Roman kahramanı Saşenka Çarlık Rusyası, Lenin ve Stalin dönemi olmak üzere Rusya’nın üç farklı yönetimini gören, sadece savunduğu Marksist ideolojisine aşık ve onun için her şeyi yapmaya hazır olan idealist, genç ve güzel bir kadın kahraman. Bu kitabı birçok roman türüne sokabiliriz: Dönem romanı, siyasi roman, aşk romanı, gerilim romanı, macera romanı, polisiye roman gibi. Bir yandan bir şeyler öğreneyim bir yandan kurgusuna kapılıp gideyim diyen okurlar için bir nimet. Özellikle Stalin’in işkencelerle dolu o acımasız dönemine gelince, artık kitabı bitirene kadar rahat yok.
Saşenka’nın çok güzel olan annesinin günah işlemeye dayalı dini inancı ilginçti ve babasının kapitalist çarkın zirvesindeki yaşam tarzına rağmen vicdanındaki masumiyet de ilginçti. Saşenka’nın partiye dayalı aşk olmadan Vanya ile yaptığı evliliği, çocuklarına duyarlılığı, evliyken yazar Benya ile 11 gün gibi kısa sürede yaşayıp asla pişmanlık duymadığı dolu dizgin aşkı da ilginçti.
Stalin’in Büyük Birader’den; dönemin kaotik yapısının da #1984 ’ten hiçbir farkı yok bana kalırsa.
Stalin’in gizli istihbarat teşkilatı ile dinlemeleri, izlemeleri, işkenceleri, idamları, haksız yere hain olarak damgalanan kişilerin Stalin’in acımasızlığından korumak amacıyla çocuklarını bilinmeyen bir geleceğe göndermek üzere çocuklarından vazgeçişleri -üstelik bu kişilerin partinin en sadık üyeleri olması-, kaçırılamayan çocukların yetimhanede gördüğü işkenceler, kaçırılabilenlerin ise gerçek anne babasını yıllar sonra öğrenebilmesi gibi trajik tarihi gerçeklere dayalı pek çok olay var. Ayrıca kitap dönemi dolayısıyla 1. ve 2. Dünya Savaşlarından, Nazi dönemi ve Hitler’den de kısmen bahsediyor.
“Naziler yanlış yaptıklarını bildikleri için her şeyi gizledi; Bolşevikler doğru yaptıklarına inandıkları için her şeyin