Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx

Yıldız Silier

Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx Gönderileri

Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx kitaplarını, Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx sözleri ve alıntılarını, Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx yazarlarını, Özgürlük Yanılsaması Rousseau ve Marx yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayatta bardağın boş kısmı
Şimdi, dünyanın son birkaç yılki durumuna bir bakalım. Karamsar bir gözle, bardağın boş kısmına bakarsak: Neoliberalizmin kolları ahtapot gibi hayatımızı dört bir yandan kuşatıyor, iş güvenceleri, emeklilik hakları, sosyal sigortalar kırpılıp, işsizlik artıyor, “teröre karşı sürekli savaş” seferberliğinin yarattığı “korku toplumu” her türlü eleştirel düşünceyi ve eylemi, potansiyel terörizm olarak damgalıyor, her yerde reklam bombardımanı altında kalıyoruz ve “özgürlük” cep telefonlarıyla ve kot pantalonlarla, “devrim” bir kahve markasıyla, “itaatsizlik” bir giyim şirketinin ürünleriyle ilişkilendirildikçe, insanlığın yarattığı en önemli kavramların içleri gitgide boşaltılıyor, gün geçtikçe kamusal alanlar azalıyor, insanlar politikaya inancını kaybediyor ve bireycilik güçleniyor. Eee, daha ne olsun!
Sayfa 159Kitabı okudu
Dursun burda güzel tespit!
Özgürlük nelere sahip olduğumuzla değil, dünyayla ve toplumla kurduğumuz ilişkilerin niteliğiyle ilgilidir. İnsanın tam anlamıyla insanlaşabilmesi için estetik değerlendirme yeteneğini ve entelektüel donanımını geliştirmesi, yaratıcı eylemler içinde bulunabilmesi gerekir. Herkesin birbiriyle rekabete zorlandığı, tüm insani değerlerin metalara indirgendiği ve bir insanın özgürlüğünün, diğerinin özgürlüğüne tehdit olarak algılandığı bir ortamda, insanın kendini gerçekleştirmesi ancak dar sınırlar içinde olabilir. Bireyselliğin gelişimi ancak ihtiyaçların evrenselleşip, bireyciliğin aşılmasıyla; insanın özgürleşmesi ise ancak özgür bir toplumun yaratılmasıyla mümkün olabilir.
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
GERÇEK BİR FIKRA: Küçük kız babasına sorar, “Neden evimiz bu kadar soğuk?” Babası “Kömürümüz yok,” der. Kızı merak eder, “Peki neden kömürümüz yok?” Babası boynunu büker, “İşimi kaybettim”. Kızı merak etmeyi sürdürür, “Neden işini kaybettin?” “Çünkü çok fazla kömür vardı.”
Sayfa 140Kitabı okudu
İmza atıyorum..
Rousseau “Hiçbir yurttaş, başka birini satın alacak kadar zengin olmamalı ve hiç kimse kendini satmak zorunda olacak kadar yoksul olmamalı.....
Eğer ortak ihtiyaçlarımız bir çıkar bağı yaratıyorsa, ortak acılarımız da sevgi bağı yaratır.”
Neden özgür irade ve akıl geliştiği halde özgürlüğümüz artmadı? Bu soruya benim cevabım şöyle olurdu: Çünkü özgür irade bireycilikle karıştırıldı ve bireyselliğin ancak adil bir toplumda gerçekleştirilebileceği göz ardı edildi.
Reklam
"Özgürlük nelere sahip olduğumuzla değil, dünyayla ve toplumla kurduğumuz ilişkilerin niteliğiyle ilgilidir. İnsanın tam anlamıyla insanlaşabilmesi için estetik değerlendirme yeteneğini ve entelektüel donanımını geliştirmesi, yaratıcı eylemler içinde bulunabilmesi gerekir. Herkesin birbiriyle rekabete zorlandığı, tüm insani değerlerin metalara indirgendiği ve bir insanin özgürlüğünün, diğerinin özgürlüğüne tehdit olarak algılandığı ortamda, insanın kendini gerçekleştirmesi ancak dar sınırlar içinde olabilir. Bireyselliğin gelişimi ancak ihtiyaçların evrenselleşip, bireyciliğin aşılmasıyla mümkün olabilir."
Sayfa 157Kitabı okudu
İnsan doğasının değişiminin ve toplumsal yozlaşmanın kaynağındaki temel dinamik, arzuların fazlasıyla artıp gerçek ihtiyaçların ötesine geçmesidir.
[...] eğer bir altın çağdan söz etmemiz gerekirse, bunu geçmişteki ilkel topluluklarda değil, gelecekte kapitalizm aşılırsa ulaşılabilecek yeni bir toplumsal düzende aramamız gerekiyor.
Sayfa 118 - İnsan Olmaya DairKitabı okudu
Hegel'e göre arzu ve emek verme, insanın özgürlüğünün ve öz-bilincinin gelişmesinin önkoşullarıdır.
Sayfa 109 - İnsan Olmaya DairKitabı okudu
Reklam
İnsan, "kelimenin tam anlamıyla politik bir hayvandır; yalnızca toplumsal bir hayvan değil, aynı zamanda bireyselliğini yalnızca toplumda geliştirebilen bir varlıktır."
Sayfa 108 - Marx, K. (1971), The Grundrisse, Harper & Row Publishers, s. 17.Kitabı okudu
Diyalektik yöntemin modern kurucusu Hegel olsa da, tez-antitez-sentez basit şeması ne Hegel, ne de Marx'a aittir. Bu şema doğrusal bir gelişmeyi çağrıştırır; oysa diyalektik gelişme sarmal biçimli bir yükselişi, geçmişi kapsayıp aşma hareketini belirtir.
Sayfa 105 - İnsan Olmaya DairKitabı okudu
Hegel, insanların tarihin her evresinde toplumsal olmaları nedeniyle, "başkaları tarafından fark edilme ihtiyacının" yoz bir arzu değil, en temel insan ihtiyacı olduğunu öne sürer.
Sayfa 90 - İdeal Düzen: Gerçek İhtiyaçların KarşılanmasıKitabı okudu
557 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.