Saklambaç

Şubat 2014
Doğan Kitap

2024 44. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2024 23:39
Eda ve Leyla. İki kuzen. Eda anne ve babasını bir trafik kazasında kaybediyor. Almanya'dan anneanne ve dedesinin yanına geliyor. Kuzeni Leyla kendine özgü, gerektiğinde tabuları yıkan, asi ama bir o kadar da sevgi yüklü bir kız. Eda Leyla'yı zaman zaman kıskanır zaman zaman hayran kalır. Bir de Leyla'nın babasının gelecekteki kızına yazdığı mektuplar var. Ve bir gün Eda bir tuvalette mahsur kalır alır elinde orda bulduğu kağıtları başlar yazmaya geçmişini, döker içini, anlatır aileyi, severken kıskandığı Leyla'yı... Leyla mı o kayboldu. Nerde olduğu belli değil. Bulmaya çalışacağız ama bakalım neler olacak. Okuyalım mı derseniz okuyun tabi, Leyla nerde belki bir ipucu yakalarsınız. Keyifli okumalar.
2025 36. kitabı
sadece kaybolan bir kuzenin peşine düşülen bir roman değil; bastırılmış kimliklerin, aile sırlarının ve görünmeyen duyguların izini süren içsel bir yolculuktur. Eda’nın kaleme aldığı her cümle, Leyla’yı ararken aslında kendine yaklaşmasının bir adımıdır. Bu roman, kadın olmanın, ait olamamanın ve sessizliklerin içinde büyüyen çığlıkların anlatısıdır.
Harika bir roman okudum
2024 19. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 20:33
Defne Suman'ı ilk kez okudum ve çok sevdim. Bazı rastlantılar ne kadar güzel oluyor. Geçen hafta amazonda 4 al 3 öde kampanyasında kampanyayı tamamlamak için almıştım. 40 yasıma kadar hiç adını duymamıştım. Fakat şu an yolda görsem biraz utanır , bıraz sıkılır ama Eda'nın Leyla'ya sarılacağı gibi gider kendisine sarılırım. Çok içten çok samimi bir kitap yazmış. Kitabın edebi yönünü eleştirmek benim haddimi aşar ama bir okur olarak bana çok derin duygular yaşattı. Asla kitaplarımı çizmem fakat bu kitapta bir çok cümlenin altını çizdim. Post-it ile yer isaretleri koydum. Kitabın konusunu Amerika'da bir tuvalette kilitli kalan Eda'nın icinde bulunduğu durumdan soyutlanmak için tuvalette oturup ailesini yazıya dökmesi. Bu konu bana başta çok basit gelmişti ama bu da benim olmamışlığım olsun. Yazar Eda'nın gözünden öyle bir aile tablosu çiziyor ki bazen Eda'nın yerine geçip karlı sokaklarda Leyla ile dergah aradım. Bazen Eda'nın babası Ege olup geleceğe , kızıma yazdığım mektup ulaşacak mı diye strese girdim. Olmayan bir karakter mektupları kızına ulaştı diye çok sevindim. Toplumumuzdaki her kesimden insanı romanda buldum. Göremediğim diğer yanlarını Defne Suman'dan dinledim. Kitapta geçen şarkıları da çok beğendim. Bizim cografyamızın kitaplarında geçen şarkılar gerçekten çok hoş.
2024 Okuma Raporları
2022 27. kitabı
İlk defa okuduğum ve İlginçtir çok beğendim .Genelde bir kitap okurken yazarın kim olduğu, nereden mezun olduğu ,nasıl bir hayat yaşadığı ;bunlara bakıyorum açıkçası. Biraz daha nitelikli kitap okuma taraftarı olduğum için zamanımı basit kitaplarla harcamak istemiyorum. Yazar Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji mezunu ve yine aynı yerde yüksek lisansını tamamlamış. Yüksek lisansı sosyal psikoloji üzerine sanırım. Kısacası benim iki hayran olduğum bölüm; sosyoloji ve psikoloji bilgisi olan bir yazardan tam da beklediğim tarzda bir kitap çıkmış. Saklambaç bir kadın kitabı. Yani yaşadığımız evrendeki kadınların yüzyıllardır yaşamak zorunda kaldığı sorunların bir de Türk perspektifinden aktarılması diyebilirim. 2011 yıllarındaki Türkiye’yi özellikle İstanbul’u anlatıyor. Anne ve babasını Almanya’da bir kazada kaybeden Eda’nın mecburiyetten İstanbul’a, yurda ,akrabalarının yanına dönüş hikayesiyle başlıyor. Eda’nın ağzından anlatılıyor ve Eda’nın çevresindeki kadınların, en başta da leyla’nın yaşadıkları konu edilmiş. Amerika’da okumaya karar veren Eda’nın kaldığı yurdun çamaşırhanesinde yılın ilk günü tuvalette hapis olmasıyla başlayan kurgu sonrasında kağıt havlulara yazdığı yaşam öyküsü şeklinde devam ediyor. Eda’nın Osmanlı’dan kalan aile yadigarı zengin yaşamı ve zaman içerisinde cumhuriyetçi yaşam tarzını benimseyen ailesinin içerisindeki inanca karşı antipatinin ,daha sonra üçüncü kuşaktaki leyla’ da nasıl bir patlama ile ortaya çıktığını çok güzel aktarmış. Bu konuda yazarla aynı fikirdeyim ;enerjinin bir şekilde bir sonraki kuşağa aktarılabildiğini hepimiz biliyoruz. Çocuklarını inançsız(bağnazlık korkusuyla) yetiştirmeye çalışırken farkında olmadan onların nasıl bir boşlukta büyüdüğünü anlayamayan bir aile yapısının sonrasında neler yaşadığını kitap çok güzel
2022 20. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2022 13:17
Saklambaç bende neler hissettirdi,neleri hatırlattı,nelere hüzünlendirdi diye yazsam roman olur herhalde ️ hatta nereleri çizdim ,paylaşsam birkaç post çıkar. Defne Suman’ın yarattığı karakterin başından gecenlerı okurken hep aynı iki his kalıyor bende : hüzün ve özlem .bunların ikisi de aynı kapıya çıkıyor diyebilirsiniz. Romanda okuduklarımızla ,romanın ismi o kadar uyumlu ki…Eda ve Leyla… biri ailesini küçük yaşta kaybetmiş,bir diğeri yaşayan annesinin kaybını çocukluğundan bu yana hissetmiş. İkisinin de çocuklukları,ergenlikleri anneanneleriyle geçiyor .büyürken neler yaşıyorlar ,neler istiyor nelere isyan ediyorlar ,okurken hepsi bana o kadar geçti ki ;bazen Eda oldum bazen Leyla oldum.. ikisinde de kendimden bir şeyler buldum.kendi çocukluğumdan,sımdıki benden… Bence Saklambaç içerisinde bir çok konuyu barındıran ama en cok da kişinin kendisini arayışının romanı .Cok dokunaklı, cok gercek. Kurgu olmasa karakterlerin etten kemikten yan komşum ya da arkadaşlarım oldugunu düşüneceğim. Okurken belki çoğu kişiyi etkilemeyecek cümleler çizdim. Bunlar :eda ‘nın havaalanında hissettikleri,dünyanın bir ucundayken hissettikleri … bu cumleler bile romanın yerinin bende cok başka olmasına vesile oldu. Sahi @defnesuman memleketi özlemeyi,özlerken akıldan geçenleri nasıl bu kadar iyi biliyorsunuz ? ️‍🩹 Bana ,kitabı imzalatıp yollayan Gamze’ye ; İzmir’in baharını Londra’nın soguk ve gri havasına yollayan @defnesuman ‘a kucak dolusu sevgiler. … Lütfen bu kitabı okuyun !!!!
Güzel bir roman
2023 3. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 00:46
Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen duygu aktarımı, tasvirler, dönemin getirdikleri, aile ve aile ilişkileri gayet tadında anlatılmış. Yazarın diğer kitaplarını da okuyacağım. Bir tuvalette yazılmaya başlanan hikayede sonunu nasıl bağlayacak diye beklerken son kısmı o kadar etkili olmadı. Belki de benim beklentim ve kitabın başladığı kurguyla heyecanım fazlaydı. Aslında şimdi yazsa sonunu nasıl yazar?
Puan vermedi
Evet Saklambaç'ın son sayfasını okudum ve kapağını usulca kapattım. Nasıl bir histi biliyor musunuz? Hani arkadaşınızla bir kafede oturup onun başından geçenleri, ailesinde yaşanan olayları merakla dinlersiniz ya o heyecanı hissettim sayfayı her çevirdiğimde. Tabi bu sefer kafede değil Eda'yla o tuvalette ben de kilitli kalmışım ve onu dinliyormuşum gibiydi. Çok güzeldi.. Saklambaç'ta en çok kendimi Leyla'ya yakın hissetsem de bir taraftan Eda'ya da üzüldüm. Bazı yerlerde onu korumak istedim.En çok da küçük Eda beni duygulandırdı. Aslında kitapta herkese üzüldüm desem yeridir. O yalının içindeki mutsuzluk içimi acıttı. Nimet'in mutsuz bir hayata sıkışıp kalması ve çareyi ordan oraya savrulmakta bulmasına , Kamile Hanım'ın o yalıda rahat olmamasına, evin katı kuralları arasına sıkışmış olan iki kuzene ve her şeye... Fakat en çok sana kızdım Saliha Hanım. Bu kadar katı olmana, insanları sınıflara ayırıp onları kötü hissettirmene. Seni sarsıp " Bir kendine gel be kadın! " demek isterdim. Şimdi size kısaca kitabın konusundan bahsedeyim. Amerika'da üniversite öğrencisi olan Eda, yılbaşı gecesi çamaşırhanenin tuvaletinde kilitli kalmasıyla kitabımız başlıyor.Karanlıkta bir kenarda oturup birisinin gelip o pis tuvaletten kendisini kurtarmasını beklerken kuzeninin kayboluşunun gizemini çözmeye çalışan Eda, Leyla'nın evi terkedişine kadar ki süreci tuvalet kağıdının üzerine tek tek yazmaya başlıyor. Saklambaç, Defne Suman'ın yazdığı ilk kitap olmasına rağmen güzel ve eksiksiz yazılmıştı. Şurası olmamış dediğim hiçbir yer yoktu. Eğer hiç Defne Suman'ı okumadıysanız Saklambaç'tan başlamanızı tavsiye ederim
Çocukluk arkadaşım...
2020 13. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 21:00
Çocukluk arkadaşlarının bizim için çok kıymetli olmasının nedeni bence onların çocukluk hallerini, annelerinin onlara seslenişlerini, babalarının onlara aldığı hediyeleri, ananelerinin bayramda ne kadar harçlık verdiğini biliyor olmamız. Çocukluk arkadaşlarımızdan başka kimsenin aile hikayelerini bu kadar yakından izleyemez, hissedemeyiz. Aile hikayelerini bildiğimiz insanlar bizim çocukluk arkadaşlarımızdır, ömür boyu arkadaşlarımızdır. Tüm hikayesini bildiğimiz insanları yargılayamaz, oldukları halleriyle kabul edip severiz. Hareketlerinin alt metinlerini okuyabilir, yaşananlarda titreyen yerlerini hissedebiliriz. Bu kitap sayesinde benim bir çocukluk arkadaşım daha oldu. Ailesinin her neslinde farklılaşan değerlerine tanık olduğum, ailenin her üyesinin çok katmanlı hikayeleri olan, kendisi bu hikayelerin ne içinde ne dışında olan, kendi hayatını ve değerlerini yaratmaya çalışan canım çocukluk arkadaşım Eda...

Defne SumanYazar · 10 kitap
Defne Suman 1974’te İstanbul’da doğdu. Büyükada’da büyükbabasına ait bir evde büyüdü. Boğaziçi Üniversitesinde daha sonra yüksek lisans derecesini de aldığı Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Tayland ve Laos’ta öğretmen olarak çalıştı. Burada Uzak Doğu Felsefesi ve Mistik Disiplinleri üzerine eğitim gördü. Daha sonra eğitimine Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyaletinde devam etti. Mavi Orman, Şubat 2011, Kural Dışı Yayınevi Saklambaç, 2013 Hit Kitap Emanet Zaman, 2015