Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Proletarya Diktatörlüğü Üzerine

Karl Marx

Proletarya Diktatörlüğü Üzerine Gönderileri

Proletarya Diktatörlüğü Üzerine kitaplarını, Proletarya Diktatörlüğü Üzerine sözleri ve alıntılarını, Proletarya Diktatörlüğü Üzerine yazarlarını, Proletarya Diktatörlüğü Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
111 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap, Bilimsel Sosyalizmin özü olan Proletarya diktatörlüğünün kavranması açısından önemlidir. Proletarya diktatörlüğü nedir? Hangi tarihsel zorunluluğun ürünüdür? Kim tarafından ve nasıl uygulanır? İlk koşulu nedir? Kapitalist toplumla sınıfsız toplum arasındaki geçiş süreci neyi ifade eder? Sosyalizm, neden proletaryanın sınıf diktatörlüğünün ilanıdır? Bilimsel Sosyalist kimdir? Devrilmiş burjuvazi gücünü nereden alır? Sosyalist bir ülkede, parti ve devlet kadrolarından bir bölümünün yozlaşmasından doğan yeni burjuva unsurlara ve kapitalizme dönüş tehlikesine karşı proletarya diktatörlüğünün anlamı nedir? Sivil toplumcu, liberal ve parti düşmanı eğilimlere karşı olduğu kadar; "geri dönüş" tartışmasının noktalandığı ve sınıflar var oldukça sınıf mücadelesinin de tüm şiddetiyle süreceği teorisinin bir kez daha doğrulandığı bugünkü koşullarda, sosyalizm ve sınıfsız toplum için mücadele edenlere özlü bir kaynak. Marks, Engels ve Lenin'in proletarya diktatörlüğü üzerine yazılarını açıklayıcı bilgiler.
Proletarya Diktatörlüğü Üzerine
Proletarya Diktatörlüğü ÜzerineKarl Marx · Kaynak Yayınları · 199555 okunma
Emekçilerin üst kesimi burjuvaca etkisiyle proletaryayı sürekli olarak yozlaştırır.
Reklam
Sosyalist toplum, kapitalist toplumun içinden henüz çıkmış bir toplumdur.Bundan dolayı bağrından çıktığı eski toplumun her bakımdan ,yani ekonomik göreneksel ve düşünsel bakımlardan doğum lekesi taşır.Sınıflar , sınıf çelismeleri ve sınıf mücadelesi sosyalist toplumda da devam eder.
Kapitalizmden , sosyalizme geçişle beraber sömürücü sınıflara özgü "zevk düşkünlüğü ve çalışmadan kazanma " zihniyetlerinin yozlastirici etkilerini yaymaya devam ettikleri gibi , özel mülkiyet kavramı da varlığını korur; dolayısıyla her bireyin çalışmada komünist ruha sahip olması kendisini karşılık beklemeden kolektif topluluğa aşaması henüz olanaksızdır Herkese emeğine göre ilkesinin uygulanmasını gerektiren nedenlerden biri budur.
Devlet, sınıf çelişmelerinin uzlaşmazlığının bir ürünü, bir sınıfın öbürü üzerindeki tahakkümünün bir aracıdır. Devletin kendisi şiddet demektir. Devlet şiddete dayanan bir hakimiyet organı, bir özel baskı gücüdür. Tarihteki bütün sömürücü sınıflar, hakimiyetlerini şiddete dayanarak ayakta tutmuşlardır. Sınıf zıtlıkları ve sınıf mücadelesi keskinleştiğinde, hakim sınıflar, sürekli kendi aletleri olan orduyu güçlendirir ve sömürülen sınıflar üzerindeki baskıyı yoğunlaştırırlar.
Komünistler, fikirlerini ve amaçlarını gizlemekten nefret ederler. Hedeflerine ancak var olan tüm sosyal koşulların şiddet yoluyla ortadan kaldırılmasıyla ulaşılabileceğini açıkça ilan ederler.
Reklam
Sosyalist toplum, kapitalist toplumun içinden henüz çıkmış bir toplumdur. Bundan dolayı bağrından çıktığı eski toplumun her bakımdan, yani ekonomik, göreneksel ve düşünsel bakımlardan doğum lekeleri taşır. Sınıflar, sınıf çelişmeleri ve sınıf mücadelesi sosyalist toplumda da devam eder.
Oportunizm bizim baş düşmanımızdır. İşçi sınıfı hareketinin üst kademelerindeki oportunizm, proleter sosyalizmi değil, burjuva sosyalizmidir.
Sınıfların içinde tutarlı olarak devrimci olan tek sınıf, işçi sınıfıdır.
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.