Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2018 Ağustos

Popular Science Türkiye - Sayı 76

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 76 Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 76 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 76 kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 76 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yapay zeka'nın evrimi
Mart 1996 dergimizin kapağında. satranç deyince akla ilk gelen kişilerden olan büyük usta Garry Kasparov'un IBM'in süper bilgisayarı Deep Blue'yla mücadelesi yer alıyordu. Yapay Zekö (YZ) araştırmaları yıllardır sürse de, bu kavramı akademik ortamlardan çıkarıp popülerleştirmek için bu tarz bir etkinliğe ihtiyaç vardı. Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov, 1996'da Deep Blue'yu 4-2 yenilgiye uğrattıysa da süper bilgisayarın da maç alabilmiş olması IBM ve YZ için büyük başarıydı. Kasparov ile Deep Blue biryıl sonra rövanş için karşılaştığında durum farklıydı. Deep Blue'nun hem donanımı hem de yazılımı güncellenmişti (o yüzden Deeper Blue diyen ler vardı) ve süper bilgisayar, herkesin heyecanla izlediği karşılaşmada bu defa 3,5 puan alarak galip geldi. Özel VLSI yongalarıyla donatılmış Deep Blue elbette günümüz şartlarında çok güçlü bir makine değil. Hatta derin öğrenme, makine öğrenimi gibi kavramIar o sıralar henüz uygulamaya geçirilmediğinden, çalışma ilkesi daha çok hamlelerin “kaba güçle" analizine dayanıyordu. Hatta geliştiricilerinden biri daha sonraki yıllarda Deep Blue'nun yapay zekâ sayılmaması gerektiğini bile iddia etmişti. Yine de, Deep Blue'nun YZ kavramını halka yaymadaki rolü yadsınamaz.
KUMAŞLAR ISLANINCA NEDEN KOYULAŞIR? Sıvı tabaka, ışığın yansıma açısını değiştirdiğinde rengini de değiştirmiş oluyor.
Reklam
SENTETIK T HÜCRELERI California Üniversitesi bilim insanları, insanlardaki T hücrelerinin bir kopyasını üretmeyi başardı. Bağışıklığın temel savaş- çıları arasında yer alan T hücreleri aslında beyaz kan hücreleri. Enfeksiyonlarla savaşta devreye girip “düş- mana” ait özellikleri tespit ederek, yani bu patojenler￾deki antijenleri
EVREN GENLEŞİYORSA, ANDROMEDA NEDEN BİZE YAKLAŞIYOR ?
Çok uzak bir gelecekte; 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar. Evren genlesiyor ve bu esnada onu dolduran tüm maddeler birbirlerinden uzaklaşıyor. Bu durum galaksilerin de bizden uzaklaşmasına sebep oluyor. Hatta bu galaksiler ne kadar uzaktaysa uzaklaşma hızları da o kadar fazla.Ancak küçük ölçekte ele alırsak,evrenin genleşmesinden doğan uzaklasma etkisi azalır. Çünkü her bir galaksi aynı zamanda kendine özgü hareketine de sahip. Samanyolu ve Andromeda büyük galaksiler arasında yer alıyor. Ve birbirlerine fazla yakınlar. Bu durum ikisi arasında kütleçekimsel bir çekim etkisi yaratıp, genel genleşmenin etkisini asarak birbirlerine doğru çekilmeleriyle sonuçlanıyor.
KUMAŞLAR ISLANINCA NEDEN KOYULAŞIR ?
Ter ya da su bir kumaşın nasıl daha koyu renkte görünmesine yol açıyor? Bu durum kumaşın kendisinden değil, gözlerimizin ışığı algılama şeklinden kaynaklanıyor. Çünkü ıslak bir kumaş, ışığı farklı şekilde yansıtmaya başlar. Yani aslında ıslanınca koyulaşmaz, biz onu öyle görürüz. Hatta aynı şey yağmurda ıslanan yollar için de geçerli. Bir kaynaktan yayılan ışık herhangi bir maddenin üzerine düştüğünde bir kısmı madde tarafından emilirken, bir kısmı da geri yansıtılıyor. O maddeden yansıyan ışığın dalga boyu. gözlerimize ulaştığında onu hangi renkte göreceğimizi belirler. Diğer bir deyişle, sarı bir tişört tüm diğer dalga boylarındaki ışığı emip geriye sadece son ışığı yansıttığı için sarıdır. Kıyafetleriniz ıslandığında, kumaş yeni bir tabakayla; suyla kaplandı demektir. O esnada ıslak bölümün üstüne düşen ışıkta bu yeni katman nedeniyle sarı ışığın yansıma oranı düşer. Yani ıslaklık ışık ve kumaş arasındaki etkileşimi değiştirir. Su ise ışığı emmez, renksizliğine devam eder. Ama ışığın yüzeye düşme açısını etkilediği için kumaşın normalden fazla ışını absorbe etmesine sebep olur. Sonuçta biz de bu bölgeyi daha koyu bir tonda görmeve başlarız.
Uzay yürüyüşü yapabilmek için her bir astronot toplam 150 saatboyunca 12 m derinliğindeki dev bir su tankında eğitim almak zorunda
Sayfa 53
Reklam
24 SAATLİK AÇLIK, KÖK HÜCRELERİ CANLANDIRIP METABOLIZMAYI YENIDEN DÜZENLİYOR Massachusetts Teknoloji Enstitüsü arastırmacılarının fareler üzerinde gerçeklestirdiği deneyler, açlığın vücudumuz için faydalı olabileceğini işaret etti.Deneylerde 24 saatlik açlığın kök hücreleri harekete geçirerek bağırsaklardaki bakterileri düzenleyip, metabolizmayı sıfırladığını ve böylece onu daha güçlü çalısacak hale getirdiği görüldü.Açlık. bağırsakta bulunan kök hücreleri tetikliyor. Bu hücreler. yaşlanmayla beraber etkisini yitirmeye başlayıp bağırsak mikrobiyomunun değişmesine ve örneğin daha çabuk kilo alınmasına sebep oluyor. Araştırmacılar, sadece bir günlük açlığın bile bu kök hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğunu gördü. Normalde bu hücreler ortalama 4 günde bir kendi kendine yenilenir. Ancak yaşlanmayla beraber etkilerini yitirmeye başlıyorlar.
VÜCUDUMUZDA HANGİ ELEMENTLER VAR ?
Vücudumuzda bulunan elementler, oranları ve işlevlerini söyle listeleyebiliriz: Oksijen %65 Oksijen, hidrojenle bir araya gelerek suyu olusturuyor ve vücudumuzun %62'si sudan ibaret. Ayrıca vücut ısısını ve ozmotik basıncı dengeliyor. Karbon %18 Organik kimyanın temeli olan karbon vücudumuzda da önemli bir role sahip. Karbonhidratlar, yağlar.
Mahkemede hakim tarafından “Galileo inkar et, dünya dönmüyor!” denildiği, Galileo’nun ise “İnkar etsem de dönüyor” cevabını verdiği söylenir. Galileo ispata dayanan bilimine rağmen, mahkemeden ev hapsi cezası almış ve ömrünün son 8 yılını evde hapis olarak geçirmiştir. Aslında aldığı itibarsızlaştırma ve cezanın hatta 8 yılın kendisi için hiçbir önemi yoktur. Çünkü Galileo, o 8 yıla karşılık insanoğlu var olduğu sürece adını zihinlerimize kazımıştır.
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.