Kadın Kahramanlar

Eksik Parça Yayınları
Orijinal Adı:
The Heroines

2026 6. kitabı
• Minotor efsanesini bilir misiniz? Minos'un kızı Phaedra, Theseus ile evlidir ancak Afrodit, intikam için onu üvey oğluna aşık ederek ölümcül bir trajediye neden olur. Yani yine kadınların suçlu gösterildiği bir olaya dönüşür. • Yazar, feminist bir düşünceyle efsaneye farklı bir metafor kazandırarak okuyucuya tekrar sunmuş. Phaedra'yı suçlu figüründen alıp adalet arayan güçlü birine dönüştürerek kadınların susturulmuş yönlerine kulak vermiş. Tanrıların hikayesinden çıkarıp, kadınların yaşadığı zorlukları anlatan bir hikâyeye dönüştürmüş. Akıcı ve modern diliyle mitolojiye yeni bir soluk getirerek farklı bir bakış açısı kazandırmış. • Girit kralının kızı Phaedra, Atina'nın kralı Theseus ile politik zorunluluk nedeniyle evlenmek üzere Girit'ten ayrılır. Atina sarayı, kadınların erkeklerden köşe bucak saklandığı, aşağılandığı, hor görüldüğü ve vahşice tecavüze uğradığı yozlaşmış bir yerdir. Theseus ise Phaedra'yı yok sayan ve yanına yaklaşmayan kaba, bencil bir figürdür. Theseus’un oğlu Hippolytus, kendini Artemis'e adamış, kadınlardan nefret eden ve onlara üstten bakan bir karakterdir. ​ • Kitabın merkezindeki olay, meşhur "tecavüz" iddiasıdır. Geleneksel mitin aksine Phaedra, Hippolytus tarafından saldırıya uğrayıp hamile kalan, adalet arayan ve mücadeleci bir kadın olarak işlenir. Kurulan mahkemede yazar, kadınlara tanınan demokrasi anlayışını ve bakış açısını da perspektif bir şekilde gösterir. • Aslında kitaptaki asıl mesaj, tarihin ve mitlerin erkekler tarafından yazıldığı, kadınların hikâyelerinin ise sonunda okuduğumuz gibi çarpıtıldığıdır.
2026 62. kitabı
Phaedra #okudumbitti Phaedra bitti ve uzun süre zihnimde kalacak gibi… Mitolojide adını duyup da çoğu zaman “kötü kadın” etiketine sıkıştırılan Phaedra’nın bu romanda kendi sesiyle konuşmasına tanık
2026 15. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2026 19:22
Phaedra ~ Laura Shepperson Selamlar Phaedra, Girit Kralı Minos’un kızı olarak karşımıza çıkıyor. Yani aslında güçlü bir krallığın prensesi. Phaedra siyasi bir anlaşma uğruna Atina Kralı Theseus ile
2026 22. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2026 17:08
Mitlere ve mitlerin yeniden anlatımına ilgi duyan #LauraShepperson İngiltere doğumlu, ilk romanı ile Sunday Times en çok satanlar listesine giren bir yazardır. #Phaedra Kadın Kahrananlar; yaratıcı
Puan vermedi
Kendi Adaletini Yaratan Kadın: Phaedra Karşımızda, Yunan mitolojisinin en haksız yere kötülenen figürlerinden birini alıp onun sesini ilk kez gerçekten duyuran bir roman duruyor. Kitap, sadece
2026 60. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2026 00:00
Mitolojide “suçlu kadın” olarak anlatılan bir karakter kendi hikâyesini anlatsa ne olurdu? Phaedra Girit prensesi Phaedra, politik bir evlilikle Theseus’un yanına gönderilir ve Atina’da sesi bastırılmış bir hayata sıkışır. Kırılma noktası ise üvey oğlu Hippolytus ile yaşanan o travmatik olay… Ama bu kez hikâye farklı: Phaedra susmaz. Ve roman tam burada şu soruyu ortaya atar: Gerçek nedir ve kimin gerçeği kabul edilir? Kitap, olayları tek bir açıdan anlatmak yerine farklı bakış açılarıyla ilerliyor. “Erdemli” görünen Hippolytus, gücün temsilcisi Theseus ve sesi bastırılmaya çalışılan bir kadın… Okur olarak net bir doğruya değil, sorgulamaya yönlendiriliyorsun. En çarpıcı detaylardan biri de kadınlar korosu. Atina’daki kadınların kolektif sesi olarak hikâyeye eşlik ediyor ve şunu hatırlatıyor: Kadınların gerçeği çoğu zaman duyulmaz, ama yok da olmaz. Temada; patriyarka, adalet, güç dengesi ve gerçeklik algısı var. Phaedra’nın pasiflikten kendi sesini bulan bir karaktere dönüşmesi ise hikâyeyi çok daha güçlü kılıyor. Benim için bu kitap, bir mitoloji uyarlamasından çok “susturulmuş bir hikâyenin geri alınışı” oldu. Sence bir hikâyede gerçeği belirleyen şey ne: yaşananlar mı, yoksa anlatan kişi mi?
2026 51. kitabı
Okunma: 07 Mart 2026 00:00
"PHAEDRA" "Herhangi bir yerde güvende miyiz ki?" diye sordum usulca. "Nihayetinde biz sadece bir kadınız."
2026 43. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 12:11
Mitolojiye biraz mesafeliysen bile bu kitap seni içine çeken türden. Çünkü klasik anlatımdan ziyade daha insani, daha duygusal bir yerden yaklaşıyor. Hikâye temelde Phaedra’nın yasak aşkı, arzuları ve bunun getirdiği iç çatışmalar etrafında dönüyor ama aslında okurken sadece bir “hikâye” okumuyorsun; bir kadının iç dünyasına, bastırılmış duygularına ve çaresizliğine tanık oluyorsun. En sevdiğim tarafı anlatımının akıcılığı oldu. Hiç zorlamıyor, aksine sayfalar su gibi akıyor. Mitolojik bir konu olmasına rağmen ağır ya da sıkıcı hissettirmiyor. Yazar dili sade ama etkili kullanmış, bu da karakterle bağ kurmayı çok kolaylaştırıyor. Phaedra’yı okurken bazı yerlerde hak veriyorsun, bazı yerlerde sorguluyorsun ama hiçbir zaman ondan kopamıyorsun. Kitap aynı zamanda “kadınların hikâyesi nasıl anlatılır?” sorusuna da güzel bir cevap veriyor. Genelde yan karakter gibi kalan birinin sesini bu kadar net duymak gerçekten etkileyiciydi. Kısacası hem akıcı hem de duygusal olarak güçlü bir kitaptı. Mitoloji seviyorsan zaten seversin ama hiç ilgin yoksa bile şans verilebilecek türden. Okuduktan sonra zihinde kalan, üzerine düşündüren bir hikâye.

Laura SheppersonYazar · 0 kitap
Laura Shepperson, İngiltere'de doğdu ve her zaman mitlere ve mit yeniden anlatımlarına ilgi duydu; Auckland Üniversitesi'nde Klasik Çalışmalar okudu. İlk romanı "The Heroines", Sunday Times'ın en çok satanlar listesine girdi. 2017'de Lucy Cavendish Kurgu Ödülü'ne aday gösterildi. Laura, Cambridge Üniversitesi'nden Yaratıcı Yazarlık alanında Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Laura, eşi ve iki çocuğuyla Londra dışında yaşıyor. Kendisini Twitter ve Instagram'da @LauraShepperson kullanıcı adıyla bulabilirsiniz.