Yeni Çağ Mitolojisi

2021
Eksik Parça

Bilimsel Mistisizm: Ruhban
2021 1. kitabı
Eksik Parça Yayınları aracılığı ile okura ulaşan Ruhban, Ozan Ertürk’ün bilimkurgu türünde yayımladığı ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Ruhban’ın bu tür içerisinde yer edinirken “Yeni Çağ Mitolojisi” alt başlığını kullanması, içerik hakkında ciddi ipuçları barındırıyor. Kitap, varoluşu iki ayrı gezegende işleyerek ilerlerken, üzerinde yaşadığımız gezegenin doğumundan bugüne değin geçirdiği sancılı süreçleri çeşitli yaşantılar üzerinden sunuyor. Diğer yandan Ruhban denilen bir “oluş” aracılığı ile ilginç bazı fikirlerle de tanıştırıyor bizleri. Bu gizemli gezegende yaşayan canlı formlarının tek bir varlık bilincinde vücut bulması (Ruhban ismiyle tanımlanıyor), akıllara “mistik/aşkın” fikirlerin dünyasını getiriyor. İşte Big Bang’ten beri yaşanan keşmekeşin bambaşka bir pencereden anlatısı ile böylece tanışmış oluyoruz. Tanrısal bir elin dokunduğu farklı hayatları tadımlarken, metafiziksel söylevleri yücelten romanın ana fikri ise konuya hâkim kimseler için tanıdık görünüyor. Dünya’daki insanlarla iletişime geçmeyi başaran Ruhban, yardımsever bir tümel bilinç ile hem insanı deneyimliyor hem de onlara yardım etmenin derdini çekiyor. Ruhban kendince kadim bilgiler ışığında gezegenimizde doğarken, aslında defalarca kez bölünüyor. Ancak bu bölünmüşlük gerçek bir ayrılıktan ziyade daha büyük bir amaç için organize bir kolektifliğin çalışması şeklinde çıkıyor karşımıza. Mitolojik tasvirlerle işlenen giriş cümleleri ilgi çekici olsa da, karamsarlık çizgisindeki mizahi karakterlerin yer yer dengesinin bozulması okuyucunun yüreğini ağzına getiriyor. İnsan türünün bedensel ve bilişsel gelişimiyle ilgili olarak anlatıda girişilen felsefi dayanakların kimi okurları cezbedeceğinden şüphe yok. Geliştirilen bu şiirsel yapı, söylenmek istenen alt metinlerin okura doğru hızda
9.9/10
2021 1. kitabı
Ruhban evrenin, Dünya’nın ve insan vücudunun içinde geçen, aşkın gerçek gücünü hissedeceğiniz bir macera romanı. İnsanın ve evrenin işleyişinde tekrar eden mekanizmaları açığa çıkararak, bir gezegenin insan olma deneyimini ve akabinde gelişen olayları konu alıyor. Daha ayrıntılı bilgi için tıklayın: ruhbankitap.com
Ruhban
2021 48. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 20:19
Bu yılın ilk kitap yorumu olacak eserimiz aynı zamanda yazarımız Ozan Ertürk’ün de bilimkurgu türünde yayımladığı ilk kitabı. Bunun yanı sıra “Yeni Çağ Mitolojisi” alt başlığını kullanması sizin de tahmin edebileceğiniz üzere “yeni” Mitolojik öğelerin olduğu bir bilim kurgu kitabı. Uzun zamandır Dünya Klasiklerinde yoğunlaşmak bana artık bir daha bilim kurgu okumayacağımı düşündürmeye başlatmıştı ama bu kitapla birlikte bu türe olan heyecanım ve merakım geri geldi diyebilirim. Kitabı özetlemeye çalışmak benim gözümde yarım bir iş yapmak olur. İçerisinde komplex ilişkiler ve iyi düşünülmüş detaylar var ve bunları basite indirgeyip kurguda neyin ne olduğundan bahsetmek istemiyorum ki buna instagram karakter sayım da yetmez. En kısa anlatımıyla insanın, evrenin ve hayatın; felsefe, bilim ve kurgu ile kusursuz harmanlanmış hali diyebiliriz. Ve tabii ki kitabın en önemli parçası…Ruhban. Kitaba da adını veren bu kavramın ne olduğunu soracak olursanız: Kendisi diğer gezegende yaşayan canlı formlarının tek bir varlık bilincinde vücut bulmuş hali. Ruhban, kitap boyunca gezegenimiz ile ilişkiler kurmaya çalışıyor, ona yardım ediyor ve onu etkiliyor. Yazarımız klasik bilim kurgu kitaplarının aksine çat diye kurguya dalmak yerine, öncesinde uzun uzadıya düşünülmüş evrenleri ve geçirdiği değişimleri şiirsel denebilecek bir dille anlatıyor. Bu sayede bizi mistik öğelerin de olduğu bir metnin beklediğini anlamış oluyoruz. Kitap boyunca mistik öğelerin gerçek hayat ile çok iyi harmanlanmış şekilde verilebilme kabiliyeti ve bunun yapılırken de birçok biyolojik ve kimyasal dayanaklarla desteklenmesi inanılmaz iyiydi. Yazarın sadece hayal etmekle kalmadığını, arkasında aynı zamanda çokça araştırma yaptığını görmek beni çok tatmin etti. Okurken yazılanların gerçek olup olmayacağını ciddi
Bilim-Kurgu
2022 3. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2022 01:41
Bilim... Kurgu... Her iki alanında kusursuzca anlatıldığı bir eser , yazarının ilk atılımı ilk göz bebeği... Gezegenin ruhu, evrenin sifacisi "RUHBAN" Felsefenin, bilimin, hayal gücünün, aşkın muhteşem ve kusursuz birleşmesi...
Ne kadar sevdim
2021 1. kitabı
Kitap bilim ve kurgunun harika bir harmanı. Bilimsel terimleri en basit düzeyde açıklayıp okuru zorlamadan romanın içine adeta ilmik ilmik işlemiş yazar. Kitabın ilk sayfasından itibaren olay örgüsü sizi içine çekiyor. Her bölüm arasında ise harika anekdotlar ile kurgu desteklenmiş. Tek solukta bitirdiğim harika bir kitap tavsiye ederim.
2021 1. kitabı
Nasıl bitti anlamdım. Çok güzel bir kitap, çok şey keşfettim. Yazarın kalemi çok lezzetli. Tekrar tekrar okuduğum yerler oldu. Hatta bir süre sonra tekrar okuyacağım.
...yokluğun hiçliği...
2021 25. kitabı
Bir kitaptan ötesi... İçinde sayfalarca bilgi varmış ve siz bu bilgileri bir hikayenin içinde yol alırken farkında olmadan öğreniyor gibisiniz... Bir yol alış, bir yolda oluş, bir var oluş... Buzdağının dipte kalan kısmı...
2023 14. kitabı
Okunma: 24 Mart 2023 00:00
Bir sene öncesine kadar başlamıştım ben bu kitaba aslında ve yarılamıştım ama çok sıkıldığım için bırakmıştım. Geçen gün gözüm çarptı ve bari alıp bitireyim dedim. Konuyu biraz unutmuştum ama okumaya başlayınca hemencecik hatırlamış oldum. Anlatım dili aslında güzel, konusu da güzel fakat kurgusu mu desem ya da anlatılmak istediği mesajın zor verilmiş olması mı desem, bende tam olarak bilemiyorum fakat benim bir türlü içine çekemedi. Yani bu kitapta şu olayı çok yaşadım, okuyorum okuyorum, sonra bir dönüp bakıyorum ki okuduğumdan hiçbir şey anlamadım, o biraz rahatsız etti. Aslında kitap ilk başladığımda aşırı güzeldi, aşırı ilgimi çekmişti, ondan sonra konuyu anlatmaya başladı işte karakterimiz bir akıl hastanesinde yatıyor oradaki hastalar işte onların yaşadıkları da çok ilginçti, arada bilgiler veriliyor, hikaye içinde aynı zamanda günümüzden olan bilgilerin yazılmış olması çok hoşuma gitti, fakat sonlara doğru aşırı sıkıldım. Yani normalde kitabın sonu heyecanlı olur işte merak edersin ama bu kitapta okuyorum okuyorum ve yani konumuzla ne alakası var diyorum... Artık şey moduna girmiştim yani bitsin de kurtulayım. Bilemedim ya. Çok güzel de diyemeyeceğim kötü kesinlikle değil yani ortalama bir kitaptı benim için.
İnceleme
Gel Anlatıyorum Diyen Kitap
2026 3. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 20:04
Ruhban KESİNLİKLE OKUNSUN, HATTA OKUTULSUN… Bu kitapta ekolojik denge var, bilim var, felsefe var, tarih var, uzay var, evren var, insan zihni var… Ama bunları sohbet eder gibi anlatıyor. En sevdiğim tarafı da bu oldu. Miselyum ağıyla insan biyolojisi arasındaki benzerlikler, bitkilerin birbirleriyle kurduğu ağ, besin ve bilgi paylaşımı… Her sayfada “aa bu çok iyiymiş” deyip kenara not aldım. Abartmıyorum, kitabın 20. sayfasında bağlandım. Kitap 328 sayfa ama her sayfası bilgi dolu. Bilgi var ama kafa şişirmiyor, aksine merak ettiriyor. Bir de hikayeleri anlatırken anlatma halini de anlatması var. Anlatıcı bazen durup kendi tonunu düzeltiyor, ben de okurken ses tonumu ayarladığımı fark ettim. Çok keyifliydi. Benim açımdan kesinlikle. Fransızca küfür ettiği öfke patlaması kısmı ayrı bir efsaneydi :) Fransızlar edince edebiyat, biz edince operasyon oluyor gerçekten. Asla zaman kaybı değil. Her kitabı “herkes okusun” diye önermem sonuçta herkes tarzı farklı ama bu kitap, herkesin bilmesini istediğim şeylerle dolu. Ben çok sevdim. Emeğine sağlık Ozan Ertürk Ruhban
RUHBAN - KİTAP YORUMU
2022 1. kitabı
Ruhban; Çok korkup çok adrenalin salgılayan insanların içlerine ruhbanı çağırmasını konu ediyor. (KİTAP BİR GERİLİM KİTABI DEĞİL) Kitapta yoğunluklu olarak bir akıl hastası olan Girard'ın içine ruhbanı çağırmasıyla akıl hastanesinde gerçekleşen olaylar anlatılmış. Öncelikle kitabın konusu bir kurgu üzerine kurulmamış daha çok bize evren hakkında bilgi veriyor (Fizik, metafizik, evrenin matematiği vs.) benim bu kitabı okurken ilk başlarda kafam çok karıştı ama sonradan bana kattıklarını gördüğümde hayran kaldım. Yazarın dili ağır bir dil, normalde az bir sayfa sayısı var ve ben kitabı aldığımda direkt "Bu iki güne biter ya" dedim ama yaklaşık 2 hafta boyu bu kitabı okudum çünkü sindirilmesi gereken, kafa karıştırıcı bir kitaptı ama kitabın sonunda bana öğrettiği şeylere baktığımda bu yıl bana en çok şey katan kitaplardan biri oldu. Kitapta sevmediğim tek yan ise bazı sindirilmesi zor konuları çok üst üste vermesi ama yine de iyi ki okudum dediğim kitaplardan okuyun okutturun tavsiye ederimm :)

Ozan ErtürkYazar · 1 kitap
İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü'nden 2006 yılında mezun olmuştur. Çeşitli dijital stüdyolar ve reklam ajansıyla çalışmaktadır. 2014 yılında BEY adında bir erkek giyim mağazasını arkadaşları Bulut Dur ve Nil Ertürk ile birlikte açtı.