Paris'te Katliam

Orijinal Dil:
İngilizce

2023 8. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 22:55
Hakkında oldukça spekülasyonlar olan Marlowe’un hayatı genel kanıya göre şaibelidir. 1564 yılında Shakespeare ile aynı yılda ,İngiltere’de doğmuş ve Shakespeare Marlowe’un sanatından etkilenmiştir. Eğitim hayatı oldukça başarılı olan yazar ilk önce King School’a gitmiş ve daha sonra Cambridge’de eğitim görmüş . Yüksek lisansını da tamamlamış . 1. Elizabeth döneminde ajanlık yaptığı ve devlet adına çalıştığı ileri sürülmekte. Döneminin aristokrat yapısını, din adamlarını eleştirdiği ve ateist olduğu için kendisini sürekli hedef gösteren bir çevre ile sarmalanmış. Hakkında sürekli şikayetler oluyormuş . 29 yaşında bir bar kavgasında hayatını kaybetmiş. (belkide öldürüldü) Paris’te Katliam; 1593’de yazılmış bir oyun. Ancak genel oyunlardan farklı olarak sahneler Perde olarak değil “Tablo” olarak adlandırılmış ve yaklaşık yirmi küsür “Tablo” bölümünden oluşmakta. Oyun , Katolikler ve Protestanların bitmek bilmeyen savaşlarına bir hiciv şeklinde başlıyor ve Kraliyet ailesinin üyeleri bu atmosferde baş karakterler . Kraliyette dönen entrikalar , kanlı mezhep savaşları , dönemin dinine ve krala bakış açısı oyunun adından da anlaşılacağı üzere kanlı bir atmosferde bizlere sunulmuş .. Yazar , Protestanların ve Katoliklerin fanatikliği adına her türlü kıyımı nasıl yaptığını, din adamlarının o dönemde yaşamlarını, kraliyet üyelerinin acımasızlığı ve gaddarlığını (Kraliçe oğlunu öldürtür ve sonra üzülmüş gibi yapar) gözler önüne sermiş. Sonu gelmez kıyımlar, insanların körelmişçesine inandıkları şey uğruna neler yapabileceğini dönemin tarihi havasında anlatan Paris’te Katliam benim beğendiğim bir oyun oldu . Ayrıca Marlowe İngiliz Rönesans tiyatrosu akımına bağlı olan bir sanatçıymış. Ve oyunları birçok kez sahnelenmiş . Paris’te Katliam ,Tarihi gerçekleri vurgulayan
1000k
Paris'te KatliamChristopher Marlowe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016433 okunma
2021 131. kitabı
Herkese merhaba ‍️ Bugün size kalemi ile yeni tanıştığım bir yazar ile geldim. Öncelikle yazarımız hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Christopher Marlowe, Shakespeare ile aynı dönemde yaşamış bir oyun yazarı hatta bazı iddalara göre ikisinin aynı kişi olduğu bile söyleniyor. Hayatı ve ölümü bir gizem perdesiyle örtülü olan sanatçı Elizabeth döneminin en önemli oyun yazarları arasında yer alıyor. Canterbury'de bir ayakkabıcının oğlu olarak dünyaya gelmiş, zekâ ve yeteneği ile sivrilmiş, zamanının en iyi eğitimini almıştır. Kitabımızın konusuna gelecek olursak tiyatro eseri şeklinde yazılmıştır. Hristiyanlık, protestan ve katolik çatışmalarını anlatıyor. Gerçek kişileri kullandığı bu oyunda dönemin mezhep kavgalarını, devlet adamları arasında yaşanılanları ve dönemi çok güzel bir şekilde aktarmış. Guise Dükü kendi mezhebine inanmayan herkese karşı bir savaş başlatır ama bu savaş sonrasında üst yönetimi de etkiler ve olaylar daha karmaşık bir hal alır. Klasik eser okumayı sevenlere tavsiyemdir.
2018 75. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2018 22:20
Dün biraz rahatsız olduğu için bitirememiştim bu incecik oyunu. Christopher Marlowe, Shakespeare ile aynı dönem yaşayan ve oldukça sert eleştiri ve iftiralara maruz kalan, gencecik yaşında öldürülen çok iyi bir yazar. Marlowe'un adını uzun zamandır duysam da bu okuduğum ilk oyunu oldu ve bu okuduğum oyun onun son yazdığı ve ağır eleştirilere maruz kalan oyun. Oyunu okurken Shakespeare'in tragedyasından birçok örnekler görsem de karakterlerin gerçek karakterler olması oldukça ilgi çekiciydi, tiradları harikaydı. Bu Marlowe'un okuduğum ilk oyunu ama son oyunu olmayacağına eminim. Sırada Doktor Faustus, II. Edward, Maltalı Yahudi ve Kartalı Kraliçesi Dido var...
2021 195. kitabı
Yazar ile tanışma kitabım oldu . Normalde oyun okumayı çok severim ama bu kitap biraz ruhumu kararttı . Sıktı biraz beni . Olsun okumuş olmaktan pişman değilim fakat yazara ait başka bir kitap okumayı düşünmüyorum :) Şimdilik kafi geldi :)
2021 63. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2021 21:10
“Ama bulutların üstünde taht kuran ve hükmeden Tanrı, Duyar ve görür haklı olanın dualarını” Christopher Marlowe, Shakespeare ile aynı dönemde yaşamış bir oyun yazarı hatta bazı iddalara göre ikisinin aynı kişi olduğu bile söyleniyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri oyunlarında benzer şiirselliğin olması, özellikle bu oyununda Shakespeare esintilerini hissetmek mümkün. Paris’te Katliam’da din, inanç üzerine, protestan ve katolik çatışmalarını konu ediniyor. Gerçek kişilerin kullandığı bu oyunda dönemin mezhep kavgalarını başarıyla anlatmış bence. Marlowe’un eserlerinde devlet adamlarının güç tutkusunu, yasak aşkları, eşcinselliği ve dini eleştirebilme cesaretini göstermesi muhteşemdi. Bu cesurluğu, onu genç yaşta ölüme götürmesi üzücü olsada ardında başarılı eserler bırakmış. Marlowe’un diğer eserlerini kesinlikle okuyacağım. Bu okuduğum ilk oyunuydu ve çok etkilendim. Tiyatro metni okumayı, Shakespeare’i seviyorsanız Marlowe’u da kesinlikle öneririm.
2026 206. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 10:11
Kitap aslında La Reine Margot özeti gibi. Fransa'da Katolikler ve Protestanlar arasında geçen Aziz Bartolomeus Katliamıyla başlıyor. Gelişen olayların sonunda Bourbon Hanedanı'nın Fransa'nın başına geçmesiyle sonuçlanıyor. Verdiği mesajlar çok güzel. Eğer siyaset ve din yanlış kişilerin eline geçerse sonuçları çok kötü olabiliyor. Ayrıca 4. Henry önemli bir figür. Siyasette din gibidir. Çıkarlara göre değişir sözünün somut örneği. Tahta geçmek için Katolikliğe geçiyor. "Paris bir ayine değer " Sözünün hakkını vermiş.
2025 132. kitabı
16.yy İngiliz kraliyet sarayında meydana gelen taht kavgalarını ele alan bir oyun. Henri’nin tahta çıkışı ve ondan önceki trajik ihanet planları, tuzak kurmalar, suikastler... Hepsi sahneye aktarılmış. Dönemin kilisesine karşı çıkan Luther taraftarlarının değişik adlar altında örgütlenmekte başladıkları bir ortamda kraliyet saraylarında da bu değişikliğe paralel İkbal planları yapılmakta ve aslında amaç birliği olamayan dinsel ve siyasal kıpırdamaların senkronize olduğu bir dönem yaşanmakta. Herkes herkese ihanet etmekte, İkbal için her şey yapılmakta. İnsan için her şey yapılabilir ve mümkün görünmekte. Sonuçta trajik son ile karşılaşıyoruz yine. Sınırları olmayan bir insana güç teslim edildiğinde ne tür tahribatlar yapabileceğini kestirmek gerçekten çok zor. Trajik hata toplumun bazı insanları bu kadar yetkilendirmiş olmasıdır veya kralın/yöneticilerin toplumu ve devleti kendi özlük hakları olan mallarıymış gibi değerlendirip davranış sergilemeleridir. Ortada insan bireyini veya birey insanı göremiyoruz. Okunabilir bir trajedi. Ayrıca, toplumun üst yöneticilerin ne tür kötülükler yapabileceklerinin de gözler önüne sergilendiği bir eser.
2021 1. kitabı
Marlowe'un Maltalı Yahudi'sini okuyup çok beğendikten sonra bu kitabı okudum, ancak aynı tadı kesinlikle alamadım, benim için hayal kırıklığı oldu. Yine de Marlowe'un okumadığım son bir eseri daha var kitaplığımda, onu da okuduktan sonra kararımı vereceğim.
2024 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2024 22:15
Bu kitap kadar saçma , gereksiz ve zaman kaybı kitap çıkacakmı karşıma bilemem , hikayelerdeki ölümler , özellikle kralların ölümleri o kadar saçmaki , hiç heyecan vermiyor
İnceleme
2022 89. kitabı
Christtopher Marlowe, Fransa'da Katolikler ve (Huguenot) Protestanlar arasında çıkan iç savaşta,din ve siyaset üzerine olan düşüncelerini korkusuzca dile getirmesi nedeniyle hedef haline gelmiştir. Katolik öğrenciler arasında devlet ajanı olduğu iddialarının ardından, meyhane arkadaşı tarafından başına kama saplaması sonucunda 29 yaşında hayatını kaybetmiştir.Hükümet yanlılarınca suikaste uğradığı yada kaleme aldığı konuları eleştirenler tarafından komploya kurban gittiği söyleniyor. : Rönesans hümanizminin trajik kinayesinden yararlanan ilk oyun yazarı olan Marlowe “Paris’te Katliam” son oyununda da ; tarihin gerçekliğine sadık kalıp karakterleri üzerinden Aristokrasiye karşı olduğunu cümlelerinin içinde ifade edip kanlı bir tragedya olgusunu kendi üslubuyla trajikomik -kara mizah şeklinde oyuna yerleştirmiştir. Fransa’daki mezhep savaşlarını gözler önüne serip ülkeyi yönetenlerin taht uğruna ve salt kişisel intikamları için kendi kanlarındakileri ,gözlerini kırpmadan nasıl öldürdüklerini -öldürebileceklerini açıkça ifade ediyor. Tüm dünyada taht kavgaları olmadı mı? Başa geçmek için oğlunu,babasını, kardeşlerini öldürmediler mi ,hele ana kraliçeler ,valideler,sultanlar kendi iktidarını sürdürmek için hangi oğluna söz geçirebiliyorsa onun hayatta kalması,tahta geçmesi için büyük çabalar vermediler mi? Oldukça gerçekçi etkili bir oyundu. Shakespare sevenlerin kesinlikle beğeneceklerine eminim.Çünkü kafa karıştıran bir söylevde var !.. Ben asla kabul etmiyorum . İngiliz oyun yazarı William Shakespeare’in oyunlarının gerçekte Marlowe tarafından yazıldığını iddia ediliyor (!) Marlowe’un sözüyle hepinize bol okumalı günler diliyorum. “Ama bulutların üstünde taht kuran ve hükmeden Tanrı,duyar ve görür haklı olanın dualarını,mutlaka alır,mâsum kanı akıtandan

Christopher MarloweYazar · 7 kitap
Christopher Marlowe, 26 Şubat 1564'te Canterbury'deki St. George Kilisesi'nde vaftiz edilmiştir. Canterbury'de yaşayan ayakkabıcı John Marlowe ve Katherine çiftinin oğullarıdır. Çok zeki bir kişi olduğu için zamanının en iyi eğitimini almıştır. 15 yaşına kadar burslu olarak yerel ileri derece okulu bitirmiş;Cambridge Üniversitesi'ne girmiş; 1584 de lisans (BA) ve 1587de lisans-üstü (MA) dereceler almıştır. University Wits dram topluluğu üyelerinden biriydi ve master yıllarında oyun yazarlığına başladı. Marlowe 7 tane oyun yazmıştır. Marlowe'un oyunları hem kendi hayatında hem de ölümünden sonra zamanımıza kadarki dönemlerde seyircilerin çok ilgisini çekmekle beraber kapsamaları dolayısıyla her zaman tartışmaya yol açmışlardır. İşledigi temalar ve konular arasında Doctor Faustusda ateistlik ve şeytana tapma, Edward IIde eşcinsellik ve The Jew of Maltada anti-semitik Yahudi düşmanlığı bulunmaktadır. Ayrıca Marlowe İngiliz edebiyatı içinde Hero and Leander adlı uzun şiiri ve The Passionate Shepherd to His Love (İhtiraslı çobandan sevgilisine) adlı kısa bir şiiri ile de ünlüdür. Marlowe'un hayatı ve ölümü gizemlidir. Devletin bir gizli ajanı olduğuna dair elde belgeler bulunmaktadır. 29 yaşında iken bir bar kavgası sırasında başına bir kama saplanması ile öldürülmüştür. Ateist olması veya eşcinsellik konusu işlemesi dolayısıyla hükümet yanlılarınca bir suikasta uğraması veya işlediği konuları sevmeyenlerin bir komplosuna kurban gitmesi hala tartışılmakta olan konulardandır. Bazı kişilerse ünlü İngiliz oyun yazarı Şekspir (William Shakespeare) tarafından yazılmış olduğu kabul eden ünlü oyunların gerçekte Marlowe tarafından yazıldığını iddia etmişlerdir.