Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu

Max Weber

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Yorumları ve İncelemeleri

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu yorumları ve incelemelerini, Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

810 üzerinden
213 Kişi · 60 İnceleme
152 syf.
·
Puan vermedi
Nezaman cimri ve işkolik biri görsem aklıma hemen bu kitap gelicek. Protestan ahlakının ve bunun sonucunda kapitalizm oluşum sürecini anlatan güzel bir kitap. Kuzenimin önerisi üzerine okudum ve ona bu eşsiz kitap için şükranlarımı sunuyorum.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Sayfa Yayınları · 20111,236 okunma
365 syf.
8/10 puan verdi
Öncelikle benim okuduğum yayınevinde(alter yayınları) inanılmaz derecede yazım hatası var diyebilirim ama okumayı etkiliyor mu dersek kesinlikle hayır. Yine de yayınevinin biraz daha özen göstermesini beklerdim. Kitabın incelemesine geçecek olursam, Weber’in düşüncelerine katılalım veya katılmayalım, bu eserin ciddi bir inceleme ürünü olduğu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20121,236 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Aslında kitabın başlığı içerik açısından bir ipucu veriyor. Fakat içinde Protestanlığın ve diğer Hristiyan mezheplerinin karakteristiklerinden de bahsediyor. Uzak olduğum bir konu olduğu için takibi zor oldu benim için. Fakat dikkatli bir okuyucu açısından önemli bir sorun teşkil etmez. Dediğim gibi kitabın başlığındaki ipucunu açıklayan en iyi paragraf şu sanırım; "... zenginlik peşinde koşmayı, reddedilmesi gereken; fakat mesleki uğraşının ürünü olarak zenginliğe ulaşmayı tanrının kutsaması olarak görmekle kalmayıp, ayrıca daha da önemlisi, durup dinlenmeden sürekli, sistematik dünyevi meslek öğretisinin dini değerlendirilmesinin asketizme ulaştıracak en yüksek araç ve aynı zamanda insanın yeniden doğmasının ve gerçek inancının en emin ve açık ispatı olması, bizim burada kapitalizmin "ruhu" olarak adlandırdığımız yaşam biçiminin yayılmasının en büyük manivelası olmuştur. Ve tüketimin sınırlandırılması ile kazanç peşinde koşmanın serbest bırakılmasını birlikte ele aldığımızda ortaya çıkacak pratik sonuç çok açıktır: 'asketizmin tasarrufa zorlaması ile biriken sermaye.' Kazanılmış olanın tüketilerek kullanılmasına kaeşı konulan engeller, 'sermayenin' üretken kullanımını sağlamıştır. " Kitap içeriğinde yukarıdaki alıntıdan da anlaşılacağı üzere, dini temellere dayanan meslek ruhu ile bu ruhtan ilk nüvelerini oluşturan kapitalist ruhun karşılıklı ilişkisi anlatılıyor.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Yarın Yayınları · 20191,236 okunma
·
Puan vermedi
Protestan ahlakî ve Kapitalizm Ruhu | Max Weber Protestan ahlakı Weber’in temel fikirlerinden birisidir. Onun araştırmalarındaki temalarından biri modern çağın ruhu arayışıdır. Toplumsal açıdan önemli tespitin yer aldığı kitap, Kapitalizmin kökenine inip, din ile bağlantısını inceliyor. Bu sürecin Avrupa toplumunda ne gibi değişimlere sebep olduğunun yanında var olan düzeni anlamak açısından da bir aydınlatıcı bir kitap. #alıntı “İş açgözlülüğe geldiğinde, bir soylu ile bir köylü arasinda, hiçbir fark bulunmaz.” “Halk yani işçi ve zanaatkarlar kitlesi, fakir kaldıkları sürece Tanrıya bağlı kalırlar.” “Kazanmak insan yaşamının amacıdır.” #kitap #kitapönerisi #kitapkurdu #kitapaşkı #kitapsevgisi #kitapkokusu #kitaptavsiyesi #mitoloji #beyzaalkoç #kitapönerisi #alıntılar #öneri #weber #sosyoloji
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,236 okunma
166 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Fikirler para eder bu üretimdir fakat paralar fikir ederse bu kapitalizmdir.
Karl Marx'ın "Din halkın afyonudur." sözüne karşılık, "Evet din sömürüsü kapitalizmin ana besleyisicidir ama bunu kullanmamak, Tanrıyı adil, eşitlikçi anlatmak da bizim elimizdedir." düşüncesini geliştirmiştir. Zira protestanlık mezhebi de insanları mucizelere inandırarak kaygı ve beklenti içinde çalışmadan uzaklaştıran katolik mezhebine karşılık çıkmıştır. Din gökten umut bekleyenler için birer afyon, çalışan emekle bir şeyler üreten için kuvvetli bir dayanaktır, demeye getirmiş. Komüte ve imece usulü çalışmayı destekleyen bir ekonomist. Lonca teşkilatı yani. Bunun yanı sıra iktidarlardan ve bürokrasiden bahsetmiş. İktidar üç şekilde olur; birincisi: Geleneksel iktidar (babadan oğula) , krallıklar ikincisi: karizmatik iktidar (halktan bir kahramanın çıkması) Che olur, Atatürk olur, Napelyon olur bir sürü örnek verilir. Üçüncüsü de bürokratik iktidar. Bunun da yolunun bilgi çalışma ve gerçekten demokratiklikle olacağını söylüyor. Ama şunu da belirtiyor; bütün iktidarlar kendi geçmişini ve tarihini iyi bilmeli. Hataları ve eksikleri belirlemeli ona göre hareket etmeli. Bir ekonomist abimin tavsiyesi ile okudum. Yorumları da güzeldi. Beğendim.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm RuhuMax Weber · Hil Yayınları · 19971,236 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Kitapin içeriğinde kapitalizm ile ilgili, çok şey beklerseniz hayal kirikliğina ugrarsiniz. Max Weber daha çok protestan ahlakininin köklerine inmeye çalişmiş, pürüterizm, kalvinizm, lüteryenizm ve baptizm ile ilgili çok detayli bilgi bulabileceğiniz bir kitap, dolaysiyla Din bilimleriyle ilgileniyorsaniz okumanizi tavsiye ederim...
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,236 okunma
Reklam
166 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Oldukça teknik bir kitap. Konuya özel ilgi duyanlar, hem felsefe hem de iktisatla yakından ilgilenenler için önerebilirim. İlginiz yoksa sizi sıkabilir. Kapitalizmin ruhunun yani çalışma, çalıştırma, tasarruf, sermaye birikiminin, ona uygun düşünme yapısı içindeki toplumlarda geliştiğini, bunda da en büyük etkenin kitlenin felsefesini belirleyen hakim din anlayışı olduğunu işliyor Weber. Protestan hareketin çalışmaya kutsallık yüklediği, bu nedenle Protestan toplumların aşırı bir çalışma ve ölçülü harcama ile büyük sermaye birikimlerine ulaştığını saptıyor. Luthercilik, Calvinizm, Puritenizm detaylı incelenerek kapitalist kazanç hırsının bu dinsel yönelimlerle nasıl dini ritüel gibi benimsetilip toplumların gelişme dinamiğinde nasıl etkin olduklarını ortaya seriyor. Önemli bir eser olduğunu düşünüyorum.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizm RuhuMax Weber · Hil Yayınları · 19971,236 okunma
358 syf.
·
Puan vermedi
En önemli nokta...
Eseri okurken akılda tutulması gereken en önemli nokta, Weber’in Marx’ı çürütmek istemesidir. Marx’ın “altyapı üstyapıyı belirler” şeklindeki klasik iddiasının tersine Weber, üstyapının (Protestanlık) da pekâlâ altyapıyı (ekonomik sistem, modern kapitalizm) belirleyebileceğini göstermeye çalışmıştır. Tekrar ediyorum, burası en önemli noktadır.
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Bilgesu Yayıncılık · 20111,236 okunma
·
Puan vermedi
Protestan ahlakı Weber’in temel fikirlerinden birisidir. Onun araştırmalarındaki temalarından biri modern çağın ruhu arayışıdır. Modern toplumu karakterize eden şey, rasyonel, mantıklı düşünme ve organizasyon biçimidir. Önceki toplumlar din, gelenek gibi inançlar ve düşünce sistemine dayanırlarken, modern toplum mantığa ve akla dayanır. Bu tema
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin RuhuMax Weber · Alter Yayıncılık · 20091,236 okunma
61 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.