Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sarı Duvar Kağıdı

Charlotte Perkins Gilman

Sarı Duvar Kağıdı Yorumları ve İncelemeleri

Sarı Duvar Kağıdı yorumları ve incelemelerini, Sarı Duvar Kağıdı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Sarı Duvar Kağıdı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Sarı Duvar Kağıdı Kitap Analizi
Bu kitabı anlatmaya başlamadan önce büyük ihtimalle yazarın hayatından bahsetmeliyim. Charlotte Perkins Gilman 1860 larda Amerika’da doğdu. İlk çocuğundan sonra doğum sonrası depresyonu görmeye başladı. Bu zamanlarda doğum sonrası depresyonu ciddiye alınan bir hastalık değildi. Doktoru ona düşünmemesini ve yazmamasını önerdi. Fakat bu onun
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Sarı Duvar Kağıdı kitaba ismini veren öykü...Bir korku öyküsü...Bu öyküyle birlikte dört öyküden oluşuyor kitap ... Diğer öyküler ise Ben Cadıyken - Büyük Morsalkım ve Sallanan Sandalye dir ...Hepsi de birbirinden gizemli , ürkütücü ve düşündürücü... Feminist bir bilinçle yazan ve düşünen yazar Charlotte Perkins Gilman , öykülerinde toplumsal delilik ,intihar girişimleri, evlilik, özgürlük ve en çok da cinsiyet ayrımı üzerine yazmış ve bu önemli meseleleri hikayeleriyle birleştirmiş .... Ve yazdığı dönemde çok büyük tartışmalara sebeb olmuştur ...Ancak sonuçta kazanan da o olmuştur ...Demem o ki çok sevdim... zaten yorum yapmak da haddime değil ... Yazardan bir alıntıyla bitiriyorum ; "Bu öykü insanları delirtsin diye değil,delirmekten kurtarsın diye yazıldı ve işe yaradı da ....,"
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Karnım tok, peki ya ruhum?
Ruhu aç ve anlaşılmaya muhtaç bir kadının çöküşüydü bu hikaye. Zihnine hapsolmaya mecbur edilmiş bir düzende, yalnızlığı ile çaresizlik ağı örüyordu her gece. Bakılırsa karnı toktu, yatağı sıcaktı.. her şey gördüğümüz kadarı değil, bir kere daha anlıyorum. Her insan bir dünya demekti.. bir dünyada binlerce dünya ile yaşadığımızın bilincinden çıkıyoruz bazen. Bizden çok var ve hepimizin birbirine ihtiyacı var. Herkes acı çekiyor ve mutlu oluyor. Bizim bilebildiğimiz sadece bir tanesi, kendi iç dünyamız.. bizi insan yapabilecek en güzel alışkanlık, diğer insanların da kendi iç mücadeleleri ile var olduklarını hep hatırlamak olurdu. Sağlam bir gözlemle çok sonuç çıkarabileceğimiz bu hikaye bize aynı zamanda hümanizm ve feminizm gibi konularda da ipuçları veriyor. Yazarın duygu durum ve aktarım gücünü tebrik ediyorum. Sarı duvar kağıtlarını yırtmanız dileği ile..
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 20171,937 okunma
48 syf.
·
Puan vermedi
Kadınlar Ülkesi romanının yazarı Charlotte Perkins Gillmann'in doğum sonrası depresyonu esnasında kaleme aldığı  bir öykü Sarı Duvar Kâğıdı. Öyküdeki karakterin yazdıklarından okuyoruz tüm bunları. Dinlenmek amacıyla eşi ve eşinin kız kardeşi ile gittikleri bir köşkte yatak odasının duvarında bulunan yer yer yırtılmış bu duvar kağıdından bir kadının kendisini izlediğini ve oradan kacmaya calistigini düşünür.Bir göz sürekli  kendisini izlemektedir. Paranoyaları gittikçe artmaya başlar. Doktor olan eşi ise iyileştiğini düşünmektedir. Daha önce kâğıtta gördüğü kadının kaçışını engellemeye çalışırken artık kaçmasına yardim etmeye başlar ve kendi zihninde bunu başarır. Birinci dalga feministlerden Perkins'in bu anlatısında bolca metafor yer almaktadır. Sarı, hastalığın rengidir. Kâğıdın içinfeki kadın özgürlüğü elinden alınmış, eve hapsedilmis kadinlari simgeler. Jane'in kadını kâğıtta tutmaya çalışıp sonra kaçmasına yardim etmesi kadınların bilinclenip ancak birlikte hareket ederlerse ozgurlesebileceklerini anlatmaktadır. Duvar kağıdındaki kadının kaçması en nihayetinde özgürlüğü simgelemektedir. Kocasının kadını yerlerde sürünürken görünce  tam da yolunun ustune düşüp bayılması ve kadının onun üstünden atlayarak geçmesi kadın mücadelesindeki bitmeyen engelleri simgelemektedir. Kısa sürede okunabilecek güzel bir öykü. Kitabın ciltli kapağı, basımı, içindeki resimler çok güzel. Herkesin kitaplığında koleksiyon olarak bulunması gereken kitaplardan
Charlotte Perkins Gilman
Charlotte Perkins Gilman
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · Delidolu Yayınları · 20181,937 okunma
72 syf.
8/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
Bir eleştirmen yazısında, Sarı duvar kağıdı öyküsünün, okuyan herkesi delirtebileceğinden ötürü böyle bir öykünün yazılmaması gerektiğini söylemiş, Charlotte Perkins Gilman ise, bu öykünün insanları delirtmek için değil, delirmekten kurtarmak için yazdığını söyleyerek karşılık vermiş. Haklı… Sarı duvar kağıdı ve büyük morsalkım feminist yazarımızın çarpıcı ve düşündürücü öykülerinden. Okuyun okutturun.
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
74 syf.
9/10 puan verdi
Kitaba sadece ilgimi çektiği için aniden başladım yani hiç bir şekilde araştırma falan yapmadan. Yazarın bu kitabı kendi hayatından esinlemiş olduğunu öğrendiğimde daha da etkileyici ve ürpertici hale getiriyor. Yeni anne olmuş bir kadını okuyoruz. Eşiyle beraber üç aylığına bir konağa taşınıyor ve bu konakta kendini kısıtlaması gerekiyor. Herkes bunu kendi iyiliği için olduğunu söylüyor. Fakat karakter bu kuralları saçma bulup hiç bir şekilde uygulamıyor. Zaman geçtikçe de bu sarı duvar kağıdı sayesinde adeta gözleri açılıyor diyebiliriz. Başta düz bir şekilde ilerleyip sonda verdiği o ince mesajlarla beni şaşırtan ve aydınlanmamı sağlayan bir kitap oldu. Bir çok şey anlatılıyor aslında. Kişiye göre de değişir hatta. Şahsen başta bu mesajları göremedim. Kitabı beğenmeyenlerin de asıl anlatılanı göremediklerini düşünüyorum. En sonunda görebildiğim için ama çok mutluyumm.
The Yellow Wallpaper
The Yellow WallpaperCharlotte Perkins Gilman · CreateSpace Independent Publishing Platform · 20141,937 okunma
Reklam
72 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Yazar birinci dalga feminist akımının önde gelenlerinden. Kitabın içinde beş öykü bulunuyor. İlki kitaba adını veren Sarı Duvar Kağıdı; sinirsel buhranı sebebiyle dinlenmesi için gittikleri yazlık evlerinde delirmesi anlatılıyor. Toplum içindeki kadın erkek rollerini eleştiriyor. Ve depresyonda olunan bir kadın karakterinin toplumdan bir nevi dışlanmasına tanık oluyoruz kitapta. Yazı yazması istenmiyor, eve hapsedilen bir kadın yaratılıyor o kadın buhranından yazarak çıkmak istiyor ama engelleniyor ve halüsinasyonlar görmeye başlıyor. Duvar kağıdının üstündeki bağlamında da karakter ile sürünen kadınların bağdaştırıldığını düşünüyorum. Hikayenin sonunda da erkek bayılır ve kadın delirerek özgürleşir. Bu öyküsünde Gılman toplumsal cinsiyet ve mekan üzerinde durmuş. Otobiyografik öğeler barındıran bu öyküde kadının toplumsal cinsiyet rolünü etkinleştirmiş. Kadın ve depresyonda, bunalımda olmasından dolayı maruz kaldığı izole edilmeye, hapsolmaya karşı direnişi mekanla beraber somutlaştırılmış. Mekan tasvirlerinden çıkarımım bu yönde oldu. Diğer öyküleri de aynı minvalde; toplumsal cinsiyet, buhran süreci, halüsinasyonlar, hayvanlarla ilgili sosyal mesajlar..vs. Kısa ama doyurucu bir kitap. Okuduktan sonra verimli olduğunun farkına varıyorsunuz, yer yer okurken sinir harbi de geçirebiliyorsunuz :)
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
72 syf.
8/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
İthaki yayınlarının Karanlık kitaplık dizisinden basılan "Sarı Duvar Kağıdı" 4 öyküden oluşuyor.. - Sarı Duvar Kağıdı - Ben Cadıyken - Büyük Morsalkım - Sallanan Sandalye - Kitaba adını veren ilk öykü yeni doğum yapmış buhranları olan bir kadının hikayesi. - İkinci öykü, " Ben Cadıyken" diledikleri gerçekleşen bir kadının hikayesi. - Üçüncü Öykü "Büyük Morsalkım" aslında öykü içerisinde çok az yer alan genç bir kadın ve onun bebeğinin hikayesi. - Dördüncü Öykü: " Sallanan Sandalye" Kasvetli bir evin iki odasını kiralayan Maurice ve Hal'ın sallanan sandalye ve altın saçlı bir kızla olan hikayeleri. Tüm öyküleri beğendim. Yazarın yaşama feminist bir bakış açısı ile baktığı, feminist olduğu bir çok yerde yazılıyor, söyleniyor, Yazar ile ilgili ayrıca ikinci öykü ile anlaşılan o ki diğer canlılara (hayvanlara) yapılan eziyete de kayıtsız kalmamak gibi bir anlayışa da sahip.
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
72 syf.
8/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Dört hikayeden oluşan bir kitap ve ben dört hikayeyi de beğendim ama açıkçası en az beğendiğim hikaye kitaba da ismini veren en ünlüsü sarı duvar kağıdı oldu. Diğer üç hikaye bence daha iyiydi. Üstelik son hikaye beni ürkütmedi de başardı. Gördüğüm yorumlar genelde yazarın Kadınlar Ülkesi kitabının daha iyi olduğu yönünde ama açıkçası ben bu kitabı daha çok beğendim. Normalde yayınevlerinin basımları hakkında çok yorum yapmam ama söylemeden geçemeyeceğim; İthaki’nin karanlık kitaplık basımlarını çok beğendim. Sayfa düzenleri çok iyiydi, arada da görseller vardı, çok iyi bir iş çıkarmışlar.
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 20191,937 okunma
115 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kafası Bozuk Bir Kitap
Bunları neden yazmam gerektiğini bilmiyorum Bilmek istemiyorum Bilebilecek gibi hissetmiyorum kendimi Amerikalı ilk feminist olan Gillman'ın boşandıktan sonra kaleme aldığı ve evliyken yaşadığı depresyonu otobiyografik öğelerle birlikte anlattığı "Sarı Duvar Kağıdı" adlı öyküsü de tedavi için inzivaya çekildiği bir odada eşi ve eşinin kız kardeşi tarafından kontrol altına alınmasını üzerine düşüncelerini dile getirmesini anlatır.Tarih boyunca erkek koruması adı altında kadınlara yapılan baskı ve kapatmaci durumların yaşanıyor olmasına karşı güçlü kadın profilleri çizenlerin dahi nasıl bastırılmaya çalıştığını okuyoruz. Yazar olan karakterin Odanın sarı duvar kağıdından önce rahatsız olması sonra bir çeşit benzetmelerle ruhsal bunalımlara girmesini konu alır. Yazar olan karakterin yazı yazmasının dahi engellenmesi onun için işleri daha çok zorlaştırır. Kitabın sonunda Karakterin duvar kağıdındanki çizgileri benzetmesi sonucu gördüğü kadın gibi özgürleşmesi için delirmesi gerektiğini ve bir kadının delirerek nasıl özgür kaldığını anlatır. "Sonunda sana ve Jane'e rağmen çıktım! Ve, kağıtların çoğunu parçaladım, yani beni tekrar oraya kapatamazsın." der. İlk öykünün vurucu bir dile ele alınması bir sonraki öykülerde merakın artmasını sağladı. Okuduğum kitapların içeriğinin beni araştırma yapmaya yönlendirmesini seviyorum.Gilman ve hayatı üzerine yaptığım araştırmalar edindiğim bilgilerle kısa anlatımlı dolu dolu bir okuma oldu.
Sarı Duvar Kağıdı
Sarı Duvar KağıdıCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 20171,937 okunma
135 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.