Ruh Hastalıkları ve Korunma Yolları

Sefa Saygılı

Ruh Hastalıkları ve Korunma Yolları Sözleri ve Alıntıları

Ruh Hastalıkları ve Korunma Yolları sözleri ve alıntılarını, Ruh Hastalıkları ve Korunma Yolları kitap alıntılarını, Ruh Hastalıkları ve Korunma Yolları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Korku, insan hayatının temel saiklerindendir. Kendimizi yersiz risklerden koruma vesilesidir. Sevgi kadar hayat verici bir unsurdur.
Ruh sağlığını, kişinin hem iç dünyası, hem de dış çevresiyle barış ve sükûnet içinde yaşamasıdır şeklinde tarif edebiliriz.
Reklam
Fîlozof Thomas Karlayl, 83 yaşında iken şunları yazmıştı: '' Çocukluk hayatımın en eski ve beni en dehşete düşüren olayı annemi kaybetmemdir. Bu eksikliğin verdiği korkuyu bütün hayatım boyunca muhafaza ettim. ''
Tıp biliminin diğer dalları genel olarak insanın bedensel sağlığı ile ilgilenirken psikiyatri, insanı ruh ve beden diye ikiye ayırmaksızın bir bütün olarak değerlendirir.
Her insan sevmek, sevilmek ve cemiyet içinde itibarlı bir yer edinmek ister. Seven, sevilen ve ihtiyaçları yerine getirilen insan kendisine ve çevresine güvenir. Bu çevre içinde iyi bir yer edinmek için mizacına ve kabiliyetlerine uygun bir hedef seçer. Seçtiği hedefe ulaşmak için çalışır. Eğer hedefine (idealine) doğru giderken çevre tarafından önüne aşamayacağı engeller çıkarılırsa ümitsizliğe kapılır. Önce kendi kabiliyetlerinden şüphe etmeye başlar. Engelleri aşamadığından dolayı çevreden baskı ve tenkit gördüğü zaman çevreye kızar. Ancak çoğu zaman bu kızgınlığını belli etmemeye çalışır; halk tabiri ile içine atar. Kizgınıkları biriktikçe iç catişmaları ve huzursuzluklar şeklinde şahsı rahatsız etmeye başlar. Sevginin, şefkatin, yardımlaşmanın toleransın olmadığı veya çok az olduğu ailelerde yetişenler, nevrotik tipler olmaya daima yatkındırlar. Keza baskıya ve zoraki kültür değişmelerine maruz kalan dikta rejimlerinde aynı şey, hassas mizaçlar için mevzubahistir. Zira her iki çevrede de çocuk ve fert "ne zaman, nerede, nasıl bir tehlike ile karşlaşacağı" korkusu ile yaşamaktadır
Psikiyatrik hastalıklar derken bir bakıma davranış bozukluklarını kastetmiş oluyoruz. Psikiyatride hastalıkları "nevrozlar" ve "psikozlar" olmak üzere iki ana grup altnda toplamak adet olmuştur. Nevrozlar hafif, psikozlar da nispeten ağır vakaları temsil ederler. Nevrozlar, organik bir sebebe bağlı olmaksızın, doğrudan doğruya çevreden gelen olumsuz tesirler sonucu şahısta ruhi çatışmaların ve düşünce bozukluklarının ortaya çıkması halidir. Nörotik (nevrozlu) şahis, çevresi ile bazı uyumsuzlukları olmakla beraber, gerçek hayattan kopmuş değildir. Sıkıntılarının ve problemlerinin farkındadır. Az veya çok, hemen hepimiz çözemediğimiz ve üstesinden gelemediğimiz sorunlarımızı ya şuuraltina iterek onları unutmayı veya savunma mekanizmaları geliştirerek inkar etmeyi tercih ederiz. Psikozlarda durum çok farklıdır. Şahsiyet ve realite parçalandığı (gerçeği değerlendirme melekesi kaybolduğu); hastanın zihin faaliyetleri ve muhakemesi bozulduğu için kişi, hasta olduğunun farkında değildir. Hezeyan ve hallusinasyonlar ortaya çıkmıştır.
Sayfa 16
Reklam
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.