681 ile 690 arasındakiler gösteriliyor.