Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sanayi Çağı

Hans Freyer

Sanayi Çağı Sözleri ve Alıntıları

Sanayi Çağı sözleri ve alıntılarını, Sanayi Çağı kitap alıntılarını, Sanayi Çağı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumsal gerçekliğe nesnel bilim insanı olarak yaklaşıldığında, bu türlü tutumların parantez içine alınması zorunludur .
Sosyoloji
Sosyolojinin felsefi kökleri bir yandan Fransız Pozitivizminde, öbür yandan Hegel felsefesindedir.
Reklam
Yüksek bir düzeyde akılsallaştırılmış, uzmanlaştırılmış örgütlenme biçimleri kuşkusuz birer temel kazanırlar, ve bunların varlıklarını ispat ettikleri yerlerde tarihin tekerleği artık geri çevrilemez.
Techne *
herhangi bir şey yapmak isteyen insan, onu yapabilmek için bazı aletlere muhtaç olduğunu bilir veya zamanla öğrenir.
Bugün artık hiç kimsenin içinde yaşadığımız "toplumsal bütünü" tamamıyla görmesine imkan yoktur. Her birimizde bu örgütleyici sistemin bir çeşit "araç" olduğu duygusu var. Bu sistem gerçi işliyor, ama bir makina gibi işliyor, insan da onun içinde artık özgür bir kişi değil, bir çarkın dişlisidir.
Sayfa 67 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Sanayinin getirdiği imkan ve umut bir mıknatıs gibi etkili olur; iş imkanları açarak onları kendine çeker. Sanayinin bu çekme gücünün, insanları kendine çektiği gibi nüfusun artışını sağladığına da hiç şüphe yoktur. Ama öte yandan köylük bölgelerde bulunan nüfus fazlalığı, fabrikalarda bir çalışma imkanı ve göç için anlam taşıyan bir amaç bulur. Nitekim, eski ekonomi üzerine ikinci bir tabaka kuruldu: eski ekonominin iş sisteminde ancak belli sayıda işçiler ekmek bulabiliyorlardı; ama şimdi, iş sistemi bu şekilde gelişip yükseldi. Böylelikle yalnız mevcut olan nüfus fazlalığı bir yerden alınmakla kalmadı; yeni nüfusun dağılmasına da meydan verilmiş oldu.
Reklam
Sanayi devrimi, öteden beri alışılmış olan geleneksel el işi dünyasından yığın halinde mal üreten makine ilkesine geçiştir. Sanayi çağıyla birlikte sınırlı, kendine yeten yaşama çevrelerinin yerine, büyük bir balık ağı gibi bütün insanları, bütün ihtiyaçları içine alan evrensel bir bağlantılar sistemi geçmiştir. Bu toplumbilimi bakımından, eski toplumsal yapının tam bir değişimini gösterir.
İnsanda, kendini yitirmiş olduğu ya da kendi yarattığı bir dünya içinde kendini yitirmek tehlikesinde olduğu duygusu var.
Sayfa 33 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Çağdaş insan bir kesit noktası yaşayışı içinde bulunuyor; kendi toplumsal çerçevesinin dışında. Ya da içinde bulunduğu çerçeve gevşemiştir.
113 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.