Hayatın içindeki saçmalıkları, saçmalıkların içindeki hayatı anlatan kısa yazılar. Bütün büyük düzenlerin arkasında mükemmel bir saçmalık vardır. Saçma aslında saçmalamadan yaşayabileceğine inanman. Kusursuzluğa attığımız her adımda imkansıza yaklaşıyoruz. Evrenin düzeninin kaos olduğunu unutuyoruz gündelik koşuşturmalarda. Trafiğe takılman saçma, metroda başkalarının ağız kokusunu çekmen saçma, sabahtan akşama kadar çalışman saçma, attığın her adımı paylaşmadığında yalnız kalacağına inanman saçma, yalnız olduğunu düşünmen saçma, çok saçma, çünkü milyonlarız aslında, en başta, kendini zerre kadar tanımaman saçma, okuduğun okullar saçma, sana söylenilenleri yapman saçma, doğumun gibi ölümün de saçma, saçma, çünkü boyun eğdiğin bu “sistem” saçma, adaletsiz, baştan aşağı, derin bir nefes al ve saçmala. Saçmalamanın gücünü elde ettiğinde evrenin gücünü elde etmiş olacaksın. (Tanıtım Bülteninden)
276 sayfa

9/10 puan verdi
Saçma, farklı, karanlık ve aydınlığın karmaşası… Kimi yerde sert ama açık hatta apaçık ve dürüst. Dikkatle okunduğunda içinde pek çok gerçeği, yüzleşmek istemediklerimizi barındırdığını görüyoruz. Kimi yerde mizahi bir dili var. En önemlisi bir denemeden öte kendine has bir türü var. Yazar kitabın adını Saçma koymuş ama bence bu bir ironi barındırıyor zira hiç ama hiç saçma olmayan pek çok gerçek var. Ama insan olarak çoğu şey saçma gelmiyor mu bize de? Saçma şeylerden uzaklaşıp kendimizle baş başa kaldığımızda en büyük saçmalığın zihinlerimizin içinde olduğunu gösteriyor bize.
Puan vermedi
Saçma, hayata tutunmak için yaptığımız çaba da dahil, tüm üzüntülerimizin, kaygılarımızın ve öfkemizin "saçma" olduğunu düşünen ve bunu, birlikte, aynı çerçeve içinde düşünmemizin normal şartlarda pek de mümkün olmadığı kavramları bir araya getirerek eleştiren bir kitap. Hiç durmadan düşünen bir zihinden geçenler yazıya aktarılmış gibi. Bence bilinç akışı tekniği kullanılarak yazılmış bir yeraltı edebiyatı örneğiydi. Okuması da yorumlaması da pek kolay olmadı. Okuduğum -abartısız söylüyorum- en ilginç kitaptı. Farklı bir okuma yapmak isteyenlere önerilir.
Puan vermedi
Merhabalar; Öncelikle bu güzel kitabı okuma fırsatı verdiği için yazarımız @yzr.tolgayalcin a ve @ikinciadamyayinevi çok teşekkür ederim. Kitap 200 bölümlük bir deneme yazısından oluşuyor. Hayatımızın bütün acı ve tatlı saçmalıklarının bir arada olduğu güzel bir eser. İnsan düşünmeden edemiyor tabi ki hayat mı gerçekten saçma yoksa bizim yaşam şeklimiz mi bir saçmalık. Söylemeden geçemeyeceğim yazarın kelime haznesi çok geniş ve çok başarılı. Birçoğumuzun anlatamadığı gerçeklikleri ironik bir dil kullanarak çekinmeden yazmış. Son zamanlarda okuduğum en ilginç kitaplardan biriydi.Yazarimisin tarzı oldukça farklı ama güzel Kitapda gecmisden günümüze bir çok konuyu apaçık ele almis.Yaşanmış , yaşamak üzere olduğumuz herseyin saçma olduğunu bizlere anlatıyor. Aslında kitabı okudukça ,saçmalamayın güzel olduğunu fark ettim. Saçmalamakta güzelmiş ve bu değişik kitabı okumanızı tavsiye ederim.
8/10 puan verdi
#okudumbitti Merhabalar ‍️ Bugün sizlere
madamelavinya
madamelavinya
'nın moderatörlüğünde okuduğumuz @ikinciadamyayinevi 'nden çıkan değerli yazarımız @yzr.tolgayalcin 'nin kaleme aldığı #saçma adlı bir kitap ile geldim Kitap 200 bölümden oluşan monolog tarzında yazılmış çok ilginç bir kitap Kitabın isminden de anlaşıldığı gibi yazarımız
Saçma
Hayatin taa icinden saçmalıklarını aci tatlısını anlatan eser. Hayat mi sacma yoksa yasama seklimiz mi . Bazen anlamayiz neler oluyor etrafımızda tadini alamassiniz yasamin. Okuyun kesinlikle gerceklik payi buyuk düşündürücü yaratici dil yerine gore betimlemeler .... Tam da hayatimiz gibi
10/10 puan verdi
Okurken, deli bir nehir gibi aktı, coştu, dalgalandı, beni de aldı içine oradan oraya savurdu bu kitap ama size nasıl anlatacağım inanın bilmiyorum.En iyisi siz alın elinize cımbızları takılın peşime. Cımbızla ne mi yapacağız? @yzr.tolgayalcin ‘ ın yazdıklarının arasına sakladığı cümleleri ayıklayıp kurguyu oluşturacağız. Bu da ne şimdi? Bugüne
8/10 puan verdi
Daha ilk sayfada yazar zihninizi bir kase çorba yapıp elinize veriyor. Yazarın şahsına münhasır bir tarzı var. Alışılmadık.. İlginç demek az kalır. Önce ne okuyorum ben diye dönüp dönüp tekrar başa sardım . 1’ den 200 ‘ e kadar sıralanmış monolog şeklinde. Her bölüm diğerden bağımsız ama bağımlı aynı zamanda. Dili biraz ağır geldi bana. Karmaşık . Adı gibi saçma . Ama şu anda yaşadıklarımızın, yaptıklarımızın hangisi normal ? Normal olan nedir? Kime göre neye göre… Olaya bu çerçeveden bakıldığında “içini dökmek gibi “ Şöyle bir sahne canlandırın hayalinizde. Boş bir oda , bir sandalye ve bir adam var. Bu adam sürekli anlatıyor. Zihninden geçenleri, yaşadıkları, hayalleri, yaşayamadıkları, gördükleri , duydukları herşeyi sürekli anlatıyor. Bazen heyecanlanıyor, bazen duruluyor, bazen atarlı giderli.Bazen edepli bazen edepsiz… Argo, kimi zaman açık saçık … Bazen ayakta kimi zaman sandalyeye oturarak anlatıyor. Ama mütemadiyen anlatmaya devam ediyor. O adam anlatmış , yazarımız kağıda dökmüş bizlere okumak düşmüş . Şunu belirtmeden geçemeyeceğim okuduğum en değişik kitaplardan biriydi .
10/10 puan verdi
Saçmalamadan Yaşamak Mümkün mü?
Saçmalamadan yaşamak mümkün mü? Bence değil. Hayatın hangi bir anında insan saçamalamak zorunda çünkü hayat düz gidemeyecek karmaşık. Arada saçmalamak gerçek anlamda iyi geliyor. Tolga Yalçın’ın Saçma kitabı olmasaydı bu düşünceleri düşünmezdim sanırım çünkü kendi dünyamamda kaybolup gidince insanın bunu düşünmesi çok zor oluyor. Yazar aslında deneme olarak çıktığı bu yolculukta kendi uslubuyla insanlığın içinde büyüyen o kocaman karmaşaya ışık tutmuş. Kitabın isminin Saçma olduğuna sakın bakmayın çünkü kitap aslında unuttuğumuz bir çok şeyi, görmezden gördüğümüz bir çok duyguyu yeniden bizlere hatırlatmak için mükemmel bir fırsat. Kitabın eğlenceli bir dili var. Bu da bir noktada yüzleşmekten kaçtıklarımızla yeniden karşılaşırken onların ağırlığında ezilmemizi engelliyor. Kitabın dili eğlenceli ancak anlattıkları birazcık size karışık gelebilir ama kitap genel olarak zihnimizin bir yansıması olduğu için kitabı bitirdiğinizde okuduğunuz her bir satırın aslında ne kadar mantıklı olduğunu fark ediyorsunuz. Kitabın ismi her ne kadar Saçma olsa da aslında “Hepimiz Saçma değil miyiz?” Diye düşünmeden edemiyorum hala. Kısacası son dönemde okuduğum en güzel ve kendimle yüzleşme konusunda en başarılı kitaplardan bir tanesi oldu.
SaçmaTolga Yalçın · İkinci Adam Yayınları · 202266 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.