Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2018 Ağustos

Popular Science Türkiye - Sayı 76

Popular Science Türkiye Dergisi

Popular Science Türkiye - Sayı 76 Sözleri ve Alıntıları

Popular Science Türkiye - Sayı 76 sözleri ve alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 76 kitap alıntılarını, Popular Science Türkiye - Sayı 76 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
EVREN GENLEŞİYORSA, ANDROMEDA NEDEN BİZE YAKLAŞIYOR ?
Çok uzak bir gelecekte; 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar. Evren genlesiyor ve bu esnada onu dolduran tüm maddeler birbirlerinden uzaklaşıyor. Bu durum galaksilerin de bizden uzaklaşmasına sebep oluyor. Hatta bu galaksiler ne kadar uzaktaysa uzaklaşma hızları da o kadar fazla.Ancak küçük ölçekte ele alırsak,evrenin genleşmesinden doğan uzaklasma etkisi azalır. Çünkü her bir galaksi aynı zamanda kendine özgü hareketine de sahip. Samanyolu ve Andromeda büyük galaksiler arasında yer alıyor. Ve birbirlerine fazla yakınlar. Bu durum ikisi arasında kütleçekimsel bir çekim etkisi yaratıp, genel genleşmenin etkisini asarak birbirlerine doğru çekilmeleriyle sonuçlanıyor.
BEYNİN EN İYİ DOSTU Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden sinirbilim uzmanı Barbara Bendlin'in araştırmaları, uykuyu daha fazla ciddiye almamız gerektiğini gösterdi.Alzheimer hastalığını araştıran Bendlin, 40-65 yas arası 1500 gönüllüyle çalışıyor. Bunların %70'inin geçmişinde hastalığa yakalanmış bir aile Üyesi mevcut. Yani gönüllüler, ileriki yaşlarında hastalığa yakalanma riski taşıyor. 2001 yılından bu yana onları incelemeye devam eden arastırmacı kayıtları sırasında hastalık belirtileri olmayan bu bireylerin bazılarında hastalığın erken dönem semptomlarını başından itibaren izleme fırsatı buldu. Alzheimer'da hafıza kaybına sebep olan seyin, beyinde oluşan plaklar olduğu biliniyor. Araştırmacının 2015'de paylaştığı raporlar, uyku kalitesinin düşük ya da düzensiz olduğu bireylerin gündüz saatlerinde daha yorgun oldukları ve hastalığa bağlı A-beta plakları sayısının arttığı görüldü.
Reklam
Bütün Alıntılar
SENTETIK T HÜCRELERI California Üniversitesi bilim insanları, insanlardaki T hücrelerinin bir kopyasını üretmeyi başardı. Bağışıklığın temel savaş- çıları arasında yer alan T hücreleri aslında beyaz kan hücreleri. Enfeksiyonlarla savaşta devreye girip “düş- mana” ait özellikleri tespit ederek, yani bu patojenler￾deki antijenleri
Galileo inkar et, dünya dönmüyor!
"O zamanlarda
Aristoteles
Aristoteles
’in, gök cisimlerini pürüzsüz, çiziksiz, bozulmaz olarak ve dünyayı ise kaba saba, dağlık ve ışığı bile yansıtmayan bir yapıda olan düşüncesi hakimdi. Başka bir deyişle yerküreyi evrenin merkezi kabul ettiği düşüncesi hakimdi. Hatta
Aristoteles
Aristoteles
’e göre Ay,
VÜCUDUMUZDA HANGI ELEMENTLER VAR? Vücudumuzda bulunan elementler, oranları ve işlevlerini şöyle listeleyebiliriz: -Oksijen %65 Oksijen, hidrojenle bir araya gelerek suyu oluşturuyor ve vücudumuzun %62’si sudan ibaret. Ayrıca vücut ısısını ve ozmotik basıncı dengeliyor. -Karbon %18 Organik kimyanın temeli olan karbon vücudumuzda da
KUMAŞLAR ISLANINCA NEDEN KOYULAŞIR? Sıvı tabaka, ışığın yansıma açısını değiştirdiğinde rengini de değiştirmiş oluyor.
Reklam
"Çok uzak bir gelecekte; 4 milyar yıl sonra Samanyolu ve Andromeda galaksileri çarpışacak. Çünkü hızla birbirlerine yaklaşıyorlar. Evren genişliyor ve bu esnada onu dolduran tüm maddeler birbirlerinden uzaklaşıyor. Bu durum, galaksilerin de bizden uzaklaşmasına sebep oluyor. Hatta bu galaksiler ne kadar uzaktaysa uzaklaşma hızları da o kadar fazla. Ancak küçük ölçekte ele alırsak, evrenin genleşmesinden doğan uzaklaşma etkisi azalır. Çünkü her bir galaksi aynı zamanda kendine özgü hareketine de sahip. Samanyolu ve Andromeda büyük galaksiler arasında yer alıyor."
Sayfa 94
SENTETIK T HÜCRELERI California Üniversitesi bilim insanları, insanlardaki T hücrelerinin bir kopyasını üretmeyi başardı. Bağışıklığın temel savaş- çıları arasında yer alan T hücreleri aslında beyaz kan hücreleri. Enfeksiyonlarla savaşta devreye girip “düş- mana” ait özellikleri tespit ederek, yani bu patojenler￾deki antijenleri
BİR BİLGİSAYAR KENDİSİNİN BİR BİLGİSAYAR OLDUĞUNU BİLEBİLİR Mİ ?
Henüz o noktaya ulasmadık. Yapay zekâ alanında katlanarak artan bilimsel ve teknolojik hızımıza rağmen. günümüzdeki bilgisayarların hiçbiri kendisinin bir bilgisayar olduğunu bilmiyor. Kimi zaman bunu bildiğine denk geldiğimiz (ya da öyle görünen) bazı yapay zekâ örnekleriyle karsılasmıs olsak da aslında bunların hiçbiri gerçekte "bilmiyor". Bu veri, kodları arasına yazılıp, “biliyormuş gibi" konuşmasına da yolaçabilir. Fakat kendisinin ne olduğunu bilmesinden ve bir bilgisayar olmanın nasıl bir şey olduğunu anlamasından bahsediyorsak, cevap; Hayır. Sandığımızın aksine. bilgisayarlar Dünya hakkında çok az sey bilir. Çünkü belli baslı sorunları çözmeleri için tasarlanır ve sadece kodlarında bulunan verileri kullanarak islem yapabilirler. Kendisinin farkında olmasını gerektiren “kendini bilme" eylemi ise bambaşka bir sey. Bunu yaratmak öyle zor ki, tam da bu nedenle bugüne dek gerçek bir örneğine rastlayamadık.
"Jüpiter aynı zamanda en fazla uydusu bulunan gezegen ve eğer bundan şüpheniz varsa –bunu söylerken gözümüz Satürn’de- araştırmacılar kısa süre önce, gezegenin 12 uydusunun daha gözlemlendiğini açıkladılar. Bu uydulardan ikisi daha önce fark edilmişti ve bir tanesi de hayli acayip. Jüpiter’in 53 adet ad verilmiş uydusu var. Bunlara, Galileo Galilei’nin ta 1610’da keşfettiği en büyük dört uydu olan Ganymede, Io, Callisto ve Europa dâhil. Uydulardan 16’sı (geçen yıl tanımlanan iki tanesi dâhil) hâlâ isimsiz ve böylece toplam sayı 69’a çıkıyor."
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.