Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Patrimonyal Devlet ve Sanat Üzerinde Sosyolojik Bir İnceleme

Şâir ve Patron

Halil İnalcık

Şâir ve Patron Sözleri ve Alıntıları

Şâir ve Patron sözleri ve alıntılarını, Şâir ve Patron kitap alıntılarını, Şâir ve Patron en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Patrimonyal devlette her türlü nimet ve mertebe, yalnız hükümdardan kaynakladığı için, buna erişmek isteyen nâmzetler arasında kıyasıya bir rekabet, hased, entrika ve yal­takçılık egemendi ve toplumun ahlâkını yahut ahlâksızlığını oluştururdu."
Milletleri millet yapan tarihleri ve kültürleridir. Tarihsiz bir millet, kişiliğini kaybetmiş bir bireye benzer.
Reklam
"Herkes dünya hırsına ve gösterişine kapılmış, sanat ve ilim gibi değerlere sırtını çevirmiş."
Klasik İran edebiyatı ve düşüncesinin son büyük temsilcisi Abdurrahman Câmî, tüm İslâm hükümdarlarının davette yarıştıkları İslâm dünyasının Voltaire’i idi. Fâtih Sultan Mehmed 5000 altın armağan göndererek onu İstanbul’a çağırmış, II. Bayezid onu Osmanlı ülkesine getirmek için büyük çaba harcamıştır.
Hayatının ilk döneminde güç­lük çeken Bâkî, Sultan Süleyman’ın iltifatına eriştikten sonra onun musâhibi olmuş, en yüksek makamlara getirilmiştir. Sü­leyman, iltifat ve iltimasta ölçüyü aşıp onu şeyhülislâmlığa geti­rince, ulema dayanamamış, karşı çıkmışlardır. Onu kıskanan­lar, nihayet III. Murad tahta çıktığında, medrese hiyerarşisinde en yüksek derece olan Süleymaniye müderrisliğinden azlettir­diler.
Şairler bayramlarda muntazaman elbise/kumaş bağışı aldık­ları gibi ortaya çıkan bazı yeni olaylar, meselâ şehzâdelerden birinin ölümü için yazdıkları mersiyeler için de in’âm alırlardı.
Reklam
Osmanlı padişah­ları, gerçekten, iyi şiiri heyecanla takdir edebilen yetenekli patronlardı. Yalnız muşâ’ara meclislerinde dinleyerek değil, el­den ele dolaşan şiirleri okur ve sahibine ihsan ve atâda bulu­nurlardı.
Sarf eyle rı'âyetimde eltaf Tenhâlığımı gör eyle insâf
Ma'rifet iltifâta tâbi'dir Müşterisiz metâ zâyi'dir.
Ma’rifet iltifâta tâbi’dir, müşterîsiz metâ’ (mal) zâyi’dir.
Reklam
Fâtih, Yeni (Topkapı) Sarayını “Arab ve Acem ve Rûm’dan mâhir mimar­lar ve mühendisler getürüp” yaptırdı.
Klasik Osmanlı divan edebiyatı, daima İran klasik edebiyatıyla karşılaştırmalı olarak incelenmelidir. Ancak böyle bir yöntemle, Osmanlı şâirlerinin ne derece etki altında kaldık­ları, ne derece orijinalliğe sahip oldukları ortaya çıkarılabilir.
En büyük iltifat, padişahın musâhibi olmaktı. Musâhib, baş­ka bir deyişle nedîm, karîn, hükümdarın arkadaşı gibi daima yanında bulundurduğu, özel yaşamına ortak yaptığı, danışmanı ve sırdaşıdır.
Dilde gamzen oku var iken gamın gönderme kim Konmağ olmaz dôstum mihman mihman üstüne Cem Sultan
Fuzûlî, imâmiyye-i isnâ-’aşeriyye mezhebini benimsemiş bir Safavî şâiri olarak yaşadığı dönemde Osmanlı’yı “kâfir” ve Osmanlı ülkesini “kâfiristân” diye anmıştır. 1534’ de birdenbire bir Osmanlı tebaası durumuna geldikten sonra, beklediği itibarı göremeyince, onun sultanlar ve büyüklerden yüz çevirmesi, yalnızlığa çekilmesi anlaşılır bir şeydir.
594 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.