Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Putin Ne İstiyor?

Jean-Robert Jouanny

Putin Ne İstiyor? Gönderileri

Putin Ne İstiyor? kitaplarını, Putin Ne İstiyor? sözleri ve alıntılarını, Putin Ne İstiyor? yazarlarını, Putin Ne İstiyor? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
174 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
"Oraksız Çekiç"
İzlemek için: I. bölüm youtu.be/JA8QWJeC_o8 II. bölüm youtu.be/mNz0OX8x4uI II. bölüm youtu.be/z_G4lcJh1Uc Selam kitapçokseverler. Bu bölümümüzde araştırmacı-yazar Jean-Robert Jouanny'nin Putin Ne İstiyor yapıtı üzerine sohbet ediyoruz.
Putin Ne İstiyor?
Putin Ne İstiyor?Jean-Robert Jouanny · İletişim Yayıncılık · 201718 okunma
Birçok açıdan, Soğuk Savaş dönemindeki containment (çevreleme) teorisyeni George Kennan'a atfedilen, "Rusya'nın sınırlarında yalnızca tebaası veya düşmanları vardır" tespiti geçerlidir.
Reklam
Vladimir Putin için devlet, ulusun eğiticisi ve vasisi olmak zorundadır. Devletin yerinin bu tanımı, imparatorluktan Sovyet rejimine dek uzanan Rus tarihinde oldukça sabittir. Ama 1990'lı yıllar boyunca bu tanım devletin etkisizliği sebebiyle altüst olmuştu. Vladimir Putin'de devletin geri dönüşü bir iradi esasa dayanıyor: "Dikey iktidar" kamu icraati içinde yeniden tesis edilir, hukukun üstünlüğü tartışılamaz bir gerçeklik olarak ilan edilir ve silovikiler (güvenlik ve istihbarattan gelenler) devlet söyleminin saygınlığı ve söz birliğini teminat altına almak için sosyal hayatın tüm arakesitlerine yerleşirler.
174 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
SSCB sonrası Rusya içinde bulunduğu zorluklar nedeniyle tavizler vererek batı ile yakınlaşmaya çalışıyor. Batı ise bu süreçte gemi azıya alıp sınırları çevresinde operasyonlar yapmaya başlayınca uzun yıllar tarihe yön veren devletlerden biri olan Rusya bütün bu olup bitenler karşısında haliyle komplekse kapılıyor. Putin iktidarı alınca işleri değiştirmeye çalışıyor; ekonomiyi güçlendirip, askeri yatırımlarla orduyu modernize ediyor. Hırslı olduğu özel hayatından da belli olan eski KGB ajanı bildiğimiz gibi Suriye savaşında ülkesini tekrar uluslararası sahneye çıkarıyor. Putin'in politikalarını daha iyi anlamak için geçmişe de değinilmiş. Bu çerçevede; çarlık dönemine, 1980'li yılların sonundaki Gorbaçov dönemine, 1990'lı yılların başındaki Boris Yeltsin dönemine de yer verilmiş. Rusya'nın demografisi hakkında, ülkenin hem batı, hem de müslüman ülkeler ile ilişkileri hakkında aydınlatıcı bilgiler mevcut. SSCB, sosyalist ideoloji çerçevesinde müttefik bulabilirken, kapitalist Rusya için içerde ve dışarıda müttefik bulma arayışları ile ilgili politik söylemler haliyle değişiyor. Bu söylemlerin de izleri sürülmüş. Kısa bir kitap olmasına rağmen, okuru, Rusya'nın çelişkileri, politikası, komşusu olan ülkeleri bekleyen zorluklar hakkında bilgilendirmeyi başarabilmiş. Güçlenen Rusya karşısında batının alması gereken pozisyonla ilgili öneriler de var.
Putin Ne İstiyor?
Putin Ne İstiyor?Jean-Robert Jouanny · İletişim Yayıncılık · 201718 okunma
2014 tarihli "Leviathan" filminde yönetmen Andrey Zvyagintsev, bir belediye başkanıyla yerel bir mahkemenin, Rusya'nın kuzeyindeki mütevazı bir tamirhane sahibinin malına el koydukları bir suç ortaklığını göstererek, Rusların yolsuzluğa boyun eğmeye mecbur kalmalarının karanlık bir tablosunu çiziyor.
Bu aşırı enerji tüketimi elbette Rusya'nın ihracat potansiyeline zarar veriyor. Khrouchtchevka'da (Nikita Kruşçev döneminde inşa edilen beş ya da altı katlı bina) bir gece geçirmek, merkezi ısıtma derecesini ayarlayamadıklarını görmek için yeterli - Ruslar sıklıkla kışın pencere açmak zorunda kalıyorlar.
Reklam
Sovyet casusluk filmleriyle (bunlardan biri 1968 tarihli "Le Bouclier et l'Epée" dir) uyuşturuldu ve tam bu dönemde genç Putin casusluk kariyeriyle ilgili hayaller kurmaya başladı.
Kuşkusuz, Kırım'ın ilhakının (Mart 2014) tetiklediği hipnoza ek olarak, Suriye'yi tek taraflı bombalamaların (Kasım 2015 sonundan itibaren) getirdiği prestij yükselişi, milliyetçi ateşi ve "Vojd" kültünü (Rusça'da "önder" anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin'e verilen takma addı) yeniden canlandırmaya olanak sağladı.
Kremlin'in lideri, kendine ait pek az düşünceye sahip. O ne bir entelektüel ne de bir ideolog; sezgileriyle hareket eden biri. O, insanların ruh halinden anlayan ve kısa vadeli stratejiler inşa eden bir taktik uzmanı.
Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne ve özellikle NATO'ya girmesi, Moskova için varoluşsal bir tehdit olarak algılanırken, radikal İslâmcılığın ülke topraklarına sirayet etme korkusu gerçektir.
Reklam
Ve Rusya'nın dış politikasının tüm parametreleri, Vladimir Putin Aralık 1999'da iktidara geldiğinde ortaya çıkmıştı.
Rusya ve Batı arasında, dahil olma ve direniş diyalektiği var: Kendisini farklı olmaya mecbur bırakan büyüklük arzusunun tuzağına düşen Rusya, Batı’ya yakınlaştığı anda, kendi “geri kalmışlığıyla” yüz yüze geliyor.
Sayfa 116Kitabı okudu
Putin Rusyası
Söz konusu olan ne SSCB’yi yeniden kurmak ne de büyük bir Rus ulus devleti yaratmaktır. Hedef, Rusya’nın jeopolitik hudutlarında, tarihi ortak olarak gelişmeleri denetleme hakkını korumaktır.
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.