Paramparça

Ocak 2012
Doğan Kitap

2021 13. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2021 22:08
"Buna dayanabilecek kaç beyin vardır bu ülkede ? Kaç kişi bu durumu doğal karşılar, sana anlayış gösterir, "Mutluluklar dilerim der gönülden?" Duygu Asena cesur bir yazar. 17 yıl önce, toplumun en büyük tabularından birisi olan eşcinsel bir ilişkiyi ele alıyor Paramparça'da. Paramparça olmuş bir ruhun hikayesi bu roman. Toplumun cinselliğe bakış açısını , daha doğrusu olmayan bakış açısını cesurca dile getiriyor. Duygu Asena bu ülkenin başına gelmiş en güzel insandı. Yıllarca tabuları yıkmak için emek verdi. Baskılanmış, örselenmiş tüm kadınların yanındaydı. Biz buradayız diyordu. Eşit haklara sahip olana kadar buradayız. Ayşeler Uyanın, Alileri eğitin diye seslenmişti türk halkına. Korkmayın, cinsellik yokmuş gibi davranmayın, sessiz kalmayın, kendinizi ezdirmeyin... "Onu çok özlüyoruz"
2019 115. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2019 23:31
Nereden başlasam bu incelemeyi yazmakla yazmamak arası çok gitgel yaşadım açıkçası. Çünkü buraya yazacaklarım herkesin saygı duyduğu veya kabullendiği konular değil. Gelebilecek tepkiler de olumlu
2017 34. kitabı
Türkiye kadınları ve eşcinselleri sana o kadar şey borçlu ki Duygu Asena... 13 yaşındaydım ilk dergideki metinini okuduğumda ve son kitabın Paramparçayı okuduğumda 17 yaşındaydım. Bu kitabında soruların ve aldığın cevaplarla ne güzel anlatmışın gayleri. Galiba 80 lerden bu yana gaylerin öncelikleri hala pek değişmedi. Hadi uyan Duygu uyan. Çok uyumadın mı? Uyan! :'-(
Duygu Asena
2019 31. kitabı
Sinirlerim bozulmuş bir şekilde arkadaşıma hediye ettiğim bir kitap..Kitaplığımda olsun istemedin...homofobik değilim yoksa oylemiyim. ..bilmiyorum ama kendimi şüpheci ve soyutlanmis hissettiren ilginç bir kitapti. ..
ParamparçaDuygu Asena · Doğan Kitap · 2012548 okunma
Senden farklı olanı anlamak…
Puan vermedi
Dikkat spolier içerebilir Duygu Asena’nın 2004’te ilk kez basılan kısa romanı.Bu aralar okuma motivasyonumu kaybettiğim için kendime kısa bir kitap seçmek istedim karşıma bu kitap çıktı.İyi ki de okumuşum. Duygu Asena biliyorsunuz feminist bir yazar ancak bu kitapta maskülist yanını da keşfedebiliyorsunuz.Yazarın en beğendiğim özelliği çok cesur ve baskı tanımaz oluşu.1986’da “Kadının Adı Yok”gibi bir kitabı yayınlamak gerçekten Duygu Asena gibi cesur bir yazarın harcı.Bu kitapta da bu cesareti görebiliyorsunuz.Yazar herkesin bildiği,deneyimlediği,arka planda onayladığı ama toplumsal baskılar yüzünden farklı bir Persona çizmesi gereken insanların yapamadığını,kimsenin söyleyemediklerini gözümüze gözümüze sokuyor.Çoğu kitabı adeta bir başkaldırı.LGBT+ların toplumdan nasıl dışlandığını,ötekileştirildiğini,kamusal alanın her bir noktasında nasıl itildiğini,yalnızlaştırıldığını,bazı konularda toplumun normlarına uymak zorunda bırakıldığını çok güzel bir hikayeyle anlatmış.Bu kitapta vurgulanmak istenen her şeye katılıyorum ancak son zamanlarda bu durumun pompalanması fikrine karşıyım.Bu uğurda zaman zaman kendi olma mücadelesi verirken sadece olduğu gibi varolmaya çalışırken ağır bedeller ödeyen Mabel Matize ve İrfan Değirmencioğluna da selam olsun. Kitabı 18 yaşından büyük herkese tavsiye ediyorum.Kitap okumak bizden farklı olanı da anlamaya çalışmaktır…Tercih edeceklere keyifli okumalar diliyorum.
Paramparça Hakkında İncelemem.
2021 32. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2021 15:56
Kitabı anafikir açısından harika buldum. Türkiye'nin oluk oluk kanayan yarasına dikkat çekmiş yazar. Keşke kitapta da belirtildiği gibi herkes kendinden başka insanların tercihlerine saygı duysaydı.
2023 51. kitabı
kirabın konusu ya da eşcinsellik hakkında hiçbir şey söylemeyeceğim tek söylemek istediğim KİTABIN KARAKTERİ BENİ ÇILDIRTTI YA EN SEVMEDİĞİM İNSAN TİPİ ---- KORKAK ---- aşırı korkak o kadar korkak ki ne hayatını yaşayabilmiş ne de etrafındakilerin yaşamasına izin vermiş her şeyi mahvetmiş çok sinir etti beni of.
2025 328. kitabı
Duygu asena'nın eşcinsel erkeklere ilşkin yazdığı kitabı. kitap kahramanımız bir çok eşcinsellikle ilgili romanda rastladığımız üzere çocukluğunda aile bireylerinden biri (eniştesi) ile ilişkiye girer ve eşcinsel olduğunu farkeder. kitabı diğer romanlardan farklı kılan tek unsur satır aralarında bu eşcinsel dünyada kadınların çektiği acılara değinilmesidir. duygu asena sık sık kahramınımızın eşinin olayları içine atışını ve mutsuz evliliğini gözler önüne sermektedir.
2024 2. kitabı
Okuduğunuzda paramparça olacağınızı söyleyebileceğim eşcinsel türü edebiyat, kitabın son sayfaları size bırakılmış nasıl bitirmek isterseniz öyle bitirin (yazın)
2025 85. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 08:14
Kitap toplumun gözünde "başarılı bir iş adamı, iyi bir eş ve baba" olan bir erkeğin gizli dünyasına odaklanıyor. Ve bu erkek, evli olmasına rağmen eşcinsel kimliğini derinlerde saklamak zorunda. Duygu Asena, bu eseriyle bir ilke imza atarak, Heteronormatif dünyanın dayattığı rollerin hem kadınları hem de erkekleri nasıl paramparça ettiğini göstermiş bizlere. 1993 yılında yazılmış olan kitap dönemine göre tabuları yıkan ve oldukça cesur bir eser. Toplumsal baskı nedeniyle cinsel kimliğini inkar etmenin getirdiği yalnızlığı ve vicdan azabını çarpıcı bir şekilde ele alan yazarımız, bu gizli hayatın, aldatılan eş ve aile üzerindeki yıkıcı etkisini de gözler önüne sermiş. Roman, erkeklerin de duygusal ve cinsel kimlikleriyle mücadele eden bireyler olduğunu cesurca masaya yatırıyor.
ParamparçaDuygu Asena · Doğan Kitap · 2004548 okunma

Duygu AsenaYazar · 11 kitap
19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde pedagoji okudu. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Kelebek Gazetesi'nde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde muhabirlik yaptı. 1976-78 yılları arasında Man Ajans'ta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978'de Gelişim Yayınları'na Genel Yayın Yönetmeni olarak girdi ve kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu. Duygu Asena ayrıca Umut Yarıda Kaldı, Yarın Cumartesi, Bay E adlı üç filmde rol aldı. Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı Kadının Adı Yok ile adını duyurdu. Kitap müstehcen bulunduğundan 1988'de yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alındı. Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle Asena feminist yazar olarak tanındı. Duygu Asena, beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi'nde 30 Temmuz 2006 günü hayatını kaybetti. ESERLERİ: *Kadının Adı Yok 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra filme çekilerek gişe rekoru kırdı. 40. baskının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı. Kitap 53. baskısına ulaştı. Bu arada Kadının Adı Yok, Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da, bu dillere çevrilerek yayımlandı. İlk baskıları kısa sürede tükendi. Yunanistan'da "best seller" oldu. *İkinci kitabı Aslında Aşk Da Yok, Kadının Adı Yok'un devamı niteliğindedir. 36. baskıya ulaşan bu kitap da Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yayımlandı. *Üçüncü kitabı Kahramanlar Hep Erkek 14 öyküden oluşuyor. Bu kitap Kasım 1992'de piyasaya çıktı 18 baskı yaptı. *Kadınca'daki sevilen yazılardan derlediği dördüncü kitabı Değişen Bir Şey Yok, Temmuz 1994'de piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı. *Beşinci kitabı olan Aynada Aşk Vardı çıktı. Kitap dört ayda 12 baskı yaptı.